Actual

Actual

andreeaDupă ce, cu puţin timp în urmă, tânăra solistă Andreea Cristina Haisan, membră de bază a ansamblului folcloric „Chindia” din cadrul Casei de cultură a sindicatelor Ploieşti, cucerea Marele Premiu al Festivalului Naţional „Valeria Peter Predescu”- Bistriţa-Năsăud 2011, ploieşteanca noastră a reuşit un nou succes: LOCUL I la prestigiosul Festival Naţional „Flori de pe Mureş” Reghin, aflat la ediţia a XIV-a.

Concursul din acest an a reunit 24 de tineri solişti din judeţele Alba, Cluj, Sălaj, Prahova, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Suceava şi Mureş, evoluţia lor încântând pe cei peste 3000 de spectatori prezenţi în cele trei zile ale Festivalului, pe scena cochetei săli a Casei de cultură a tineretului din municipiul Reghin.

Juriul, avându-l preşedinte pe celebrul muzicolog Constantin Arvinte (care, recent, a împlinit venerabila vârstă de 85 de ani!), s-a arătat împresionat de calitatea vocilor tinerilor solişti, cărora le prevede un mare viitor în muzica populară românească.

Deloc surprinzător pentru cei care o cunosc pe reprezentanta judeţului nostru, Andreea Cristina Haisan, a reuşit - şi la Reghin - să confirme evoluţia bună de la Bistriţa-Năsăud, juriul acordându-i LOCUL I, la egalitate cu Monica Pârlea, din Mureş.

De un mare succes la public s-au bucurat şi cele 17 vedete ale muzicii populare, invitate special pe scena Festivalului: Mariana Anghel, Dorin Grad, Cristian Ţăran, Leontina Pop, Maria Neag, Dinu Iancu Sălăjanu ş.a.

Acest festival folcloric, deosebit de important pe plan naţional, a fost susţinut financiar, integral, de Primăria şi CL Reghin.

Fesivalul-concurs a fost transmis în întregime la televiziunea locală şi de Studioul Regional de Radio Târgu-Mureş.
Ioan POPESCU

Actual

spital_plopeni_15Centrul de Sănătate din Plopeni, care şi-a închis porţile la 1 aprilie, va fi transformat nu în azil de bătrâni, aşa cum propunea Guvernul acum vreo trei luni, ci în spital particular.

Consiliul Local Plopeni a adoptat deja o hotărâre în baza căreia clinica Dentirad, firmă ce numără 22 de angajaţi, conform datelor afişate de motorul de căutare Google, va deschide în fostul centru de sănătate un spital privat. Primarul din Plopeni a refuzat să dea detalii despre termenii contractului.

La acest moment nu se ştie ce s-a întâmplat cu aparatura medicală sau cu celelalte dotări ale spitalului. Verificăm subiectul şi vom reveni cu amănunte.
Actual

Colegiul_medicilor_prahovaCei mai mulţi dintre medicii de familie din Prahova continuă protestul început săptămâna trecută şi continuă să nu elibereze reţete compensate şi gratuite, concedii medicale, sau trimiteri. Cu toate acestea, cel puţin săptămâna aceasta medicii care au refuzat să semneze actul adiţional cu Casa de Asigurări de Sănătate nu vor percepe pacienţilor taxe pentru consultaţii.

Liderii organizaţiilor profesionale ale medicilor de familie prahoveni spun că este foarte posibil ca, de săptămâna viitoare, pacienţii să trebuiască s achite contravaloarea consultaţiilor, întrucât cabinetele medicilor de familie vor funcţiona exact ca orice cabinet medical privat. Medicii nu au stabilit încă ce tarif vor percepe pentru aceste consultaţii.

Până acum, doar 11 medici din totalul de 360, au semnat actul adiţional cu Casa de Asigurări de Sănătate şi eliberează reţete, trimiteri şi concedii în contract cu CAS.
Actual

vintilescu_dsp1Autorităţile locale şi cele judeţene din Prahova şi-au luat în serios rolul de administratori ai spitalelor, rol pe care l-au primit, vrând-nevrând, la jumătatea anului trecut, atunci când s-a făcut deja celebra „descentralizare” a sistemului sanitar.

Conform unui top prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, autorităţile care au alocat cei mai mulţi bani pentru funcţionarea spitalelor sunt: Consiliul Judeţean Prahova, Consiliul Local Ploieşti şi Consiliul Local Vălenii de Munte.

