politie ploaieDe pe Autostrada București - Ploiești, DN 1 și DN 1A au venit, în ultimele ore, unul după altul, apelurile semnalând producerea unor evenimente rutiere, multe dintre ele având loc inclusiv pe fondul condițiilor meteo.

 

Patru mașini care circulau pe sensul spre Capitală au fost avariate, luni seară, pe A3 București - Ploiești, într-un accident bizar. Din cauza ploii torențiale, șoferii nu au văzut din timp o bară metalic ajunsă, nu se știe în ce împrejurări, pe carosabil. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Seria evenimentelor a continuat marți, de la prima oră. Tot pe A3, o șoferiță care a pierdut, probabil, controlul asupra direcției a intrat cu mașina într-un parapet. Potrivit ISU Prahova, femeia a suferit un atac de panică.

Alte accidente au fost anunțate, de dimineață, pe DN 1, la Bărcănești, la intersecția cu drumul spre Râfov, dar și pe DN 1A - Centura de Est a Ploieștiului, la Corlătești, unde un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile, a anunțat Poliția Prahova.

În jurul orei 10.30, un auotren, o dubă și un autoturism au fost implicate într-un accident petrecut, de asemenea, pe Centura de Est, în urma căruia o victimă a fost transportată la spital, cu traumatism cranio-cerebral. Cam în același timp, Poliția a anunțat o tamponare și la Comarnic, pe DN 1, o mașină răsturnându-se, în urma impactului, în afara carosabilului.

"Pentru o călătorie în siguranţă, în contextul avertizării meteorologice, Poliţia Română vă recomandă:

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la starea meteorologică de pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.

Dacă întâlniți porțiuni unde partea carosabilă este umedă, circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Conștientizați în permanenţă pericolul de a acvaplana. În acele momente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul maşinii este practic imposibil. Această situaţie apare atunci când anvelopa nu mai poate evacua cantitatea de apă pe care o întâlneşte.

În principiu, acvaplanarea apare foarte repede la anvelopele uzate sau la trecerea prin bălţi cu o viteză prea mare. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat. Până ce maşina nu încetineşte, nu poate fi controlată aproape deloc.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia Română recomandă conducătorilor de autovehicule să păstreze în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Folosiţi luminile de întâlnire și pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!

Efectuați fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare!

În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale!

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi faceţi fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi!

De asemenea, vă atragem atenţia asupra necesităţii respectării indicaţiilor polițiștilor rutieri, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum", a comunicat IGPR, în contextul avertizărilor meteo.

Foto: IGPR

Joomla SEF URLs by Artio