Actual

Actual

adrian_severinReporterii de investigaţie ai publicaţiei britanice The Sunday Times dezvăluie, în ediţia curentă, faptul că trei europarlamentari au acceptat plăți secrete pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetățeni UE. Unul dintre cei trei este chiar social-democratul român Adrian Severin, titrează reporterii britanici, citaţi de Adevărul.

Un număr de lobby-iști sau membri ai unor grupuri de interese - care, în realitate, erau reporteri de investigație ai publicației The Sunday Times au cerut celor trei europarlamentari să devină membri ai unei companii de consultanță care le-a cerut să modifice anumite părți din legislația europeană, în schimbul a unor sume de ordinul miilor de euro. Amendamentele au fost făcute, acestea apar acum în legislația europeană exact așa cum au fost scrise de către acești lobby-iști.

Lobby-ul lui Severin = 100.000 de euro

Salariul anual la care au convenit europarlamentarii cu această firmă-fantomă de consultanță este de 100,000 de euro pe an. Această sumă de bani este suplimentară celei de 190,000 de euro pe care fiecare europarlamentar o primește pe an.

Adrian Severin a trimis reporterilor un e-mail spunând: "Vă anunţ că modificarea dorită de către dumneavoastră a fost făcută. Vă trimit deci o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consultanţă în ceea ce priveşte modificarea codului din Directiva 94/19/CE, Directiva 2009/14/CE", afirmă publicația britanică The Sunday Times.

Reuniunile celor trei europarlamentari, printre care și Severin, cu așa-zișii lobby-iști au fost filmate în secret şi au avut loc în baruri, restaurante şi două clădiri ale parlamentului în Bruxelles şi Strasbourg.

„Această descoperire ar putea să creeze unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria Parlamentului European", scrie The Sunday Times. Conform regulilor PE, europarlamentarii trebuie să se abțină de la a accepta orice fel de cadou sau beneficiu care ar afecta felul în care aceştia își exercită responsabilitățile.

Diana Wallis, vice-președintele PE, a spus că va porni o investigație imediat: „Această problemă trebuie să fie investigată cu foarte mare atenție”.

Sursa: www.adevarul.ro

Actual

conacul_pana_filipescuProiectul “Restaurarea şi consolidarea conacului Pană Filipescu”, domeniul de restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural, a trecut, începând din 17 martie 2011, într-o nouă etapă de evaluare, în vederea obţinerii finanţării în acest an.

Consiliul Judeţean Prahova urmăreşte ca, prin salvarea acestui monument unic în arhitectura zonei, să aducă o contribuţie decisivă la conservarea şi valorificarea stiinţifică şi culturală a unei părţi importante a patrimoniului cultural imobil al judeţului.

Obiectivul general al proiectului îl constituie restaurarea şi consolidarea conacului “Pană Filipescu” - monument istoric şi de arhitectură, iar obiectivele urmărite sunt: redarea şi introducerea obiectivului de patrimoniu în circuitul turistic, păstrarea identităţii culturale, creşterea atractivităţii regiunii, stimularea creării şi producerii unor servicii culturale de calitate, completarea traseului turistic “Drumul Voievozilor”.

Prin acest proiect – a cărui valoare totală este de 18.251 155,98 de lei - Consiliul Judeţean Prahova (solicitant) şi Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova (administratorul clădirii) urmăresc să valorifice, la adevăratul său potenţial, Conacul “Pană Filipescu” - singurul edificiu existent în judeţul Prahova ce face trecerea către stilul architectural brâncovenesc şi care, datorită stilului clădirii şi a functionalităţii sale, va creşte potenţialul zonei pe piaţa turistică.

Acest conac este un monument de arhitectură laică, ridicat la mijlocul sec. al XVII-lea, înscris în lista monumentelor de patrimoniu la nivel naţional. Vechea reşedinţă boierească adaugă un plus de cunoaştere şi expresie stilistică a arhitecturii autohtone a epocii, aducând o preţioasă contribuţie la îmbogăţirea patrimoniului medieval al regiunii.

Prahova se înscrie, astfel, în rândul judeţelor cu un număr impresionant de monumete înscrise în lista monumentelor istorice, întocmită de Ministerul Culturii şi Cultelor, iar Conacul “Pană Filipescu” face parte din Grupa A ( monumente istorice de valoare naţională şi universală).

„Restaurarea si consolidarea Conacului Pană Filipescu” este primul proiect derulat de Consiliul Judeţean si Muzeul de Istorie şi Arhelogie Prahova pe probleme de restaurare a patrimoniului cultural al judeţului.