Astfel, dacă în 2010 Maternitatea din Ploieşti a primit de la autorităţile judeţene 1 908 000 lei, pentru 2011 Consiliul Judeţean Prahova, care are în administrare acest spital, a alocat 3 443 000 lei.

Spitalul Municipal din Ploieşti a primit, anul trecut, de la bugetul Consiliului Local 636 000 lei, alocarea pentru anul în curs fiind de un milion de lei.

Şi autorităţile locale din Vălenii de Munte şi-au luat în serios rolul de administrator al spitalului din localitate. Anul trecut, Consiliul Local Vălenii de Munte a alocat pentru spital 527 000 lei, alocarea de anul acesta fiind de 1 622 000 lei.

Sumele alocate de autorităţile locale pentru funcţionarea spitalelor au fost sau vor fi folosite pentru plata unor bunuri şi servicii, a utilităţilor, pentru reparaţii curente şi modernizare.

Actual

Restrictii-rutiereCirculaţia pe DN 1 se desfăşoară cu restricţii, astăzi, în comuna Bărcăneşti, anunţă Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Traficul este restricţionat la o distanţă de aproximativ un kilometru, pe sensul de mers Ploieşti – Bucureşti, banda numărul unu fiind complet blocată între km. 51 şi 52.

Restricţia de trafic este valabilă până la ora 18:00. Poliţiştii recomandă şoferilor să conducă prudent şi să respecte indicaţiile poliţiştilor care dirijează traficul rutier în zonă.
Actual

gondolaTelegondola din staţiunea Sinaia a fost închisă publicului după ce comisarii de la Protecţia Consumatorului au amendat societatea care administrează instalaţia şi au propus suspendarea activităţii telegondolei.

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Prahova a sancţionat societatea Transport Urban Sinaia (firmă a Consiliului Local Sinaia, care administrează transportul urban şi telegondola) cu 15 000 de lei pentru faptul că telegondola care urcă până la Cota 1 400 funcţionează fără a deţine autorizaţie de la ISCIR. În plus, comisarii de la Protecţia Consumatorului au propus suspendarea activităţii telegondolei până la intrarea în legalitate. Prin urmare, începând de vineri telegondola este închisă publicului.

Comisarii de la Protecţia Consumatorului susţin că telegondola este un pericol pentru cei care circulă cu ea, pe motiv că, încă din noiembrie anul trecut, la baza unuia dintre stâlpii care susţin cablurile instalaţiei s-a produs o alunecare de teren, iar stâlpul nu a fost consolidat nici până în ziua de azi.

În replică la acuzaţiile aduse de cei de la Protecţia Consumatorului, administraţia locală din Sinaia spune că tot scandalul este unul politic.

Actual

pistolIncident incredibil în comuna Bălţeşti. Un copil de 15 ani a fost împuşcat în picior, în timp ce se afla în curtea casei, împreună cu părinţii săi, fără ca nimeni să ştie de unde a venit glonţul care l-a rănit.
Părinţii băiatului au povestit poliţiştilor că au auzit un zgomot puternic şi şi-au văzut fiul căzut la pământ, cu o rană în zona gambei. Copilul a fost dus la spitalul judeţean din Ploieşti, însă nu a avut nevoie de internare, el fiind trimis acasă după ce a primit îngrijirile necesare. Poliţiştii au deschis o anchetă, iar în urma primelor cercetări au aflat că atât părinţii băiatului cât şi vecinii deţin, legal, arme neletale.

Se pare că tânărul a fost împuşcat cu o astfel de armă. Anchetatorii au ridicat atât arma deţinută de părinţii băiatului cât şi pe cea a vecinilor. În cauză vor fi făcute expertize balistice, pentru a se stabili de unde a fost tras glonţul care l-a rănit pe băiat.
Actual

inecat_in_lacMoarte stupidă la Filipeştii de Pădure. Sâmbătă după amiază un adolescent care a plecat împreună cu mai mulţi prieteni la scăldat, în lacul de lângă cariera cunoscută localnicilor sub denumirea „Roşioara” a intrat în apă şi nu a mai putut ieşi.

Totul s-a petrecut sub privirile îngrozite ale prietenilor tânărului. Aceştia au intrat în apă, încercând să îl salveze, însă nu au reuşit. Ei au sunat la 112, însă în momentul în care au sosit echipajele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă băiatul era mort.
Actual

canalizareReprezentanţii Hidro Prahova, operatorul de apă-canal care aparţine Consiliului Judeţean Prahova, au semnat, astăzi, primul contract dintr-o serie de astfel de documente din cadrul proiectului „Reabilitare şi modernizare a sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova”, cel mai mare proiect din fonduri europene semnat la nivelul judeţului Prahova.

