Actual

Actual

Post-ceausismul-serban_orescu"Post-ceauşismul - o tranziţie fără sfârşit", de Şerban Orescu este cea mai recentă apariţie în colecţia FID - Fapte, Idei, Documente a editurii Vremea.

Volumul  cuprinde peste o sută cincizeci de articole şi eseuri despre situaţia  politică din România postceauşistă, în care autorul demască persistenţa foştilor demnitari comunişti şi a foştilor securişti în  viaţa politică românească de după 1989.

Şerban Orescu

Născut  la 16 mai 1925, într-o familie cu tradiţii intelectuale şi liberale,  Şerban Orescu a absolvit Facultatea de Drept, Facultatea de Filosofie,  apoi Institutul Politehnic, unde  obţine şi distincţia de doctor. În 1978, pleacă definitiv în Germania, lucru posibil datorită originii  germane a soţiei sale. După 1980, deşi urmărit tot timpul de Securitatea  ceauşistă şi rănit de un colet-bombă trimis de aceasta prin teroristul  Carlos, are o intensă activitate politică anticomunistă, lucrează ca  redactor în cadrul secţiei româneşti a postului de radio Europa Liberă  (1981-1995), scrie articole în presa franceză şi germană şi face studii asupra sistemului comunist.

După prăbuşirea regimului ceauşist, a publicat în România mai multe cărţi: Eşecul unei reforme (împreună cu Liviu Vălenaş), editura Ars Longa, Iaşi, 2000; Ceauşismul, editura Albatros, Bucureşti, 2006.

304 pagini
Format 13 x 20 cm
ISBN 978-973-645-429-5

Volumul poate fi comandat aici: www.edituravremea.ro - http://www.edituravremea.ro/

Actual

despescu_ipj_prahovaComisarul şef Bogdan Despescu, conducătorul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, a adresat astăzi, printr-un comunicat de presă, un mesaj ferm referitor la folosirea armelor de către oamenii legii.

Comunicatul lui Despescu felicită, în primul rând, poliţiştii care au folosit armamentul din dotare în condiţiile legii, mesajul şefului IPJ reprezentând, totodată, un avertisment împotriva infractorilor.

„Ca de fiecare dată, sunt alături de poliţiştii care înţeleg să-şi facă bine treaba. Îi felicit pe cei care îşi exercită în condiţiile legii dreptul şi obligaţia conferită de lege de a folosi armamentul din dotare, ca măsură extremă pentru prinderea infractorilor. Celor care încalcă legea, le transmit că poliţiştii au dreptul să folosească în condiţiile legii, armamentul din dotare şi îşi vor exercita acest drept de fiecare dată când va fi necesar! Legea va fi aplicată de fiecare dată corect, echidistant şi ferm, pentru că nu tolerăm în judeţul Prahova încălcări ale drepturilor fundamentale ale cetăţenilor”, încheie Bogdan Despescu mesajul său către opinia publică.

În ultima perioadă, se constată o creştere a fermităţii manifestate în modul de acţiune al poliţiştilor prahoveni, inclusiv în folosirea armamentului din dotare.

Conform aceluiaşi comunicat, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova încurajează aplicarea fermă a legii, şi asigură cetăţenii judeţului că respectarea normelor de convieţuire socială reprezintă un deziderat primordial pentru IPJ Prahova.

Sursa: IPJ Prahova

Actual

pistolÎn această dimineaţă, poliţiştii Secţiei Rurale nr. 12 Vălenii de Munte au fost nevoiţi să folosească armamentul din dotare asupra unor hoţi de cablu telefonic. Oamenii legii i-au suprins pe doi bărbaţi care sustrăseseră aproximativ 100 m de cablu telefonic de pe raza comunei Gura Vitioarei, şi îl ardeau pe malul râului Teleajen.

Astfel, obţineau cupru, pe care intenţionau să-l comercializeze la un centru de colectare a materialelor reciclabile.

În momentul depistării, cei doi suspecţi au fugit, fiind necesară executarea mai multor focuri de armă, în plan vertical, pentru imobilizarea lor. Unul dintre ei, în vârstă de 28 de ani, a fost prins imediat, iar cel de-al doilea a reuşit să fugă, fiind în curs de depistare.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor doi.

