Învățământul românesc este, constant, ținta atacurilor, criticilor și, în cel mai fericit caz, sugestiilor de schimbare. Există, însă, an de an, câteva zile în care în centrul atenției nu mai sunt lipsurile, neajunsurile, problemele și ițele încâlcite ale sistemului, ci oamenii săi de top, elevi și dascăli, iar, din umbră, dar cu siguranță foarte-foarte mândri, părinții care au susținut, cum au putut mai bine, eforturile lor uriașe.

Spre final de an școlar și pe timpul verii, veștile bune vin valuri-valuri din școlile românești. Sunt acele știri în care nu mai este vorba despre școli neîncălzite, bătăi în săli de clasă, elevi nedreptățiți sau abuzați, care ies de obicei în prim plan. E vremea contabilizării rezultatelor elevilor români la concursurile și olimpiadele internaționale. Și, slavă Domnului, și copiii pregătiți în colegiile ploieștene au partea lor de glorie. Așa cum au parte și acum, când mulți nici nu s-au dezmeticit bine după vacanța de Sărbători, aceia care primesc veşti de la mii de kilometri distanță, din partea universităților pe care le-au ales și care, la rândul lor, au ales să-i primească.

Suntem exact în acest zile, în care veștilor lor bune se transformă în motive de mândrie și pentru noi.

Și în acest an elevi ploieșteni se vor întâlni, ca tineri studenți, în cele mai renumite universități din lume.

Andru Ștefănescu și Dan Damian, viitori absolvenți ai C. N. "Ion Luca Caragiale", au fost admiși la Universitatea Cambridge, specializarea Computer Science. EI se alătură grupului de cargialiști care ajunge, astfel, la 15 foști elevi ai CNILC pregătiți la celebra universitate: Adela Lica - Murray Edwards College, University of Cambridge (2009), Dan Sănduleac - Sidney Sussex College, University of Cambridge (2010), Andrei Purice - Queens’ College, University of Cambridge (2012), Voroneanu Radu - Queens’ College, University of Cambridge (2013), Theodor Nedelcu- Homerton College, University of Cambridge (2013), Cătălina Cangea - Murray Edwards College, University of Cambridge (2013), Costin Albu- Homerton College, University of Cambridge (2014), Kusztos Razvan - Girton College, University of Cambridge (2014), Tudor Avram - Homerton College, University of Cambridge (2015), Copaciu Tiberiu - Homerton College, University of Cambridge (2016), Răzvan Nicolescu- Homerton College, University of Cambridge (2017),  Costin Tudor - Queens’ College, University of Cambridge (2017) și Delia Drăghici - Robinson College, University of Cambridge (2018).

Andru Ștefănescu va studia, din acest an, la Robinson College, iar Dan Damian la Gonville and Caius College. Cei doi vor continua să fie colegi la Cambridge după ce, în ultimii opt ani, au învățat în aceeași clasă și au fost pregătiți, la disciplina pe care au ales să o studieze și mai departe, de același dascăl: Dana Lica.

La Cambridge li se va alătura, însă, și o... "rivală" de la colegiul mereu concurent cu CNILC: C. N. "Mihai Viteazul". Și promoția de aici trimite, la cunoscuta universitate, o absolventă. Este vorba despre Iulia Marin. Asta în timp ce alți trei colegi de promoție - Matei banu, Adrian Căpraru și Valentin Datcu - își vor continua pregătirea la Oxfrod, o altă univeristate din vârful clasamentului mondial. "C.N. MIHAI VITEAZUL PLOIEȘTI a stabilit UN RECORD GREU DE EGALAT! TREI ELEVI DIN ACEEAŞI CLASĂ au primit vestea de A FI FOST ACCEPTAȚI LA OXFORD! Numele acestor PERFORMERI sunt de multă vreme cunoscute suflării lemeviste, căci au la activ NUMEROASE MEDALII, atât la nivel NAŢIONAL cât şi INTERNAŢIONAL : MATEI BANU, ADRIAN CĂPRARU şi VALENTIN DATCU. Cei care sunt colegi de clasă de aproximativ OPT ANI, în gimnaziu la MATEMATICĂ şi în liceu la MATE - INFO, intensiv informatică! Reamintesc, în acest context, că, recent, un absolvent al C.N.M.V., ANDREI ILIE, a devenit ŞEF DE PROMOȚIE LA OXFORD", a anunțat profesorul Dan Culicovschi.

Foto: bbc.com

Joomla SEF URLs by Artio