Ioan POPESCU

Sursa foto: www.ziarulprahova.ro

Actual

realitatea_tvwww.paginademedia.ro titrează că postul Realitatea TV a fost amendat de CNA cu 15.000 de lei pentru un concurs lansat ieri, care a avut ca premiu un apartament şi bani cash, în total 100.000 de euro.

Pentru a intra în concurs, telespectatorii trebuiau să răspundă la întrebări precum: “Trebuie să plece Guvernul Boc? De ce?” sau “Care este motivul principal pentru care guvernul Boc trebuie să plece?”.

CNA
a considerat că Realitatea TV nu a respectat principiul informării corecte prin faptul că regulamentul prezentat pe post a fost diferit de cel de pe site.

Astfel, începând cu ora 9.00, Adriana Mareş a spus în cadrul emisiunii de ştiri pe care o prezintă că desemnarea câştigătorului se va face prin tragere la sorţi, după votul moţiunii.

Pe site, în schimb, se spune că răspunsul câştigător va fi ales de echipa editorială a emisiunii Bursa pariurilor.

Ulterior, la Bursa pariurilor, Corina Drăgotescu a spus În câteva minute o să anunţăm şi câştigătorul. Avem o echipă care analizează mesajele şi care ne va anunţa cine a câştigat premiul”.
Membrii CNA au luat în considerare şi faptul că Realitatea TV nu a respectat noile reglementări privind organizarea de concursuri.
Noul Cod al CNA precizează că aceste concursuri pot fi inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs.

Ce au spus membrii CNA?

Gelu Trandafir:
“Întrebarea îi selecta, din start, pe cei care erau de acord cu plecarea Guvernului Boc.”

Christian Mititelu:
“Felul în care se formulează aceste întrebari, ţine de imparţialitatea şi obiectivitatea postului.”

Narcisa Iorga:
“Prima întrebare este manipulatorie: “Care este motivul pentru care Guvernul Boc ar trebui să plece acasă?”

Roxana Niculesc, reprezentant Realitatea TV:
“Pe cine am fi putut noi manipula, Parlamentul României?”

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:
“Opinia publică.”

Roxana Niculescu:
“Opinia publica s-a uitat la ce se întâmpla în Parlament de unde am transmis noi.”

Christian Mititelu:
“E un haos total la acest post de Televiziune. Pentru mine e mai mult o manipulare comercială. Acolo sunt mai multi poli de putere.”

Cum s-a apărat Realitatea TV?

Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV:
“Acest concurs a fost gândit cu o seară înainte (de ziua de 16 martie n.r.) în ideea să dăm posibilitatea cetăţeanului să-şi spună opinia.

Nu a fost o incitare la niciun fel de acţiune, drept dovadă am primit 50.000 de mesaje. Nu ne permitem, ca televiziune de nişă, să aruncăm la coş opinia a 50.000 de oameni”

“Vorbim despre un premiu în valoare de 100 de mii de euro. Este vorba de un apartament şi de o bursă pentru susţinerea până la vârasta majoratului a unui copil autist.
E foarte clar că multă lume va citi într-o cheie politică acest concurs. Cred ca întrebarea deranjează nu premiul.”

În urmă cu două săptămâni, Realitatea TV a încasat o amendă de 20.000 de lei tot pentru un concurs difuzat în cadrul emisiunii Bursa pariurilor, difuzată în 21 februarie.
La momentul respectiv premiul era în valoare de 10.000 de lei, iar întrebarea era “Cine e regina?”, referitor la cazul de corupţie din vămi.


Interesant este şi un comentariu apărut tot pe site-ul sursei citate postat, probabil, de către un angajat din trust:

„Apropo a scris la 18 Martie, 2011 17:32

Pai sa vina Enache si Ghita pe post si sa explice de ce nu intra salariile angajatilor, iar ei sunt in stare sa dea 100000 de euro premiu.
Explicatia pentru angajati e ce s-au blocat conturile,
dar fix dupa ce au primit banii “stiristii”.
Tehnicu ciuciu ! Niciun ban.

