Duminică dimineață, zonele montane au intrat sub avertizare cod galben de vânt. Atenționarea va fi extinsă, diseară, pentru absolut toate regiunile țării, iar în numeroase județe va intra în vigoare chiar un cod portocaliu care anunță rafale puternice și viscol ce va reduce vizibilitatea până aproape spre zero.

 

Vântul va avea intensificări la munte, iar la altitudini de peste 1500 m rafalele vor atinge 80...90 km/h. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit. Intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50…55 km/h, vor fi și în nord-vestul țării, a anunțat ANM, la instituirea codului galben valabil în zonele montane, până la ora 18.00.

De la acel moment, avertizarea va fi extinsă pentru toate regiunile. "Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80…100 km/h, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei viteza vântului va atinge 65…80 km/h și pe arii restrânse 85…90 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, în special pe parcursul zilei de luni (24 februarie), cu viteze în general de 55...70 km/h. Vor fi precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ în regiunile nordice și centrale unde vor fi mai ales ploi, iar la munte, cu precădere la altitudini mari, treptat vor predomina ninsorile", au precizat meteorologii cu privire la codul galben care va fi valabil în toată țara până luni, la ora 18.00.

Conform unei prognoze detaliate pentru Muntenia, în seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica în toată regiunea. Viteze mai mari, în general de 55...70 km/h, vor fi în a doua parte a nopții de duminică spre luni (23/24 februarie) și în cursul zilei de luni (24 februarie).

Totodată, în zonele montane, în această seară va fi instituit un cod portocaliu valabil tot până luni, la ora 18.00: "În intervalul menționat, în zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m."

În Prahova, Comitetul Județean pentru Situații de urgență s-a reunit, sâmbătă, în ședință extrordinară, pentru stabilirea măsurilor și a recomandărilor pentru populație valabile pe durata avertizărilor de fenomene meteo extreme (VEZI DETALII).

 

Joomla SEF URLs by Artio