Actual

Actual

KosonDouă monede dacice din aur de tip Koson, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în perioada 1998-2007, au fost recuperate, la Dublin, de procurorii Parchetului Curţii de Apel Alba-Iulia şi vor fi repatriate în cursul acestei zile, 27 iulie, în România. Surse oficiale au declarat că monedele vor intra în colecţia Muzeului Naţional de Istorie.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat, ieri, cele două  monede din aur de tip Koson (43-42BC), acţiunea datorându-se cooperării judiciare cu autorităţile din Republica Irlanda. Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitaţie publică ce a avut loc în februarie 2011, organizată de o casă de licitaţii din Dublin.    
Faptul a declanşat, ulterior, un proces judiciar complex ce a avut loc în faţa instanţelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenţei juridice şi restituirea monedelor statului român.
Istoricii confirmă că monedele recuperate fac parte din singura emisiune dacică de aur, având pe revers legenda scrisă cu litere greceşti - Kosen.
Actual

muzeul-ceasuluiAstăzi, a fost semnat, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, contractul de finanţare pentru proiectul de restaurare a Muzeului Ceasului,  ctitorie de rang european a celebrului profesor şi om de ştiinţă Nicolae Simache.

Evenimentul de astăzi dă „undă verde” unei lucrări de amploare şi întregeşte, în opinia preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, o suită consistentă de proiecte de acest tip, demarată în 2009, cu lucrările de restaurare a complexului istoric monahal de la Vărbila.

Prin proiectul al cărui contract a fost semnat astăzi, în valoare de 7 949 234, 58 de lei (din care fonduri nerambursabile prin finanţare europeană, 6 145 611,31 de lei), se va pune în valoare un obiectiv de patrimoniu de talie europeană şi se fac paşi importanţi în vedera creşterii numărului de vizitatori la peste 28.000/an. Totodată, „restaurarea clădirii va deschide porţile unui alt proiect de anvergură care vizează organizarea, în cadrul Muzeului Ceasului a unei expoziţii permanente cu o nouă tematică, orologeria, ceea ce va avea un impact major în dezvoltarea muzeului. Iniţiativa urmează a fi realizată în colaborare cu marile muzee ale Europei”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, Lia Maria Voicu.

„O operă de arhitectură romantică ce trebuie operată pe creier” Prezent la eveniment, arhitectul Călin Hoinărescu, preşedintele Uniunii Restauratorilor din România, pivotul, de altfel, al tuturor lucrărilor de acest gen care revigorează monumentele ce scriu istoria Prahovei, a ţinut să precizeze că restaurarea clădirii Muzeului Ceasului, „care este o operă romantică în miezul unui oraş burghez (cunoscut fiind că burghezii au o pasiune pentru neoclasic)” poate fi asemuită, fără exagerare, cu «o operaţie pe creier»”. „Trebuie intervenit masiv, dar fin, pentru că nu ne putem atinge, nu putem pune în pericol pictura murală şi stucaturile cu o valoare incontestabilă”, a mai precizat Hoinărescu, fără a omite o avertizare: „trebuie avut mare grijă ca restaurarea acestui monument arhitectural să nu ajungă pe mâna unor meşteri de autostrăzi sau clădiri industriale, ci pe mâna unor specialişti care să aibă capacitatea de a reda muzeului frumuseţea, supleţea şi arta originale”.
Actual

sf_pantelimonSfântul Pantelimon, pomenit în data de 27 iulie, este cunoscut ca „doctorul fără de arginţi”, fiind considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor. El este un model de medic şi creştin.

Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon a trăit în vremea împăratului Maximian Galeriu şi a văzut lumina zilei în anul 284, dintr-un tată păgân, senator la curtea împăratului, şi o mamă creştină. Primul său nume a fost „Pantoleon”, care însemna „cel în toate puternic, ca un leu”. După moartea mamei, el a terminat cu succes Şcoala de Medicină la Nicomidia. Ulterior, tânărul Pantelimon a fost remarcat de împărat, care l-a şi ales drept medic al său.

