Înalta Curte de Casație și Justiție a programat pentru joi, 13 august, primul termen în recursul formulat de autoritățile din Gornet și Departamentul pentru Situații de Urgență față de hotărârea Curții de Apel București, privind carantinarea satului Gornet,din județul Prahova.

 

Solicitarea inițială a Primăriei Gornet, privind plata a patru milioane de euro, cu titlu de daune, de către Departamentul pentru Situații de Urgență, a fost respinsă de prima instanță. CA București a fost de acord, însă, cu aspectele referitoare la ridicarea carantinei.

Așadar, atât autoritățile locale, cât și DSU au ceva de obiectat față de hotărârea pronunțată de judecători săptămâna trecută.

Primăria Gornet, prin avocatul Bogdan Dumitru, cere acum daune de două milioane de euro.

”Solicităm (...) admiterea parţială a capătului 2 de cerere privind acordarea de daune morale în cuantum de 2000000 de euro locuitorilor satului Gornet şi menţinerea în rest a dispozitivului hotărârii judecătoreşti”, se arată în recursul înaintat de Bogdan Dumitru, în numele comunei Gornet, la sentinţa Curţii de Apel Bucureşti, potrivit News.ro. Instanţa de fond a refuzat acordarea daunelor morale solicitate în numele localnicilor pe motiv că reclamant este unitatea administrativ-teritorială, care nu a suferit pagube nici în ceea ce priveşte bugetul nici în ceea ce priveşte patrimoniul, apărătorul susţine, în recurs, că ordinul emis de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ”a produs efecte juridice asupra fiecărei persoane fizice ce locuieşte în satul Gornet” şi că cei 2.300 de localnici din satul carantinat „nu aveau posibilitatea să devină subiecte de sezină pentru a avea calitate procesuală activă” în litigiul cu DSU, mai scrie News.ro.

În cererea de recurs depusă de Departamentul pentru Situații de Urgență  și citată de Agerpres, DSU argumentează că se "creează un precedent periculos în contextul implementării măsurilor de sănătate publică necesare pentru limitarea transmiterii şi răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2", iar considerentele instanţei de fond sunt "profund nefondate, contrare principiilor şi prevederilor legale reglementate de Legea 136/2020". DSU consideră că, "în mod greşit, instanţa de fond a reţinut în motivare faptul că «legiuitorul a avut în vedere în primul rând măsurile aplicate la nivel individual, respectiv carantinarea persoanelor şi izolarea». Raţionamentul instanţei este de a institui în primul rând carantina/izolarea individuală, cu aplicare graduală a măsurilor. Astfel, mergând pe acest raţionament, ar însemna ca focarele apărute în anumite localităţi, cu transmitere intracomunitară, să nu poată fi izolate şi propagarea bolii infectocontagioase să nu poată fi controlată". Într-un punct de vedere transmis luni seară, oficialii DSU mai subliniază că "că informațiile evidențiate în cererea de recurs NU reprezintă «jigniri» la adresa instanței, dimpotrivă, ele fac obiectul unor apărări juridice destinate exclusiv instanței de judecată în baza exercitării dreptului la apărare.

Totodată, informațiile apărute în cadrul articolului de presă sunt pasaje extrase din cererea de recurs astfel încât să creeze în conștientul publicului premisele unei jigniri.

Orice acțiune de apărare juridică elaborată este formulată cu o anumită logică juridică, în vederea eliminării oricărui risc de distorsionare a informațiilor transmise instanței".

Satul Gornet a fost carantinat, pentru o perioadă de 14 ile, începând cu data de 22 iulie. Hotărârea CA București a fost dată cu o zi înainte de expirarea acestei măsuri, ridicată oricum la termenul stablit inițial.

Joomla SEF URLs by Artio