Actual

Actual

palatul_culturii_ploiesti_colectiiÎn istorica zi de 20 martie 1921, într-o atmosferă sărbătorească, de elevată ţinută spirituală, în prezenţa iubitorilor de carte ce au tânjit pentru o bibliotecă publică, a oficialităţilor locale, numeroşi intelectuali, studenţi şi elevi, a fost parafat actul de naştere al Bibliotecii „Nicolae Iorga”Ploieşti. Localul destinat acestei mult-aşteptate biblioteci: etajul I al... Băii municipale din centrul oraşului, unde avea să funcţioneze până în vara anului 1941.

Cuvântarea, intitulată sugestiv„Necesitatea creării bibliotecilor populare”, rostită atunci, de către arh.Toma Socolescu, are o mare bogăţie de idei, motiv pentru care v-o şi supunem atenţiei:

„Sărbătorim azi deschiderea unei biblioteci mici într-un oraş mare şi relativ bogat. Sau, mai bine zis, purtând numele de a fi bogat pentru cei care nu l-au văzut încă, deoarece, după ce îl cunoşti, te convingi uşor că e un oraş sărac într-un loc bogat, aşa cum e, dealtfel, şi marea majoritate a poporului nostru: oameni săraci în ţară bogată – dar care, de ce n-am mărturisi-o, a fost rău gospodărită. E păcatul nostru naţional de până acum (...). Câţiva din cei care credem în puterea cărţilor bune, ne-am gândit că, cel puţin azi, în România întregită şi la 100 de ani după Tudor din Vladimiri liberatorul, e timpul să creăm şi în oraşul acesta un mic focar de cultură, de liberare a minţilor de sub acele lanţuri grele ale celei mai groaznice sclavii, sclavia ignoranţei, o bibliotecă populară pentru cei săraci, pentru cei umili, care sunt şi cei mai mulţi în cuprinsul acestei ţări. I-am dat numele dlui Nicolae Iorga, care e pentru naţia noastră simbolul celei mai înalte culturi, expresia cea mai bogată a cărturarilor noştri, marele îndrumător al neamului...”

Apreciind gestul de nobleţe spirituală al grupului de corifei care au ctitorit biblioteca, în frunte cu Toma Socolescu, se cuvine să le omagiem mereu gândul şi fapta, truda imensă pe care au investit-o nu numai pentru înfiinţarea acestui lăcaş al cărţii, ci şi pentru pasiunea şi dragostea statornică cu care au slujit-o pe tot parcursul vieţii lor: N.Pârvulescu, Al.Năstăsescu, Dumitru Munteanu-Râmnic, Ion N. Socolescu, I.I.Quintus, I.A. Bassarabescu, Nae Săruleanu, Ion Andrei ş.a.

La aniversarea a 90 de ani de la neuitatul eveniment cultural, găzduită de sala „Europa” din Palatul administrativ, au fost prezenţi Mircea Cosma – preşedintele Consiliului judeţean Prahova, pr. Ştefan Muşat – protoereu al Proteierie Ploieşti, Cristian Dumitru – viceprimar al municipiului Ploieşti, Mircea Ionescu Quintus – preşedinte onorific al PNL, prof. Paul Popescu, scriitorul româno-american Petru Popescu ( fosta iubire a Zoiei Ceauşescu ), prof. Ieronim Tătaru ş.a. O sală arhiplină cu scriitori, poeţi, politicieni, artişti plastici, profesori, directori ai unor instituţii de cultură, bibliotecari au urmărit, cu interes cuvântările invitaţilor.

boaruActualul director al Bibliotecii „Nicolae Iorga”, prof. Nicolae Boaru, emoţionat, ne-a mărturisit:
„ Nu sunt un egoist, dar vreau să vă spun că 90 de ani nu poate înseamnă mult pentru alte ţări, alte oraşe, alte biblioteci, dar pentru Ploieşti - unde necesitatea creării unei asemenea instituţii a fost foarte puternică - ea a însemnat ceva.

