Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat două noi decese cauzate de gripă. Unul dintre pacienții răpuși de boală este un prahovean de 69 de ani, iar cel de-al doilea un bebeluș de 10 luni.

 

Potrivit INSP, în ambele cazuri a fost confirmat virusul gripal tip A, subtip H1, iar niciunul dintre cei doi pacienți nu fuseseră vaccinați antigripal. Bărbatul prezenta, însă, condiții medicale preexistente, în timp ce băiețelul de 10 luni, din Ilfov, nu.

Până pe 6 ianuarie, la nivel național erau confirmate 105 cazuri de gripă, din care cinci decese, potrivit situației prezentate de INSP la finalul săptămânii trecute.

Autoritățile sunt în alertă chiar dacă, susține ministrul Sănătății, nu este vorba încă despre o epidemie. Principala problemă o reprezintă faptul că, de luni, au fost reluate cursurile în învățământul preuniversitar.

"Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu  începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs,  pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului", a informat Ministerul Sănătății.

Foto ilustrație

Joomla SEF URLs by Artio