Schimbarea cea mai mare din viaţa lui Pantelimon a avut loc în momentul întâlnirii acestuia cu un bătrân creştin care l-a iniţiat în tainele creştinismului. După ce reuşeşte să vindece un copil muşcat de un şarpe, tânarul medic a fost botezat şi a primit numele de Pantelimon, ceea ce înseamnă „cel cu totul milostiv”. Urmează vindecări şi tratamente miraculoase, ani în care el şi-a împărţit toată averea săracilor, iar celor vindecaţi nu le cerea nimic. De aici i s-a şi tras numele de „doctor fără de arginţi”. Pentru credinţa lui a fost supus unor chiuri groaznice şi decapitat din dorinţa împăratului Maximian, în anul 303.

Credinţe şi obiceiuri străvechi

Se spune că sfântul e tămăduitor de boli. Pantelimonul se serbează ca un sfânt mijlocitor pe lângă Sf. Ilie, spre a fi mai îndurător cu norodul în urgiile cereşti, după păcatele lumeşti. De la Pantelimon se călătoreşte vara şi începe să vină toamna. Acum iese cerbul din apă şi apa se răceşte. Este bine să se prăznuiască acest sfânt, căci a fost doctor şi e folositor pentru cei bolnavi, mai ales pentru a-i îndrepta pe cei orbi şi şchiopi, dar şi apărător în călătorii. Este apărător de rele şi durere, dar şi umblă din casă-n casă şi aduce pagubă sau boli celui pe care-l găseşte lucrând. Se spună că, dacă nu se lucrează în această zi, nu va cădea grindina, iar celor care torc la Sf. Pantelimon le moare vaca. În această zi, sfântul se mai serbează pentru coacerea pepenilor şi roadele pomilor, se fierb porumbi şi dovlerei, iar roltele trebuie isprăvite de secerat.

Actual

politia-echipaj-autoÎn vederea desfăşurării în bune condiţii a referendumului privind demiterea Preşedintelui României, în această perioadă dispozitivul de siguranţă publică a fost suplimentat, astfel încât să poată fi prevenite orice fapte de încălcare a legislaţiei în vigoare.

Astfel, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională, ce se pot produce premergător şi pe timpul desfăşurării Referendumului Naţional din data de 29.07.2012, sunt pregătiţi să intervină aproape 1 100 de poliţişti şi 900 de jandarmi. La nivelul judeţului Prahova s-a instituit şi funcţionează Comandamentul Operaţional Judeţean, precum şi Centrul de Comunicare Judeţean, ambele având ca atribuţii coordonarea efectivelor de intervenţie în teren, preluarea şi intervenţia promptă la apelurile sosite prin Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112, răspunderea cu operativitate la orice solicitare etc.

De asemenea, au fost constituite echipe operative (poliţie) şi rezerve de intervenţie (jandarmi/poliţie S.I.R.) care, la ordin, să poată fi deplasate în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice, pentru soluţionarea unor situaţii neprevăzute şi în scopul lămuririi sau verificării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu referendumul. Pentru combaterea turismului electoral, la nivelul I. P. J. Prahova au fost constituite 30 de filtre rutiere. Totodată, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, precum şi la poliţiile orăşeneşti şi municipale au fost constituite echipe de cercetare a evenimentelor electorale ce se pot produce în perioada campaniei şi în ziua referendumului. După finalizarea referendumului, în conformitate cu art.43^1 pct.(5) din Legea nr. 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului „Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare Autorităţii Electorale Permanente, care le va verifica în vederea depistării eventualelor voturi multiple, în termen de 60 de zile de la data referendumului. În situaţia în care Autoritatea Electorală Permanentă va constata existenţa unor persoane care şi-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală".

Conform art. 54, alin.2 „persoana care votează fără a avea drept de vot ori alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".