Ca urmare a folosirii armamentului din dotarea poliţiştilor, nicio persoană nu a fost rănită, şi nici nu au rezultat pagube materiale, informează un comunicat de presă remis de IPJ Prahova.

Actual

minore_prostitutieIosif Marian Theodor, în vârstă de 21 de ani, a fost arestat alaltăieri fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de minori în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, activitatea sa infracțională a început în 2011.

„Theo”, aşa cum era cunoscut de prieteni, avea două prietene, de 14 respectiv 16 ani, din Urlați.

După ce le-a câștigat încrederea, profitând de naivitatea lor, Theo le-a propus să se prostitueze pentru ca fetele să-i dovedească astfel că îl iubesc.

Potrivit informaţiilor publicate ieri, în premieră, de observatorulph.ro, primii clienți au fost din cadrul cercului său de prieteni, tineri de vârsta lui din Urlați și din localitățile învecinate. Tarifele percepute pentru raporturi sexuale erau între 50 și 70 de lei.

Procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) și polițiștii de la BCCO (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) au demarat o anchetă care a dus, marţi, la arestarea tânărului traficant de minore.

Astăzi, reprezentanţii DIICOT şi cei ai BCCO au dat noi detalii despre acest caz. Pe lângă activitatea sa ilegală, peştele „Theo” avea și un loc de muncă stabil, la fabrica Procter&Gamble din orașul prahovean Urlați. Acesta a declarat că îşi „completa veniturile” prin plasarea celor două minore către diverşi clienţi, de la cetăţeni ai oraşului Urlaţi, până la tiriştii străini care tranzitau curtea Procter & Gamble.

De la fabrica din Urlaţi pleacă produse cosmetice către mai multe ţări din estul Europei. Majoritatea şoferilor de tir care apelau la serviciile „angajatelor” lui Theodor erau turci sau bulgari. Uneori, pentru bunul mers al afacerii, tânărul proxenet accepta şi motorină în loc de bani, de la clienţii fetelor.

Una dintre tinere este internată, în acest moment, la Maternitatea din Ploieşti, aceasta fiind însărcinată în aproximativ şase-şapte luni. Tatăl copilului poate fi atât Theodor, cât şi zecile de bărbaţi cu care fata a prestat servicii sexuale contra-cost.

Se pare că tânărul le şantaja, în ultima perioadă, pe tinere, ameninţându-le că le va povesti cunoscuţilor acestora ocupaţia acestora.

Una din strategiile de „marketing” ale peştelui consta în plimbarea prin alte localităţi unde, atunci când ajungea, fixa o casă de întâlniri şi anunţa cunoscuţii şi lumea din localitate că are două fete dispuse să facă sex contra-cost.

Se pare că tocmai negocierile telefonice l-au dat în vileag pe traficantul de minore, acesta fiind de mai multă vreme sub monitorizarea oamenilor legii.

Iosif Marian Theodor provine dintr-o familie bună. Mama acestuia este profesoară la Colegiul Constantin Brâncoveanu din Urlaţi, iar sora acestuia este cadru didactic la Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti, conform informaţiilor prezentate ieri de portalul www.observatorulph.ro.

Oamenii legi ne-au povestit că au procedat cu maximă precauţie în momentul percheziţiei de la domiciliul lui Theodor, acesta informând oamenii legii că mama sa are probleme cardiace.

„Am fost informaţi de către cel arestat asupra problemelor medicale ale mamei sale, motiv pentru care am intrat fără ofiţeri mascaţi. Tot timpul am fost pregătiţi să sunăm la 112, în cazul în care mama persoanei cercetate ar fi suferit o urgenţă medicală”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, unul dintre oamenii legii care au fost implicaţi în cercetare.

Actual

accidentÎn urmă cu puţin timp a avut loc un accident în comuna Bucov, pe DN1 B. Un pieton a fost lovit de un autoturism care circula din direcţia Buzău spre Ploieşti. IPJ informează că, în acest moment, traficul este restricţionat.

