Un proiect de lege inițiat de parlamentarul PNL Florin Roman și aflat în dezbaterea Senatului , unde a fost înregistrat în cursul săptămânii trecute, propune prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj pentru salariații care vor fi dați afară anul viitor.

 

Inițiativa legislativă vizează modificarea OUG 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecție socială. "Prin derogare de la dispoziţiile art. 39 alin. (1) şi art. 40 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, pentru persoanele care se încadrează în una dintre situaţiile prevăzute la art. 17 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 31 decembrie 2020, perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, stabilită în condiţiile legii, se prelungeşte cu 3 luni", se arată în articolul modificat.

O altă schimbare se referă la cazurile în care contractul individual de muncă este suspendat, la inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității. "Salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate şi care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de baza corespunzător locului de munca ocupat, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutiţi de plată contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

(2) Indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de baza corespunzător locului de munca ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 227/2015- Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare", mai propune parlamentarul liberal, cu mențiunea că perioada pentru care salariaţii  ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate sunt scutiţi de plată contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii constituie stagiu de cotizare fără plată contribuţiei. Dacă proiectul va fi adoptat, aceste măsuri nu vor fi valabile în perioada din 2020 anterioară intrării în vigoare a legii.

"Pe fondul modificarilor si a schimbarilor ce se prognozeaza pentru anul 2020 atat la nivel european, cat si la nivel national, propun aceasta modificare legislativa a Ordonantei de Urgenta nr. 28/2009 prin care se poate asigura un climat de protectie sociala bazat pe principiul contributivitatii si al solidaritatii m promovarea progresului social", argumentează parlamentarul în expunerea de motive anexată proiectului.

Joomla SEF URLs by Artio