Actual

bani-leiPoliţia oraşului Mizil a fost sesizată despre faptul că, în ziua de 24.07.2012, în jurul orei 07.00, în zona centrală a oraşului Mizil, mai multe persoane au strâns acte de identitate, contra unor sume de bani.
În urma primelor verificări efectuate, a rezultat faptul că în dimineaţa zilei de 24.07.2012, pe platoul central din oraşul Mizil, s-au aflat mai multe persoane din cadrul unor fundaţii umanitare, care au colectat fonduri în scopuri caritabile, situaţie ce putea conduce la suspiciuni din partea localnicilor, în sensul comiterii de fapte ce contravin normelor legale, în contextul desfăşurării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29.07.2012.
În cauză au fost identificate persoanele din cadrul fundaţiilor umanitare respective, urmând a fi continuate cercetările, iar la finalizare se va da soluţie prin Parchet.
Actual

codcanicula3Meteorologii au prelungit CODUL GALBEN de caniculă, astfel că în zilele de sâmbătă şi duminică în regiunile sudice şi estice canicula va persista, se vor înregistra frecvent valori de 36...38 de grade şi izolat 39 de grade, iar disconfortul termic se va menţine accentuat.
În după-amiaza zilei de duminică şi în regiunile vestice şi centrale se vor înregistra, local, valori termice de 35…37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi izolat va depăşi pragul critic de 80.
Actual

tricolorPrimaria Municipiului Ploiesti, in colaborare cu Muzeul Memorial "Paul Constantinescu", organizeaza manifestari prilejuita de sarbatorirea "Zilei Imnului National", ce se vor desfasura dupa cum urmeaza:

Data: 29.07.2012, ora 9:00

Locatie: Muzeul Memorial "Paul Constantinescu"

Ora 8:50 - Sosirea persoanelor oficiale

9:-9:05 - Interpetarea Inmului National al Romanei

9:05-10:30 - Alocutiuni: Prof.Dr.Alexandru Badulescu - Cetatean de Onoare al Municipiului Ploiesti, Director al Muzeului Memorial "Paul Constantinescu", Col.(r) Chiper COnstantin, reprezentanti ai autoritatilor locale

10:30 - 10:45 - Program de cantece patriotice interpretate de Fanfara Consiliului Judetean Prahova

10:45 - Incheierea ceremoniei. Plecarea persoanelor oficiale

Actual

muzeul-ceasuluiVineri, 27 iulie 2012, ora 10.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, va avea loc semnarea contractului de finanţare pentru proiectul "Restaurarea şi consolidarea Muzeului Ceasului Nicolae Simache, Ploieşti".
Proiectul a fost promovat pe axa prioritară 1, “Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, domeniul major de intervenţie 1.1 “Planuri integrate de dezvoltare urbană”, sub-domeniul “Poli urbani de creştere”.
Actual

referendum_2012Oraganizarea referendumului în Prahova costa peste un milion jumătate de lei adică peste 300.000 de euro. Rodica Paraschiv, subprefectul judeţului a declarat că „1,077 milioane de lei sunt bani pentru plata personalului din secțiile de votare, iar aproximativ 570.000 de lei pentru materialele necesare". De asemenea, fiecare dintre membrii, președinții și locțiitorii secțiilor de vot vor primi câte 85 de lei pe zi.
Actual

prostituate2Biroul de Investigaţii Criminale Câmpina a organizat ieri o acţiune în zona D.N.1 pentru depistarea persoanelor care săvârşesc infrcaţiuni de prostituţie şi proxenetism.

Astfel, au fost depistate cinci femei care acostau bărbaţi în vederea întreţinerii de relaţii sexuale contra unor sume de bani.

Persoanelor depistate le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei şi a fost confiscată suma de 100 lei provenită din săvârşirea acestui gen de fapte.

În plus, în cazul a două dintre femei au fost întocmite dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de prostituţie, acestea fiind depistate în flagrant în timp ce întreţineau relaţii sexuale în schimbul unor sume de bani.

Actual

anvelopare-blocuriLa data de 25.07.2012, Dispeceratul Secţiei nr. 3 Poliţie Ploieşti a fost sesizat cu privire la faptul că un bărbat a căzut de pe o schelă metalică amplasat pe faţada unui bloc din zona de Vest a municipiului.
În timp ce executa lucrări de anvelopare a blocului respectiv, bărbatul s-a dezechilibrat şi a căzut de pe schela metalică de la nivelul etajului trei .
El a fost transportat cu ambulanţa la spital, rămânând internat sub supraveghere medicală.
Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, despre incident fiind anunţaţi reprezentanţii I.T.M. Prahova.
Joomla SEF URLs by Artio