Sursa: IPJ Prahova

Actual

bebelus_6kgO ploieşteancă de 28 de ani a născut o fetiţă care are greutatea unui copil de două luni. Copilul, cu o greutate de 6 kilograme, a venit pe lume prin operaţie de cezariană, la Maternitatea din Ploieşti, titrează Ediţia de Ploieşti a cotidianului Adevărul.

Ploieşteanca refuză să dea fetiţa spre adopţie. Femeia doreşte ca bebeluşul Izabela Cassandra să ajungă la centrul de plasament. În această situaţie, legea îi oferă în continuare toate drepturile părinteşti, iar mama, care se află la a şasea naştere, are posibilitatea, cel puţin în teorie, dacă demonstrează că şi-a îmbunătăţit condiţiile de trai, să-i ia înapoi pe copii.

Citește și opinia autorului pe această temă http://alexcalinoiu.ideilibere.ro/19073/cand-iti-dai-seama-ca-ai-facut-prea-mult-sex-neprotejat/

Integral pe http://www.adevarul.ro/locale/ploiesti

Foto: adevarul.ro

Actual

telefon_mobilÎn data de 20 noiembrie, N. Ioana s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Ploieşti şi a reclamat faptul că în timp ce se afla într-un autobuz, i-a fost sutras telefonul mobil de către persoane necunoscute.

Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au stabilit că de fapt, reclamanta dăduse telefonul respectiv fratelui său, care l-a pierdut în cursul lunii iunie ac.

Întrucât telefonul era asigurat la o societate colaboratoare cu un operator de telefonie mobilă, reclamanta a sesizat furtul acestuia, ulterior primind de la societatea respectivă un alt telefon.

Având în vedere materialul probator administrat, faţă de N. Ioana a fost începută urmărirea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii şi înşelăciune.

Sursa: IPJ Prahova

Actual

cantarO patrulă din cadrul Secţiei 1 Poliţie s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că în Oborul Ploieşti, o vânzătoare care comercializează varză, înşeală cumpărătorii la măsurătoare.

După verificarea cântarului, poliţiştii au constatat că acesta avea clema de prindere în poziţia ,,asigurat”, indicând valori mai mari ale mărfurilor cumpărate.

Au fost identificaţi mai mulţi cumpărători înşelaţi în acest mod, motiv pentru care vânzătoarei i-a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune la măsurătoare.

Actual

politia-echipaj-autoÎn sarcina celui căutat a fost reţinută comiterea infracţiunii de furt calificat în formă continuată, constând în aceea că în perioada aprilie-octombrie 2011, a pătruns în sediul mai multor societăţi comerciale şi anexe gospodăreşti de pe raza comunelor Floreşti, Filipeştii de Târg, Măgureni şi Poiana Campina, de unde a sustras bunuri în valoare totală de aproximativ 16.500 lei, parţial recuperate de către poliţişti.

Suspectul a fost introdus în Arestul I.P.J. Prahova, urmând a fi prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Sursa: IPJ Prahova

Actual

realitatea_tvPaginademedia.ro publică, în exclusivitate, date din raportul de insolvenţă al administratorului judiciar Realitatea Media, în care sunt formulate acuze grave împotriva societăţii controlate de omul de afaceri ploieştean Sebastian Ghiţă, Asesoft International SA.

Printre altele, Asesoft este acuzată că a deturnat, în mod abuziv, sumele încasate din publicitate de către Realitatea Media în beneficiul său.

“Începând cu luna mai 2011, SC ASESOFT INTERNATIONAL S.A, profitând de calitatea de manager dobândită în baza contractului mai-sus amintit, prin diverse metode de producere a confuziei în piaţă, a preluat contractele cu privire la vânzarea spaţiului publicitar, în pofida avertismentelor primite din partea societăţii.

SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a semnat un contract de vânzare exclusivă de publicitate pentru produsul media Realitatea TV, cu compania specializată Media Consulta International. Astfel, în perioada mai – august 2011, publicitatea facturată către SC ASESOFT INTERNATIONAL SA este în valoare de 8.191.090 RON (inclusiv TVA). Aceasta sumă a fost reţinută integral de SC ASESOFT INTERNATIONAL SA, întrucât până la data prezentului raport nu a făcut niciun virament societăţii, în contul publicităţii difuzate în perioada amintita”.

