Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, trage un nou semnal de alarmă cu privire la poluarea Ploieștiului, pornind de la valorile uriașe înregistrate pe 6 martie, în municipiu.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Silviu Gurlui dezvăluie că, la data amintită, în Ploiești, în noaptea de 5 spre 6 martie, măsurătorile la benzen au indicat, la stația PH-6 (Mihai Bravu) 75,9997 micrograme/metru cub. Ce înseamnă acest nivel de poluare? "100 de oameni ce pot fi atinşi de leucemie dacă îi bombardam continuu cu benzen la aşa concentraţii! Uitaţi ce valori a avut azi benzenul la Ploieşti!! Aceşti oameni sunt condamnaţi? Doar 17 microgame/m3 induc cancer, leucemie, la fiecare al 10.000-lea cetăţean! Ploieştiul are 200.000 locuitori. Asta înseamnă o probabilitate de 20 de persoane atinse de cancer la această concentraţie! Însă la o concentraţie, cum a fost azi, de 76 micrograme/m3, rezultă 100 de persoane ce pot căpăta leucemie! 100 de oameni condamnaţi! Vă opriţi?", a scris Silviu Gurlui, pe pagina sa de Facebook.

Benzenul este un compus aromatic foarte ușor, volatil și solubil în apă, scrie site-ul calitateaer.ro. 90% din cantitatea de benzen în aerul ambiental provine din traficul rutier, iar restul de 10% provine din evaporarea combustibilului la stocarea și distribuția acestuia. Legea prevede 5 ug/m3 ca valoare limită anuală pentru protecția sănătății umane.

Benzenul este, potrivit aceleiași surse, substanță cancerigenă, încadrată în clasa A1 de toxicitate, cunoscută drept cancerigenă pentru om. Aceasta produce efecte dăunătoare asupra sistemului nervos central.

Conf. dr. Silviu Gurlui este cercetător și directorul Laboratorului de Optica Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri (LOASL) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Joomla SEF URLs by Artio