România va atinge, în următoarele ore, pragul de 2.000 de cazuri de coronavirus și va intra, oficial, în Scenariul 4 anunțat de autorități. Asta nu-i împiedică pe unii să continue să ignore restricțiile impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19. Numai în Prahova au fost aplicate, până acum, peste 2.000 de amenzi și peste 70 de persoane sunt cercetate penal, pentru zădărnicirea combaterii bolilor sau alte infracțiuni în contextul epidemiei.

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până luni, la ora 13.00, în România au fost confirmate în total 1.952 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, din care 192 numai în ultimele 24 de ore, la persoane cu vârste între 1 și 90 de ani.

44 de decese au fost confirmate în rândul persoanelor testate pozitiv, cazurile fiind înregistrate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Ialomița și Satu Mare. GCS precizează, de asemenea, că 53 de persoane infectate cu noul coronavirus erau internate azi, la ora 13.00, în astfel de secții, 33 dintre acestea fiind în stare gravă.

Pe de altă parte, 209 pacienți din România s-au vindecat și au fost externați.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 9.464 de persoane. Alte 124.235 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

GCS a mai anunțat că, în ultimele 24 de ore, prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite 12 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Numai în Prahova au fost deschise două astfel de anchete, în ultimele 24 de ore, și un al treilea pentru alte infracțiuni în context. Astfel, la nivel de județ, totalul dosarelor penale întocmite de la începutul epidemiei a ajuns la 54, cu 72 de persoane anchetate. Bilanțul Prefecturii Prahova, transmis luni, mai anunță că lucrătorii MAI au aplicat, în județ, peste 2000 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproape 1.830.000 lei. " În cursul zilei de duminică, 29 martie, au fost controlate 2147 de locații unde se află persoane în auto-izolare și 73 de agenți economici. În urma verificărilor au fost întocmite trei dosare de cercetare penală pentru patru persoane. Două dosare au fost deschise pentru încălcarea art. 352 din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, iar unul pentru alte fapte în context. Totodată, în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 506 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 470.500 lei, toate pentru încălcarea restricțiilor de circulație prevăzute în Ordonanțele Militare", mai precizează sursa citată.

La acest moment, Direcția de Sănătate Publică Prahova are sub monitorizare, în județ, 5.235 de persoane aflate în auto-izolare la domiciliu și 205 aflate în carantină instituționalizată.

Joomla SEF URLs by Artio