“Nu mai puţin important este faptul că în ultima perioada, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a demarat o serie de acţiuni cu efecte profund negative asupra activităţii SC REALITATEA MEDIA SA.”, se arată în raportul publicat, în exclusivitate, de www.paginademedia.ro

“Potrivit Contractului, Asesoft International a dobândit în 2010 calitatea de Manager al SC Realitatea Media SA, implicând două categorii principale de obligaţii:

A) asigurarea de către manager pentru societate a unor resurse financiare destinate susţinerii activităţii acesteia, în cuantum egal cu 5.000.000 EUR;

B) asigurarea de către manager a serviciilor specifice de consultanţă şi management strategic pentru Produsele Media, constând în planificarea şi coordonarea strategiilor pentru operaţiunile privind rezilierea, dezvoltarea şi exploatarea Produselor Media, precum şi a activităţilor adiacente acestora. În cadrul celei de-a doua componente a obiectului contractului, una din obligaţiile Managerului, în afara celor care rezultă din celelalte clauze a contractului, era de a asigura lunar resursele financiare necesare pentru achitarea salariilor angajaţilor, precum şi pentru achitarea remuneraţiilor/onorariilor/veniturilor colaboratorilor şi a furnizorilor de servicii.

“Urmare a obligaţiilor ce urmau a fi îndeplinite de către Manager, acesta avea dreptul la încasarea unei cote de 80% din profitul net realizat de către societatea debitoare în perioada derulării Contractului.”

“Obiectivul principal de performanţă agreat de Părţi era acela ca Managerul să asigure prin strategiile elaborate trecerea Societăţii debitoare pe profit.”

“Îndatorarea continuă a societăţii a dus la scăderea autonomiei şi a stabilităţii financiare, cu implicaţii asupra capacităţii de autofinanţare, ducând la incapacitatea de plată şi, implicit, la starea de insolvenţă.”

“Deşi, obligaţiile managerului, astfel cum rezultă din Contract, presupun asumarea pe deplin a responsabilităţii datoriilor generate după semnarea contractului, fără a contracta noi datorii şi fără a creşte gradul de îndatorare al societăţii, în perioada ulterioară semnării acestuia, societatea a acumulat în continuare datorii exigibile.”, se arată în raport.

Integral pe www.paginademedia.ro

Actual

institutul_pentru_politici_publice_sigla_ippProiectul legii asistenţei sociale aflat în dezbatere în Camera Deputaţilor, în vederea exprimării votului final după cel pe articole, pe baza raportului Comisiei pentru muncă, este un proiect de lege necesar, consideră Institutul pentru Politici Publice, dar care amestecă principii de stânga cu cele ale eficienţei/eficacităţii în gestionarea serviciilor sociale pentru diferite categorii de beneficiari, se arată într-un comunicat de presă al IPP făcut public astăzi, 17 noiembrie 2011.

„Din păcate pentru actualul Guvern care pretinde a reprezenta valorile dreptei, s-au pierdut câteva oportunităţi importante prin care să se încurajeze asistenţa socială specializată şi activă (nu prin plăţi făcute către beneficiari sau familiile acestora) în scopul creşterii calităţii serviciilor oferite beneficiarilor, prin care să se reformeze radical actualul sistem de îngrijire bazat pe centre rezidenţiale mari, prin care să se promoveze un mediu concurenţial între furnizorii privaţi de servicii”, precizează IPP.

Institutul, activ implicat încă de la momentul redactării proiectului de lege de către Ministerul Muncii, pe care l-a determinat să organizeze dezbateri publice anterior trimiterii textului la Parlament, a studiat proiectul şi a elaborat un număr de 49 de amendamente susţinute ulterior mai ales de parlamentarii opoziţiei (10 dintre acestea fiind adoptate).

Amendamentele IPP - singura organizaţie neguvernamentală având un reprezentant prezent la şedinţa Comisiei de muncă atunci când s-a votat proiectul legii asistenţei sociale –promovează un model liberal de gestionare a serviciilor sociale, prin redefinirea rolului Statului şi prin crearea unei pieţe libere şi competitive la nivelul furnizorilor privaţi, concomitent cu plasarea beneficiarului în centrul sistemului.

