Poliția Locală poate da sancțiuni în cazul șoferilor care opresc sau staționează neregulamentar. Vezi în ce condiții

Category: Actual Created: Thursday, 22 June 2017 11:32

O hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție a stârnit controverse în spațiul public, determinând autoritățile să aducă lămuriri cu privire la modul în care trebuie interpretată această decizie, referitoare la unii șoferi care încalcă legislația în vigoare.

Poliția Locală Ploiești subliniază că aplică sancțiuni contravenționale pentru oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, "urmare numeroaselor articole apărute în publicațiile online și pe rețelele de socializare în care se interpretează eronat Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la atribuțiile polițiștilor locali în domeniul circulației pe drumurile publice, Poliția Locală Ploiești formulează următorul punct de vedere".
Potrivit comunicatului publicat pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție a României www.scj.ro, "prin Decizia nr. 11 pronunțată în ședința publică din data de 19 iunie 2017 în dosarul nr. 3/2017, Î.C.C.J. a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și a stabilit că «în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art.102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la dispoziţiile art. 7 lit. h) din Legea poliţiei locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate»", explică un comunicat al PL Ploiești. "Poliția Locală nu aplică sancțiuni în baza dispozițiilor art.102 alin. (1) pct. 14 şi art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002, iar decizia mai sus menționată nu face referire la neexercitarea atribuțiilor polițiștilor locali stabilite prin Legea nr. 155/2010 (republicată), art. 7 lit. h) – «constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar»", mai precizează sursa citată, arătând astfel că "polițiștii locali aplică sancțiuni contravenționale pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis".
"Mai mult decât atât, facem precizarea că Serviciul Circulație pe Drumurile Publice din cadrul Poliției Locale Ploiești a aplicat cu stricteţe prevederile legale, și nu a solicitat - prin poștă sau prin altă modalitate de comunicare - proprietarilor autovehiculelor oprite/staționate neregulamentar, datele de identificare ale persoanelor cărora le-au fost încredințate autovehiculele pentru a fi conduse pe drumurile publice", se arată în informarea transmisă de Poliția Locală Ploiești.

Contact

Pentru sesizări și ponturi, scrie-ne la adresa: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pe pagina de FACEBOOK a publicației, TWITTER sau GOOGLE PLUS.