Sursa: www.paginademedia.ro

Actual

locuri_de_muncaKAUFLAND SC       Stivuitorist      Sos. Ploiesti-Targoviste, Parc Industrial Vest, tel: 0372/090503, fax: 0372/090509   15        studii minim 8 clase, autorizatie ISCIR, tichete de masa

SC CHRIS COM SRL          Sudor  Ploiesti., str. Tunari, 1A, tel: 0244/513135, 0731836250  1          vechime, calificare, per determinata

SC COIFER IMPEX SRL    Sudor  Bucuresti,str.Jiului nr.67 tel:0374109860      2          locuri vacante Valeni, vechime 3 ani, cunostinte tehnice, per determinata 1 luna

SC ANDORTEX CONF SRL          Sef croitorie          Pl., str. Gh. Gr. Cantacuzino, nr.348, tel: 0244/585111       1            studii medii, per nedeterminata

SC VEGA IMPEX SRL       Sef linie          Pl., Parc Industrial, tel: 0751027180, 0762674452   2          studii: minim8 clase, per nedeterminata, transport

SC VEGA IMPEX SRL       Spanist            Pl., Parc Industrial, tel: 0751027180, 0762674452   1          studii: minim 8 clase, per nedeterminata, transport

SC VEGA IMPEX SRL       Taietor textile Pl., Parc Industrial, tel: 0751027180, 0762674452   1          studii: minim 8 clase, per nedeterminata, transport

SC PEISART INVEST SRL Vanzator (plante ornamentale)          Paulesti nr.1029, pct de lucru Carrefour Ploiesti, tel: 0723949302         2          studii medii, per determinata

SC PIUSIS SRL        Vanzator         Pl., str. M. Bravu nr. 239, tel/fax:0721237640         2          vechime 3 ani, liceu,per nedeterminata


SC HOCOLROM SRL         agent servicii client     Homoriciu, Str: Homoriciu, nr:182A, bl:, ap:, Tel:0244/293225

SC REPARATII FEROVIARE DARC SA PLOIESTI     consilier/expert/inspector/referent/economist in management   Ploiesti, Str: Marin Mehedinteanu, nr:3-5, Tel:577473

SC TANEX SRL       controlor calitate        Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79, Tel:0244/281682

SC RADEX COM SRL        drujbist           Baltesti, Str: Baltesti, nr:3, bl:, ap:, Tel:219027

SC VICTORIA METVAL SRL       manipulant marfuri     Valenii de Munte, Str: Cuza Voda, nr:45,Tel:282666

SC STAR T&D SRL masinist la masini pt terasamente (ifronist)   Blejoi, Str: Blejoi, nr:42 B, bl:, ap:, Tel:410707

SC TANEX SRL       modelier confectii      Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79, bl:, ap:, Tel:0244/281682

SC RADEX COM SRL        motorist la motoagregate si masini in silvicultura     Baltesti, Str: Baltesti, nr:3, bl:, ap:, Tel:219027

SC PIETTA GLASS WORKING SRL       munc.necal.la amb.prod.solide si semisolide Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79, Tel:0244/280959

SC PIETTA GLASS WORKING SRL       munc.necal.la amb.prod.solide si semisolide Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79,Tel:0244/280959

SC APASCO SA       munc.necal.la intret.drumuri,sosele,poduri,baraje     Maneciu, Str: Maneciu, nr:283, bl:, ap:, Tel:295440

SC TEOMED SA      munc.necal.la spargerea si taierea materialelor de constructii           Valenii de Munte, Str: Cuza Voda, nr:45, bl:, ap:, Tel:80348

SC TANEX SRL       muncitor necalificat in industria confectiilor Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79, bl:, ap:, Tel:0244/281682

SC TASAR DESIGN SRL   muncitor necalificat in industria confectiilor Paulesti, Str: Paulesti, nr:3, bl:, ap:, Tel:244515109

SC TANEX SRL       operator confect.ind.imbracaminte-tesaturi,tricot.,mat.sintetice      Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79, bl:, ap:, Tel:0244/281682

SC TANEX SRL       sef formatie industria confectiilor imbracaminte      Valenii de Munte, Str: Berevoesti, nr:77-79, bl:, ap:, Tel:0244/281682

SC STAR T&D SRL sofer autocamion/masina de mare tonaj        Blejoi, Str: Blejoi, nr:42 B, bl:, ap:, Tel:410707

SC MOBICORD IMPEX SRL        tehnician in industria confectiilor si tricotajelor        Maneciu, Str: Maneciu, nr:91, bl:, ap:, Tel:295120


SC VENUS 94 SRL  tamplar            Campina, DN1, nr:16, Tel:0244376319;0729006985, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., Persoana de contact: Poenaru Georgeta     1          vechime in domeniu 2 ani, calificare, perioada determinata 9 luni