Cei 90 de ani au fost parcurşi numai în crescendo – de la 2500 de cărţi câte avea biblioteca atunci, astăzi avem peste 500 000 de titluri! Iar una dintre cele 7 secţii pune la dispoziţia celor interesaţi o bogată fonotecă şi videotecă. Sunt mândru şi fericit totodată că mă aflu în fruntea acestei biblioteci, una dintre cele mai mari din ţară”.


quintusCând unul dintre puţinii trăitori ai „momentului 1921”, binecunoscutul nostru concitadin  Mircea Ionescu-Quintus, a urcat la pupitru, sala a izbucnit în aplauze.Venerabilul senior al politicii româneşti, scriitor şi om de spirit, veşnic tânăr sufleteşte, ajuns la onorabila vârstă de 94 de ani împliniţi în această lună, ne-a încântat şi de data aceasta cu amintirile acelor începuturi:

”Eu sunt, cu siguranţă, cel mai vechi şi devotat prieten al Bibliotecii „Nicolae Iorga”. Asta pentru că Dumnezeu mi-a îngăduit să stau mai mult printre dumneavoastră. De-a lungul existenţei mele am cunoscut întreaga evoluţie a bibliotecii şi pe toţi întemeietorii ei, oameni generoşi şi de mare caracter. Un exemplu: tatăl meu, I.I.Quintus, era adversar politic cu Socolescu, dar ei au lăsat laoparte orgoliile şi şi-au dat mâna, pentru a ne lăsa nouă, această comoară, biblioteca. Din păcate, astăzi, când trăim într-o lume de dramatică răvăşire a vieţii planetare, majoritatea oamenilor politici se azmut unii împotriva altora, cu obrăznicie, uitând că ei sunt aleşi să servească poporul. Revin la carte. Am scris şi am citit foarte multe dintre cărţile găsite la biblioteca ploieşteană. Toate cărţile scrise, între anii 1970-1990, le-am lansat aici şi sunt bucuros că ele fac parte din fondul bibliotecii. Pentru tinerii care nu mai obişnuiesc să citească, vreau să le spun cât de mult greşesc, cât de mult contează citirea unei cărţi în viaţa omului. Aşa am aflat, la mintea mea de om vârstnic, ce enormă deschidere în viaţă mi-a dat recitirea, acum, a cărţilor lui Jules Verne. Da, mă hrănesc zilnic din opera lui Jules Verne! Am acasă peste 40 din ultimele lui cărţi. Unii or să spună că am dat în mintea copiilor, e treaba lor. Eu voi scrie şi voi citi în continuare. Voi îmbătrâni abia în clipa când voi crede că nu mai am nimic de făcut pe lumea asta!”

Tataru_iCuvinte la fel de calde le-am „citit” şi pe buzele prof. Ieronim Tătaru, cunoscut scriitor:
„Frecventez biblioteca de peste 50 de ani şi pot să mărturisesc că ea mi-a servit foarte mult în elaborarea cărţilor pe care le-am scris, pentru că la bibliotecă am găsit un bogat fond documentar. Am apelat însă şi la fondul curent de carte, care mi-a folosit, de asemenea, în lucrările mele, Biblioteca „Nicolae Iorga” fiind o instituţie indispensabilă pentru mine, ca şi pentru mulţi oamenii de cultură ori cititori pasionaţi, obişnuiţi”.

cosma_mircea2La rândul său, Mircea Cosma, a declarat:
„Păstrarea şi dezvoltarea unei biblioteci este ceea ce susţine acest pilon prin care un popor există: cultura. Iar dacă azi biblioteca are 500 000 de volume este o dovadă că prahovenii citesc ceea ce au produs minţile luminate ale acestui popor şi nu numai. Profit de acest prilej pentru a vă spune că un bust în bronz al marelui rege dac Decebal, realizat de sculptorul prahovean George Dumitru, se află în drum spre Roma, urmând a fi instalat în curtea uneia dintre cele mai prestigioase instituţii culturale româneşti din Italia, „Accademia di Romania”. El va fi prezentat, mai întâi, în cadrul expoziţiei „EUROPRAHOVA”, organizată de Consiliul judeţean Prahova, la Roma, în perioada 2-7 martie curent”.

aniversar_bibliotecaDupă deschiderea oficială a Zilelor Bibliotecii „Nicolae Iorga”, în ziua de 21 martie a.c., suita de manifestări a continuat cu lansarea volumelor „Prins”, „Supleantul” şi „Fata din Nazaret”, de Petru Popescu (22 martie), întâlnire cu scriitorul Ion Groşan - care şi-a lansat cartea „Un om din est”(23 martie)- ambele acţiuni având loc la Casa sindicatelor din Ploieşti. Manifestări asemănătoare, dedicate cărţii şi Bibliotecii „Nicolae Iorga”, s-au mai desfăşurat, în ziua de 24 martie, la bibliotecile din Poiana Câmpina, Băicoi, Câmpina, Cornu, Sinaia. Astăzi, joi, la ora 12,oo, în sala de lectură „Nichita Stănescu a Bibliotecii „N.Iorga”, are loc o altă manifestare de suflet: Aniversarea a 93 de ani de la reunirea Basarabiei cu România.