Eficientizarea îngrijirii persoanelor cu dizabilităţi prin externalizarea  serviciilor sociale

Cel mai important amendament dintre cele propuse de IPP se referă la posibilitatea îngrijirii de durată a persoanelor cu dizabilităţi în servicii comunitare, în afara centrelor rezidenţiale cum se întâmplă în prezent, Institutul pronunţându-se clar împotriva finanţării în continuare a centrelor rezidenţiale pe care le consideră improprii unei vieţi normale pentru persoanele cu dizabilităţi. În general IPP este de acord cu reducerea numărului de beneficii sociale şi cu determinarea persoanelor apte de muncă să se integreze pe piaţa muncii, serviciile de îngrijire pentru cei cu nevoi urmând a fi prestate de specialişti pregătiţi în domeniile specifice, inclusiv prin contractarea fondurilor publice de către aceştia.

Împotriva birocratizării, pentru descentralizarea plăţilor

Apreciind că proiectul de lege doreşte diminuarea numărului de beneficii sociale, IPP a criticat iniţiatorul în legătură cu propunerea de mărire a aparatului central care va gestiona domeniul asistenţei sociale. Astfel un al doilea amendament important al IPP a fost în final acceptat de Comisia pentru muncă, referindu-se la atribuţiile actualei Agenţiei de Prestaţii Sociale ce urmează a se comasa cu cele din domeniul evaluării şi controlului furnizării de servicii sociale. IPP propunea ca toate activităţile de plată a beneficiarilor făcute în prezent de această Agenţie să fie preluate de autorităţile locale cărora să li se transfere fondurile din bugetul de stat.

Rămân în continuare o serie de amendamente, cum ar fi abrogarea actualelor posibilităţi prin care firme private, în locul Statului, să realizeze evaluarea iniţială şi managementul de caz (atribuţie care ar trebui să aparţină eminamente autorităţii publice), propunere neacceptată de majoritatea parlamentarilor din comisie, cunoscut fiind faptul că, în acest moment, aceasta reprezintă o piaţă în ascensiune.

IPP a mai propus şi anularea subvenţiei pentru îngrijitorul personal - actualmente membru al familiei persoanei cu nevoi - şi încurajarea, pe baze competitive - ca activitatea de asistenţă să fie prestată de entităţi care dispun de specialişti pregătiţi să ofere cel mai bun sprijin pentru creşterea calităţii vieţii beneficiarilor.

În acelaşi comunicat de presă, IPP asigură că va urmări în continuare alte modalităţi pentru a îşi promova propriile puncte de vedere formate după trei ani de consultări cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi cu ONG-urile din plan local, respectiv după analizarea practicilor din alte ţări ale UE.

Faţă de situaţia actuală în care dezbaterile din plenul Camerei s-au blocat la momentul exprimării votului final, IPP apreciază că discuţia asupra modului de finanţare a serviciilor sociale reprezintă un punct deosebit de important, iar prevederile din lege trebuie să exprime clar care vor fi obligaţiile şi resursele administraţiei centrale şi respectiv ale administraţiei locale.

IPP susţine principiul co-responsabilizării administraţiei locale în administrarea şi finanţarea serviciilor sociale, dar critică în acelaşi timp Guvernul pentru actuala propunere din lege care lasă loc de interpretări şi, implicit, de viitoare abuzuri în ce priveşte asigurarea unor resurse insuficiente (neprevăzute clar în proiect în ce cuantum se acordă) din partea Bugetului de Stat.

Finanțarea serviciilor sociale, care, de altfel, reprezintă în cele mai multe din localităţile din România  peste jumătate din buget trebuie clarificată în lege, ea nu poate fi tratată ambiguu așa cum este acum în proiect, cu exprimări de tipul „alocarea sumelor de la bugetul de stat se realizează [..] până la 80%”.

„Sperăm ca discuțiile dintre Putere și Opoziție să ajungă la un rezultat benefic pentru administrațiile locale care se confruntă zilnic cu probleme sociale, astfel ca, în cel mai scurt timp, să se acorde votul final al acestui proiect de lege ce va schimba major modul de gestionare a domeniului social în România”, se încheie comunicatul Institutului pentru Politici Publice.

Joomla SEF URLs by Artio