SC CAM SRL            tractorist         Campina, str:Beius, nr:7, Tel:0244335234, Persoana de contact:Moise Ana, Punct de lucru: Campina, str:Orizontului, nr:12       1          vechime in domeniu 3 ani, calificare, perioada nedeterminata

SC MARKET SRL    vanzator statie PECO Baicoi, DN1, Tel:0244369276, Punct de lucru: CORNU,PH          1            perioada nedeterminata

SC GERULA COM SRL      vulcanizator    Poiana Campina, str:Pietris, nr:912A, Tel:0244351420        1            vechime in domeniu 1 an, studii medii, perioada nedeterminata

SC CAM SRL            zidar     Campina, str:Beius, nr:7, Tel:0244335234, Persoana de contact:Moise Ana, Punct de lucru: Campina, str:Orizontului, nr:12           1          vechime in domeniu 3 ani, calificare, perioada nedeterminată

Actual

jaguarGrădina zoologică de la Bucov va fi închisă publicului în următoarea săptămână, după ce un jaguar a evadat joi dimineaţă din cuşcă.

Decizia de a închide temporar grădina zoologică aparţine primarului Ploieştiului, Andrei Volosevici, care vrea ca în această perioadă toate firmele care a executat lucrări la sistemele de securitate ale cuştilor pentru animale periculoase să verifice lucrările executate. Costurile pentru aceste operaţiuni vor fi suportate de firme, în cazul lucrărilor aflate în garanţie şi de la bugetul local în cazul lucrărilor care nu mai sunt în perioada de garanţie.

Un jaguar a evadat joi dimineaţă din cuşca din incinta grădinii zoo de la Bucov. Animalul a fost văzut de unul dintre îngrijitori, care a alertat imediat echipa de intervenţie pentru situaţii de urgenţă care activează în cadrul grădinii zoologice. Animalul a fost tranchilizat şi dus înapoi în cuşca sa.

Din fericire, nici un vizitator nu se afla în grădina zoo în momentul în care jaguarul a scăpat, deşi grădina era deschisă publicului. „Faptul că astăzi nu a fost niciun copil în parcul zoo cand s-a produs incidentul, a fost un mare noroc, dar obligaţia mea este să mă asigur că în orice moment vizitatorii sunt în deplină siguranţă”, a declarat primarul Andrei Volosevici.

Actual

postasUn poştaş care distribuia corespondenţa la Puchenii mari a fost tâlhărit, ziua în amiaza mare, de doi bărbaţi care au folosit un spray lacrimogen, au smuls geanta factorului poştal şi au fugit cu o maşină cu numere străine.

Incidentul s-a produs miercuri dimineaţă, în jurul orei 11:30, în satul Moara, din comuna Puchenii Mari. Cei doi tâlhari au oprit maşina pe marginea drumului, chiar lângă poştaş, Unul dintre ei, „mascat” cu un ciorap de damă pe care şi l-a tras peste faţă, a scos un spray iritant lacrimogen pe care l-a pulverizat în ochii poştaşului, după care a smuls geanta acestuia, fugind cu maşina.

Poliţiştii plecaţi în căutarea celor doi tâlhari au găsit autoturismul abandonat în satul Dumbrava. În maşină se aflau ciorapii şi spray-ul folosit la comiterea tâlhăriei.
Tâlharii aruncaseră geanta furată, aceasta fiind găsită pe marginea drumului. De altfel hoţii nu au găsit în ea mare lucru, factorul poştal având în geantă aproape 200 de lei.
Principalii suspecţi pentru comiterea acestei tâlhării sunt doi bărbaţi, unul de 24 de ani, celălalt de 26 de ani, din Brazi. Cei doi au fost arestaţi preventiv pentru tâlhărie.

Actual

verigheteÎn perioada 18 – 20 martie 2011 are loc, la Hotelul Central Ploieşti, cea de-a VII-a ediţiei a târgului de nunţi EXPO MIRII. Evenimentul reuneşte cele mai cunoscute firme din domeniul organizării evenimentelor speciale din Prahova, Bucureşti, Brasov .

În cadrul târgului, la care accesul publicului este gratuit, vizitatorii vor intra în legătură cu organizatorii evenimentelor de gen, pot compara ofertele foto, video şi de sonorizare pentru evenimentele deosebite programate şi multe alte oferte pentru serviciile aferente unei nunţi.

Totodată, mirii au ocazia să îşi aleagă ţinute deosebite oferite de către firmele participante la eveniment, cum sunt rochiile de mireasă, bijuteriile, rochiile de ocazie sau oferte speciale pentru aranjamentele florale.