Contractul are în vedere proiectare, supervizare şi managementul proiectului şi valorează peste 6 milioane de euro.

Câştigător al licitaţiei acestui contract este un consorţiu format din trei firme, care derulează astfel de activităţi în alte 16 judeţe din România.

Cu ocazia semnării contractului, reprezentanţii firmei care va asigura asistenţa tehnică în cadrul acestui proiect au afirmat că îşi propun ca documentele pe care le vor elabora să fie impecabile, întrucât experienţa pe care au acumulat-o derulând astfel de contracte, i-a învăţat că acolo unde caietele de sarcini pentru licitaţiile privind executarea lucrărilor au fost bine întocmite, nu au existat contestaţii.

Actual

slanicAproximativ 50 de copii din Galaţi, aflaţi în vizită la Salina de la Slănic au rămas blocaţi, în această după amiază, în salină, după ce liftul cu care coborâseră sub pământ s-a defectat.

Imediat, la sediul salinei as-au deplasat două echipaje SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi trei ambulanţe, pregătite să intervină în orice moment. Din fericire, în mai puţin de un sfert de oră echipele tehnice au reuşit să repare liftul, iar copiii au fost scoşi în siguranţă din interiorul salinei.
Actual

zilele_ploiestiului_6Sfidând vremurile de criză profundă, dar beneficiind de o vreme superbă, Primăria Ploieşti, cu edilul Andrei Volosevici în prim-plan, a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute,  „Zilele municipiului Ploieşti”, manifestare complexă, dedicată în primul rând tinerilor şi copiilor, dar şi celorlalţi ploieşteni, sătui de relativa monotonie care carecterizează oraşul nostru. Toţi dornici de a petrece trei zile pline, cu muzică, dans, întreceri sportive şi voie bună - într-un cuvânt cu tot tacâmul specfic unei mari sărbători.

Primarul urbei noastre - încă tânăr şi amator de distracţii - şi-a propus să rupă inima târgului cu ceva nemaivăzut încă, gândindu-se, probabil, şi la refacerea imaginii sale în vederea alegerile locale de anul viitor.

De bună voie şi nesiliţi de nimeni, în organizare s-au implicat artiştii Teatrului, ai Filarmonicii, CS Municipal, Parcul „Constantin Stere”, alte instituţii culturale, de învăţământ şi sportive. Primăria a mai beneficiat şi de sprijinul unor sponsori, precum Cast SA, Star T&D, Coral impex, care au ieşit la mal cu vreo 25 000 de euro. O sumă, cred, insuficientă pentru grandoarea evenimentului, la care au participat câteva vedete de prim rang, ca Proconsul, Haiducii, Fuego, Maria Cârneci şi mai ales Ştefan Bănică jr., al căror onorariu nu este deloc uşor de suportat.

Cârcotaşii susţin că, fără doar şi poate, s-a apelat şi la cei 75 000 de euro - rezerva primăriei. Tot ce se poate dacă mă gândesc la ce forţe şi recuzită s-au consumat în cele trei zile. Dar despre contabilitatea evenimentului se va ocupa cu siguranţă opoziţia, senatorul Iulian Bădescu în special.


„Zilele” au debutat moderat, vineri, cu Târgul de Carte ( şi-au expus cărţile – multe la preţ redus – 20 de edituri ), cu acest prilej, scriitoarea Ileana Vulpescu şi-a prezentat ultimul său volum, „Notă informativă bătută la maşină”. La un alt târg, cel de Meşteşuguri, am admirat, printre alte minunăţii, tablouri executate din flori naturale-unicate ). Pe agenda primei zile au mai fost: Târgul de Bunătăţi, expoziţia cu desene ale elevilor, serata Cenaclului literar „Atitudini”, concerte susţinute de „percuţioniştii” de la Liceul de artă „Carmen Syilva” şi orchestra Filarmonicii ş.a.