Ioan POPESCU

Actual

handsCompaniile din Irlanda de Nord caută oportunităţi de afaceri în România, mai exact în Prahova. Astăzi, a Ploieşti, are loc o întâlnire de afaceri la care vor participa cinci companii nord-irlandeze, oficiali ai Consiliului Local al oraşului Lisburn  (oraş de aproximativ 72.000 locuitori, situat la 8 mile de Belfast şi făcând parte din zona metropolitană a acestuia) şi autorităţi prahovene.

Irlandezii sunt interesaţi de oportunităţi de afaceri şi de parteneriate cu firmele şi autorităţile din Prahova în domenii precum: construcţii de aeroporturi, autostrăzi, şosele, proiecte de construcţii de ansambluri comerciale, servicii în sectorul de retail, programe de outsourcing pentru finalizarea sau ambalarea diferitelor produse exportate de companiile româneşti în Marea Britanie, distribuţie de articole electro-casnice, produse cosmetice, băuturi neperisabile, încălţăminte, îmbrăcăminte.

Cum sunt extrem de slabe şansele încheierii unor parteneriate privind construirea de aeroporturi, autostrăzi sau şosele, la care România rămâne repetentă an de an, afaceriştilor din Irlanda nu le rămâne decât să discute despre vânzarea cu amănuntul şi să constate uriaşul potenţial pe care îl are Prahova când vine vorba despre forţa de muncă în domeniul confecţiilor.

Actual

pompieriAngajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova îi învaţă pe copii cum să reacţioneze în situaţii – limită, cum ar fi incendiul sau cutremurul.

În cadrul unei campanii de informare şi prevenţie, pompierii prahoveni, împreună cu poliţişti şi medici de la Serviciul de Ambulanţă Prahova au mers la Câmpina, unde au instruit o sută de copii cum să se comporte în caz de incendiu sau în caz de cutremur, cum să utilizeze un stingător,dar şi ce trebuie să ştie despre numărul pentru apeluri de urgenţă 112.
Elevii care au participat la această acţiune de informare au putut de asemenea să vadă cum este dotată o autospecială a pompierilor şi au avut ocazia de a adresa întrebări specialiştilor în situaţii de urgenţă.
Actual

bunatatiZeci de producători şi meşteşugari vor participa la „târgurile cu bunătăţi” organizate luna viitoare la Sinaia, Câmpina şi Ploieşti.

Cei care iubesc bucatele tradiţionale vor putea cumpărabrânzeturi, preparate din carne de oaie şi porc, cozonaci, prăjituri, plăcinte, păstrăv, magiun de Topoloveni, gemuri şi dulceţuri făcute de producătorii din Braşov, sucuri naturale, miere, vin, palincă,  turtă dulce din Bascov, pască, pâine şi pogăcele.

„Târgul cu bunătăţi” va fi organizat în Sinaia, în parcul Dimitrie Ghica, între 1 şi 3 aprilie, în Câmpina, între 8 şi 10 aprilie, în zona denumită de localnici „La soldat” şi la Ploieşti, intre 20 şi 23 aprilie, la galeria hypermarketului „real-”.

Actual

ponta_victorÎn sfârşit, preşedintele PSD a avut azi o reacţie corectă faţă de scandalul încărcat de penibil în care este implicat europarlamentarul social-democrat Adrian Severin. Victor Ponta a ieşit public declarând că Severin trebuie să demisioneze, atât din PSD, cât şi din Parlamentul European: „"Din punctul meu de vedere, decizia PSD e foarte clară. Severin trebuie să demisioneze din PE şi din PSD. Dacă nu va considera de cuviinţă să facă asta, atunci voi declanşa eu procedura pentru excluderea lui din PSD", a spus Victor Ponta.

După ce a fost surprins de către jurnaliştii The Sunday Times în timp ce a acceptat o sumă de bani pentru a facilita aprobarea unor legi în Parlamentul European în favoarea unui aşa-zis grup de lobby, Adrian Severin, alături de alţi doi europarlamentari, unul austriac, altul sloven, a fost pus la zid de presa europeană şi de colegii din PE.

