Primăria Ploiești a emis, la sfârșitul lui 2017, pentru  firma Genial Transactions Cars, aprobările în vederea construirii a patru blocuri de cinci etaje în cartierul Albert, chiar lângă vila familiei fugarului Sebastian Ghiță. Dumitru Cârstea, socrul fostului deputat aflat în divorţ de acum doi ani, la unison cu alţi vecini, se plânge că aceste construcţii îi va afecta confortul. Conflictul a ajuns în instanţă.

Compania Genial Transactions Cars a primit acceptul de a construi patru blocuri cu un regim maxim de 25 de metri înălțime, adică parter plus cinci etaje, lângă vila lui Sebastian Ghiță, prin Hotărârea 507 din 20 decembrie 2017 a Consiliului Local al Municipiului Ploiești. Câțiva proprietari din zonă, printre care și socrul lui Sebastian Ghiță, au intentat proces și susțin, în textul acțiunii, că au fost schimbate normele urbanistice ale zonei, potrivit jurnaliştilor de la g4media.ro.

Socrul lui Sebastian Ghiță are calitatea de intervenient în procesul împotriva dezvoltatorului, acţiune intentată de un vecin afectat și el de construcția blocurilor. Dumitru Cârstea cere „suspendarea executării Hotărârii nr. 507/ 20.12.2017 emisă de Consiliul Local al Municipiului Ploiești”.

Vecinii și socrul lui Ghiță susțin că nu au fost niciodată consultați și că proiectul construirii blocurilor nu a fost pus în dezbatere publică. „La art. 57 alin. 2 din Legea 350/ 2001 impune dreptul publicului la informare, consultare şi acces la justiţie, referitor la activităţile de amenajare a teritoriului şi de urbanism” se precizează în chemarea în judecată citată de g4media.ro. În textul acțiunii se mai arată că „hotărârea adoptată este nelegală, aceasta aflându-se în contradicție atât cu Planul Urbanistic General al Municipiului Ploiești, cât și cu alte Planuri Urbanistice Zonale, întocmite pentru alte terenuri învecinate”. Mai exact, deși în zona ar fi deja un cartier de vile, zona figura ca una destinată instituțiilor publice.

Potrivit sursei citate, un alt argument al reclamanților este că noile blocuri îi vor priva de soare: „În cuprinsul disp. art. 3 din Anexa cuprinsă în Ordinul 119/ 2014 al Ministerului Sănătății, se prevede expres faptul că amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 11/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate”.

„Studiind planșele de randări atașate documentației privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, se poate lesne observa faptul că distanța dintre locuința reclamantului și cel de-al 4-lea bloc ce ar urma să fie construit, este mult mai mica față de înălțimea totală a blocului, cea de 25 metri, distanța dintre cele doua imobile nefiind mai mare de 10-15 metri, noua construcție urmând să umbrească fără doar și poate casa reclamantului, situație în care întocmirea unui studiu de însorire era mai mult decât necesară”, se mai precizează în documentele de la dosar, citate de g4media.ro.

Jurnaliştii scriu că acționarul și administratorul Genial Transactions Cars este Dan Leonard Dumitru, iar proiectul din Albert este singura afacere a firmei înființate în 2017. Blocurile sunt ridicate în regie proprie, nu cu avans plătit de clienţi.

Apropiați ai lui Dan Leonard Dumitru au precizat, pentru g4media.ro, că s-a făcut o informare, dar vecinii inclusiv familia lui Ghiță, nu au citit anunțurile stradale și nici nu au venit la dezbaterile de mediu de la agenția de specialitate din Ploiești.

„Zona era una cu rezervare. Nimeni nu putea face nimic acolo pentru că așa vrea cineva. Ei spun că este o zonă destinată urbanistic instituțiilor publice, dar acolo a răsărit un cartier de vile în ultimul an. Noi suntem cu actele în ordine, s-au făcut presiuni, am avut controale și amenzi de la instituții unde anumite persoane mai au influență. Am făcut informarea, soare este pentru toată lumea acolo”, a transmis un reprezentant al dezvoltatorului pentru sursa citată.

Declarațiile acestuia au fost confirmate și de Judecătoria Ploiești, care pe fond a dat dreptate dezvoltatorului și nu a suspendat proiectul, mai scrie g4media.ro.

Ancheta integrală poate fi citită AICI.

Sursa foto: g4media.ro

Joomla SEF URLs by Artio