Cel mai aşteptat moment al zilei de sâmbătă a fost tentativa de doborâre a recordului mondial la dans sincron, unde aproape 6000 de elevi, şi studenţi, îmbrăcaţi în tricouri albe, au reuşit, timp de zece minute, să-şi sincronizeze paşii de dans, pe ritmul melodiei Meneaito, ceea ce însemnă Record Mondial! Sperăm că filmarea integrală a momentului, făcută din avion, să-i convingă pe cei de la Guines Book, astfel ca primarul nostru să se poată mândri cu faptul că, pe vremea mandatului său, Ploieştiul a intrat în Cartea Recordurilor. Această performanţă putea fi omologată chiar pe loc dacă reprezentanţi ai Guines Book ar fi fost prezenţi la eveniment, dar „deplasarea lor ne-ar fi costat vreo 10000 de lire. Prea mult!”, a declarat primarul Volosevici. Referitor la acest eveniment, cineva remarca, subtil, performanţa primarului: „Succesul a fost simplu: ce-i potrivit, la modul şi timpul potrivit!”

La fel de spectaculoasă avea să fie şi parada „ a la Caragiale”, cu costume, maşini şi trăsuri de epocă, care alegorice, actori, măşti, ciclişti, motociclişti, gimnaşti, cai de curse, majorete, poliţie călare, avioane brăzdând cerul, baloane colorate...

O impresie relevantă despre această paradă aveam să-i smulgem unei tinere cu accent ardelenesc ( era din Cluj): „ Fain! La noi, niciodată nu am văzut o aşa paradă frumoasă! Bine că n-au defilat şi câinii vagabonzi, că în Ploieşti aveţi o groază...”

Pe agenda „Zilelor” a figurat şi un spectacol aviatic, organizat de Aeroclubul Român la Strejnic - spectacol dedicat aniversării a 50 de ani de la înregistrarea recordului mondial absolut de aterizare cu paraşuta la punct fix, de către col(r) Gh. Iancu, care deşi are venerabila vârstă de 78 de ani, ne-a demonstrat, şi cu acest prilej, că încă mai are curajul să sară cu paraşuta. Un moment aniversar a consemnat şi Aeroclubul „Gh.Bănciulescu” Ploieşti, aflat la 75 de ani de la înfiinţare. De asemenea, printre piloţii care au executat spectaculoasele acrobaţii, s-a aflat şi Radu Berceanu, parlamentarul-pilot fiind cap de formaţie!

Despre măestria paraşutiştilor noştri ne-am convins chiar în timpul paradei, când cinci dintre ei au reuşit să aterizeze exact pe platoul din faţa Casei Albe!

Spectacole sportive, de teatru şi de muzică au avut loc şi în centru (Palatul culturii), Parcul Tineretului de la Sala sporturilor, Parcul „Constantin Stere”, Parcul „Nichita Stănescu”, Parcul „Mihai Viteazul” în cartierele Nord, Vest, Mihai Bravu...

Muzica uşoară, populară, rock, raegge, hip-hop, jazz sau etno a atras, fără îndoială, cei mai mulţi spectatori, curioşi să vadă, pe viu şi gratis, unele nume „grele”, precum, Proconsul, Haiducii, Fuego, Maria Cârneci, Valentin Dinu, El Negro, Nelu Ploieşteanu sau...Ştefan Bănică jr – acesta evoluând la concurenţă cu finala Ligii Campionilor, Barcelona – Manchester United.

Şi pentru că veni vorba de fotbal, mi-am amintit de Imnul Ploieştiului, repetat, obsedant, pe tot parcursul celor trei zile de sărbătoare, care începe astfel: „Bulevardul cu castani / Şi Petrolul cu mulţi bani...” Frumoasă şi antrenantă melodia, dar versul  „Petrolul cu mulţi bani” nu ştiu la cine face referire. Poate la dl. Liviu Luca, deoarece despre echipa de fotbal nu poate fi vorba, ea fiind una dintre cele mai sărace echipe din Liga a II-a! Aşa mărturisea, în aceeaşi zi, într-un ziar local, antrenorul echipei, Vivi Răchită. Cum se va descurca Petrolul în Liga I, unde-i practic promovată, numai Dumnnezeu ştie! Sau primarul Volosevici! Ştie dumnealui de ce...

Revenind la „Zilele Ploieştiului”, trebuie să remarc faptul că ediţia din acest an - care s-a încheiat cu un grandios foc de artificii şi joc de lasere -  a fost cea mai reuşită, ploieştenii bucurându-se pe deplin şi sincer de „oferta” generoasă a Primăriei Ploieşti, indiferent de ce mai cârcotesc „duşmanii” pe la colţurile unor străzi neasfaltate...

Ioan POPESCU


Joomla SEF URLs by Artio