Dacă în cazul austriacului şi a slovenului demisia de onoare a intrat în discuţie imediat după declanşarea scandalului, cei doi europarlamentari anunţându-şi ieşirea nu numai din Parlamentul European, dar şi retragerea completă din viaţa publică, europarlamentarul român Adrian Severin a forţat limitele penibilului asezonat cu tupeu mioritic anunţând, în primă fază, că îi cheamă în instanţă pe jurnaliştii britanici care i-au înscenat şpaga.

În continuare, Severin a ieşit, în cursul zilei de ieri, pe posturile de televiziune Realitatea TV şi Antena 3 unde, într-o încercare disperată a celor din studio de a-i spăla imaginea, prin diminuarea comportamentului imoral al europarlamentarului român, politicianul s-a transformat în victimă, spunând că flagrantul de şpagă filmat de jurnaliştii de investigaţie britanici este orchestrat pentru a-i scădea lui credibilitatea, românul considerându-se o voce „deranjantă” în rândul forului european.

În acest timp, aşa cum spuneam, europarlamentarii colegi de şpagă-lobby, cel austriac şi sloven, au demisionat fără alte comentarii jenante. Adrian Severin, acest autotintitulat incomod al Parlamentului European, a preferat să-şi păstreze poziţiile publice, încercând un simulacru de autosuspendare, dar doar din partidul care îl emană în PE.

Declaraţiile liderului PSD, Victor Ponta, privind demiterea lui Adrian Severin vin în contextul în care, azi, inclusiv liderul socialiştilor din Parlamentul european, Martin Schulz, a cerut excluderea europarlamentarului român din grupul social-democrat:

Decizia mea este clară. Am recomandat biroului Grupului Social-Democrat să ia o decizie pentru excluderea domnului Severin, în cazul în care nu va demisiona din Parlament. Am văzut înregistrările pe You Tube și am citit cu atenție articolul și recunosc că sunt șocat. Nu mi-a venit să cred că este posibil așa ceva printre socialiștii din Parlamentul European! Cred că este o problemă serioasă”, a declarat Schulz.

Sursa foto: realitatea.net

Actual

Colonelul (r) doctor Ioan Petrescu îl acuză pe jurnalistul Bogdan Chireac că face parte din structura de agenţi informativi ai celebrului serviciu de „intelligence” israelian Mossad.


bogdan_chireacReportervirtual. Ro preia articolul portalului napocanews.ro, citând declaraţia lui Petrescu de pe blogul său personal. Iată materialul acuzator:

„Aflat undeva, în inima ţării, am privit, cu stupoare, la televizor, un personaj cu ochelari, plimbat – ca Sfintele Moaşte, de la o televiziune de ştiri, cu patron chemat la D.N.A., la alta, cu iniţiator autopropulsat în lideranţa opoziţei -, ca analist, mai mult sau mai puţin (a)politic.

Nu i-aş fi acordat mai multă atenţie decât merită, dar am asistat la clipa sa de cinism.

Te dai jurnalist – după ce ani în şir ai semnat editoriale bazate pe filele primite, confidenţial, de la serviciile secrete -, ai contracte cu un serviciu specializat în ascultarea formatorilor de opinie, ai contribuit la “executarea publică”, cu microfoane postate ambiental, a unui ziarist incomod celui aflat în vârful piramidei politice, eşti suspectat că ai fi purtătorul unui grad de-’nstelat, în serviciul de intelligence al unei ţări ostile lumii arabe, şi, colac peste pupăză, minţi milioane de telespectatori români afirmând, cu neruşinare, că absenţa liderilor, în fruntea demonstranţilor din ţările arabe, demontrează – ţineţi-vă bine! – că revoltele au fost organizate de…Al-Qaida!
Ne laşi?

mossadAcest bulgăr cafeniu al jurnalismului de faţadă, din lumea plină de frişcă, dar deloc cu idei bine fundamentate, a televiziunilor menite a prosti minţile slabe, nu este decât măsura reală a manipulării conaţionalilor săi, de cei interesaţi să domine prin zvonuri abil formulate, pe canale care atrag românii nemulţumiţi, total anesteziaţi în privinţa dinamicii reale, pe scena geopolitică mondială.

Mă întreb dacă Mihai Gâdea, ca dirijor la Antena ce i s-a încredinţat, ştie sau măcar este amical sesizat, de vreun amic, ce dezinformări se produc, cu profesionalism, în ograda domniei sale? Care sunt viguros aplaudate la sediul C.I.A. şi la acela al Mossad”.

