Comitetul Local pentru Supravegherea Bolilor reunit luni, la prânz, la Ploiești, ca urmare a confirmării primului focar de pestă porcină africană din județul Prahova, într-o gospodărie din Poienarii Burchii (VEZI DETALII), a stabilit zona de protecție și zona de supraveghere, respectiv măsurile care trebuie adoptate în localitățile vizate de restricții impuse pentru prevenirea răspândirii virusului.

 

În zona de protecție, adică pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, va fi efectuat imediat un recensământ al exploatațiilor, urmând ca ele să fie verificate, în cel mult șapte zile, de un veterinar. Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private sunt interzise, ca și sacrificarea porcinelor fără avizul mediului veterinar. Din această zonă nu este permisă scoaterea, fără avizul DSV, de carne de porc, preparate sau produse cu carne de porc.

În zona de protecție au fost incluse localități din:

> Prahova: Poienarii Burchii (Poienarii Rali, Poienarii Burchii, Poienarii Vechi și Piorești) și Gorgota (Poienarii Apostoli)

> Ilfov: Periș (Bălteni) și Ciolpani (Piscu).

Pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului a fost stabilită o zonă de supraveghere. Și în localitățile incluse în aceasta trebuie efectuat recensământul exploatațiilor porcine și sunt interzise circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor. Singura excepție o reprezintă transporturile care au aprobarea DSV.

Zona de supraveghere include localități din:

> Prahova: Poienarii Burchii (Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni și Tătărăi), Șirna (Habud, Șirna, Varnița), Tinosu (Predești, Tinosu, Pisculești), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moșneni, Miroslăvești) și Gorgota (Fânari, Gorgota, Crivina, Potigrafu)

> Ilfov: Buriaș, Periș, Bălteni, Tâncăbești, Izvorani, Ciolpani, Piscu, Lupăria și Siliștea Snagovului

> Dâmbovița: Ciocănești, Niculești, Movila, Bărbuceanu, Cătunu și Crivățu.

Potrivit informațiilor furnizate de DSV, nici în zona de protecție, nici în zona de supraveghere din județul Prahova nu sunt exploatații comerciale de tip A.

Joomla SEF URLs by Artio