Organizatorul evenimentului a anunţat şi o tombolă specială la care cuplurile care urmează să-şi unească destinul vor putea câştiga premii surpriză oferite de EXPO PRAHOVA.

Programul de vizitare al expoziţiei:

Vineri, 18 martie, 11.00 – 20.00

Sâmbătă, 19 martie, 10.00 – 20.00

Duminică, 20 martie, 10.00 – 18.00

Participanţi:

-         DALAVINI

-         FAIRYTALE EVENTS

-         LUCKY WEDDING

-         SPECIAL WEDDINGDAY

-         HOUSE OF STYLE

-         COCHET DESIGN

-         SALON BLUETTE

-         CECIL EVENTS

-         TEMPLE MEDIA

-         CMG EVENTS

-         GALA EVENTS

-         TIARA EVENTS

-         INSOLANCE

-         DARA WEDDING

-         SoundLightVideo

-         CASA VOGUE MARIAGE

-         LORGENT

Organizator al evenimentului: EXPO PRAHOVA

Actual

giratoriuIntrările în municipiul Ploieşti dinspre Târgovişte şi Bucov vor fi complet refăcute din fonduri de la bugetul de stat. Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului a alocat peste 20 de milioane de lei pentru refacerea carosabilului, a trotuarelor, pentru înlocuirea bordurilor şi pentru montarea de separatoare de sens pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino şi strada Ştrandului, la intrarea dinspre DN1 B în Ploieşti.

Proiectul privind refacerea intrării în Ploieşti dinspre Târgovişte prevede refacerea unei suprafeţe de 6.600 metri pătraţi de trotuar şi realizarea suplimentară a altor 2.000 de metri pătraţi de trotuare din pavele. Pe strada Ghe. Gr. Cantacuzino se vor înlocui 5.000 de metri de borduri şi se vor monta 10.000 de metri de borduri noi.

Pentru a se asigura o fluenţă mai bună a traficului pe acest tronson de drum, se vor monta separatoare de sens pe o lungime de circa 150 metri. De asemenea, carosabilul la intrarea în Ploieşti va fi şi el refăcut pe o lungime de un kilometru şi jumătate. Valoarea întregii lucrări va fi de 7.233.062 lei.

La intrarea în Ploieşti dinspre Bucov se vor repara 4.200 metri pătraţi de trotuar şi vor fi amenajate trotuare din pavele pe o suprafaţă de 8.400 metri pătraţi, în zonele în care acesta nu există. În această zonă vor fi înlocuite borduri pe o lungime de 2000 de metri şi se vor monta 8.500 metri de borduri noi.

Pentru a se asigura o fluenţă mai bună a traficului pe acest tronson de drum, se vor amplasa separatoare de sens pe o lungime de circa 2.000 m.

În zona intersecţiei străzii Ştrandului cu drumul DN1B,  proiectul prevede realizarea unui sens giratoriu cu câte două benzi pe sens, pe toate cele patru direcţii.

Lucrările ce vor fi realizate în zona intrării dinspre Bucov în Ploieşti vor costa 13.260.298 lei.

Începând de luna viitoare vor începe procedurile privind organizarea licitaţiilor în vederea executării celor două lucrări. Conform primarului municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici, lucrările în cele două zone vor începe, cel mai probabil, în vara acestui an.

Actual

caricatura_Mihai_DanielescuPloieşteanul Mihai Danielescu epigramist, grafician şi caricaturist de mare talent, membru al Uniunii Epigramiştulor din România şi participant la numeroase concursuri  şi saloane din ţară şi străinătate a fost premiat la un recent salon internaţional de caricatură din China.

Cea mai amplă afirmare o are în domeniul caricaturii, cu apariţii în cataloage internaţionale din Istanbul, Cairo, Tolentino, Torino, Nanjing, Malmo ş.a., precum  şi participări la prestigioase saloane din Italia, Japonia, Brazilia, Australia, Polonia, Coreea de Sud, Franţa, Germania Belgia, Suedia, Serbia şi România, multe dintre aceste participări fiind răsplătite cu diplome.

Ultimul său mare succes, obţinut la un recent Salon Internaţional de Caricatură din China, s-a soldat cu Premiul Special al juriului. Domnia sa este şi autor a două volume de epigrame publicate: Călcâiul lui Ahile şi Cuiul lui Pepelea, alte două volume fiind în lucru, iar ca grafician s-a remarcat prin cele peste 20 de coperţi, volume şi reviste ilustrate.

