Percheziții inclusiv în Prahova, într-un dosar de trafic de minori. Ancheta are ecouri până în Franța

Category: Actual Created: Monday, 19 June 2017 11:27

Zeci de copii au fost instruiți în adevărate tabere de formare și apoi folosiți de părinții lor, care-i trimiteau la furat, în țară sau în străinătate. Sunt dezvăluirile cutremurătoare dintr-un nou dosar aflat pe masa procurorilor DIICOT.

 

Informațiile au fost date publicității luni dimineață, cu prilejul perchezițiilor derulate în municipiile Iași și Roman, precum și în județul Prahova, în timp ce polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris desfășoară, la rândul lor, o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din grupul infracțional specializat în trafic de minori.
În România au loc 25 de percheziții, fiind vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României și al Franței din care peste 70 de minori, cu vârste între 10 – 13 ani, implicați în această activitate, vor fi audiați în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfășurată. "Membrii grupării și-au exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților", explică procurorii. Aceștia arată că membrii grupării infracţionale și-au exploatat proprii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile R.A.T.P. şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase reprezentau portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare, pe care copiii le predau părinților, spre a fi valorificate. "Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure. După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumați de proprii părinți în activitatea infracțională", mai explică anchetatorii.
Descinderile de luni sunt realizate de procurorii DIICOT – ST Iași și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iași, cu sprijinul IPJ Iași, BCCO Bacău,BCCO Ploiești, ITPF Iași și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău și suportul tehnic al Direcția Operațiuni Speciale. Potrivit DIICOT, activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea EUROJUST. De altfel, anchetatorii anunță că, pentru documentarea activităților infracționale s-a solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acționat pentru probarea activităților infracționale.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.