Numărul îmbolnăvirilor a explodat, în ultimele zile, potrivit situației prezentate de autoritățile din Sănătate, care au concluzionat că România s-a confruntat cu prima săptămână epidemică din acest sezon. Numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate, la nivel național, și trei decese.

În total, în acest sezon, 14 pacienți români, toți nevaccinați, iar majoritatea având condiții medicale preexistente, au fost răpuși de gripă (VEZI DETALII). Două dintre decese s-au înregistrat în Prahova. Mai trebuie menționat că aceste cazuri, cărora li se adaugă aproximativ 250 de îmbolnăviri, până la începutul acestei săptămâni, arată că sezonul gripal a debutat oficial, avertizează Ministerul Sănătății: "Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. În urma acestor date,  specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni."

Potrivit ministrului de resort, Sorina Pintea, încă nu se poate vorbi despre o epidemie, însă populația trebuie să conștientizeze că situația este gravă și va evolua în perioada următoare. "Ne  putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale  să  monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe. DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o  evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripal", a declarat Pintea.

Una dintre măsurile recomandate de MS în teritoriu se referă la triajul epidemiologic zilnic  în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. De asemenea, în funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă,  unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de  90.963,  cu 21,3% mai mare față de 2018, anunță MS, citând datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică.  Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut .

În prezent, la medicii de familie și DSP-uri mai există 55.701 de vaccinuri care pot fi administrate gratuit pacienților din grupele de risc, iar Ministerul Sănătății ia în calcul să înceapă demersurile pentru suplimentarea stocurilor.

Joomla SEF URLs by Artio