Iată şi câteva epigrame semnate Mihai Danielescu:


UNUI DENTIST

Când mă duc să-mi fac dantura,
Pentru mine-i un calvar.
Nu mă doare pilitura,
Cât mă doare-n buzunar.

POLITICĂ

Că sunt schimbări în guvernare,
Este un lucru evident.
Mai ieri dormeau în Adunare,
Azi, sforăie în Parlament.

MEDICAMENTE

O să propun ca noutate,
Să dea medicamente-n rate,
Că poate aşa îi păcălesc:
Să nu apuc să le plătesc.

Actual

recital_oedip_paul_constantinescuStagiunea de „Bijuterii muzicale”, organizate la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”, continuă cu o frecvenţă demnă de invidiat, ca urmare a implicării conducerii Muzeului, respectiv a prof.dr. Al I.Bădulescu, dedicat trup şi suflet actului muzical.

După Medalionul aniversar Arta Florescu - o mare glorie a artei  lirice româneşti şi internaţionale, de la a cărei naştere s-au împlinit 90 de ani, acum câteva zile a avut loc, în acelaşi cadru intim al Muzeului, un Recital instrumental extraordinar, prilejuit de împlinirea a 75 de ani de la prima audiţie mondială a operei Ouedip de George Enescu, pe scena Operei din Paris.

Acesta este cel de-al IV-lea recital din protocolul încheiat pentru stagiunea 2011 de Muzeul „Paul Constantinescu” cu prestigioasa Fundaţie Culturală „Remember Enescu” din Bucureşti, condusă de reputata profesoară de pian Mihaela Tomescu.

Şi-au dat concursul tineri solişti de la Liceul de muzică „George Enescu” Bucureşti,

Liceul de arte „Bălaşa Doamnă” Târgovişte şi ai Universităţii Naţionale de Muzică din capitală, toţi fiind laureaţi ai unor importante olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale: Teodora Ţepeş (în foto), Maria Iacob, Estera Mitrofan – la pian; Bogdan Cioceanu – chitară şi Alexandra Petrişor& Dragoş Horchidan – duo chitară. La pian, prof. Smaranda Ilea şi Olga Babadjan. Prof. îndrumători: Olivia Papa, Elisa Bârzescu, Olimpia Preda, Cătălin Ştefănescu.

În program au figurat lucrări de Bach, Scarlatti, Vivaldi, Mozart, Schubert, Chopin, Liszt ş.a.

Ioan POPESCU

Actual

fabrica_ciment_azugaPână la apariţia acestei cărţi, scrisă de dr. Constantin Dobrescu şi Cătălin Dobrescu ( Editura Elapis-2011), puţini dintre noi ştiam că la Azuga a existat o fabrică de ciment ridicată pe domeniul Coroanei Regale, în anul 1896, de către fabrica-mamă Portland din Anglia.

Înfiinţarea acestei societăţi avea ca scop încurajarea industriei româneşti, ea fiind în strânsă legătură cu dezvoltarea industriei extractive a ţiţeiului, produsele petroliere urmând a fi folosite inclusiv în construcţii. Membrii familiei regale, Regele Carol al II-lea şi Regina Maria, alături de Regina Maria a Iugoslaviei şi Arhiducesa Ileana - surorile regelui Carol al II-lea - au fost principalii acţionari ai fabricii, pe care, în decursul anilor, au dezvoltat-o şi modernizat-o continuu.

Prin adoptarea unor noi tehnologii de fabricaţie, aici s-a reuşit producerea unui ciment de foarte bună calitate, cele mai cunoscute produse fiind „Siderina”- folosit în idustria petrolieră, „Sapogel” şi „Geloid”- invenţii brevetate ale Fabricii de ciment Portland Azuga.

Din cuprisul acestei cărţi aflăm că cimentul fabricat la Azuga a fost folosit la ridicarea unor importante edificii, Halele Centrale din Ploieşti şi Podul de la Cernavoda fiind doar două dintre ele.

Odată cu instalarea la putere a regimului comunist, Fabrica din Azuga a intrat într-un declin provocat, ea fiind nevoită să oprească producţia de ciment pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, conducerea fiind acuzată, în 1945, de sabotaj! Peste trei, a venit naţionalizarea şi...închiderea fabricii.

Interesant de remarcat faptul că autorii cărţii susţin că această lucrare ar reprezenta prima monografie a unei societăţi româneşti din istoria cimentului!

Ioan POPESCU

Joomla SEF URLs by Artio