Foto: România Liberă

Actual

arma_vanatoareUn bărbat de 35 de ani din comuna Gherghiţa este cercetat penal după ce a vândut ilegal o puşcă cu aer comprimat. Bărbatul cumpărase puşca în baza unui permis de port armă eliberat de poliţie, însă, în momentul vânzării, nu a respectat formalităţile legale necesare unei astfel de tranzacţii. Arma a fost ridicată şi, cel puţin pe timpul cercetărilor, aceasta este reţinută de către poliţişti.

Acesta nu este primul astfel de caz cercetat de poliţiştii din Prahova. În urmă cu câteva săptămâni un alt bărbat, care cumpărase ilegal o armă, a mers la poliţie pentru a cere permis de port armă, neştiind că, înainte de a avea voie să cumpere o puşcă sau un pistol, ar fi trebuit să obţină permis de port armă.

Un astfel de permis se eliberează de către poliţie, în baza unui dosar care trebuie să conţină mai multe documente, printre care şi rezultatul unui test psihologic.

Sursa foto: Mediafax

Actual

cartea_soaptelorScriitorul Varujan Vosganian, mult mai cunoscut publicului din România drept unul dintre liderii Partidului Naţional Liberal şi ca fost ministru, lansează miercuri, la Ploieşti, cea mai recentă operă a sa, „Cartea Şoaptelor”.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:00 la Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus”.

Despre „Cartea Şoaptelor” autorul său spune: „Cartea şoaptelor nu este o carte de memorii căci aducerile aminte din paginile ei nu sunt amintirile mele. E mai degrabă biografia secolului al douăzecilea povestită de trăitorii ei. Găsim în “Cartea şoaptelor” mai toate maladiile secolului aceluia: războaie mondiale, genocidul, totalitarismul, exodul şi căutarea zadarnică de sine. Secolul XX a inventat moartea nenumărabilă şi gropile comune. E într-adevăr, vorba de tragedia poporului armean, dar e vorba şi de tragedia poporului român, e vorba de tragedia tuturor celor care au suferit istoria, în loc să o trăiască. Toate personajele sunt reale, întâmplările pe care le-au trăit sunt reale şi tocmai de aceea cartea şoaptelor pare atât de neverosimilă, tocmai pentru că este reală. Nu m-aş fi încumetat să scriu despre toate aceste lucruri, dacă n-aş fi avut argumentul neînduplecatei lor realităţi.”

„Cartea şoaptelor” a câştigat numeroase premii, dintre premiul Cartea Anului 2009 acordat de revista „România Literară”, premiul pentru proză „Mihail Sadoveanu”, oferit de revista „Viaţa românească” şi altele.

Sursa foto: România Liberă
Actual

padurePatru hectare de teren vor fi împădurite în oraşul Urlaţi, pe unul dintre malurile râului Cricovul Sărat.
Acţiunea de împădurire este organizată de Direcţia Silvică Prahova şi va avea loc sâmbătă, 26 martie, începând cu ora 12.
Pe fiecare dintre cele patru hectare vor fi plantaţi câteva mii de puieţi de sălcioară. Terenul care va fi împădurit aparţine Primăriei Oraşului Urlaţi. Acţiunea de împădurire de sâmbătă este parte a manifestărilor organizate în cadrul „Anului internaţional al pădurii”, aşa cum a declarat Organizaţia Naţiunilor Unite anul 2011.
Actual

incendiu3Un incendiu a izbucnit, în această după amiază, la o magazie amplasată la Gara de sud din Ploieşti, între liniile de cale ferată. Construcţia era folosită de angajaţi ai CFR, care au reuşit, înainte ca focul să se extindă, să scoată din baracă documentele şi hainele pe care le păstrau în interiorul magaziei.

Din cauză că în magazie se afla o cantitate relativ mare de rumeguş, flăcările s-au extins rapid, iar intervenţia pompierilor a fost îngreunată din cauza fumului gros, astfel încât, pentru a putea interveni, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au fost nevoiţi să poarte măşti şi tuburi de oxigen.

În urma primelor cercetări, pompierii au stabilit că focul a pornit de la un scrutcircuit la instalaţia electrică.
Circulaţia feroviară nu a fost perturbată din cauza incendiului.

Joomla SEF URLs by Artio