Ministerul Sănătății a stabilit noi măsuri pentru prevenirea apariției infectării cu coronavirus pe teritoriul țării noastre, cele mai importante vizându-i pe românii care vin din localitățile din nordul Italiei afectate de epidemie sau care au trecut prin aceste zone în ultimele două săptămâni.

 

România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări, au transmis oficialii români. Prin urmare, "autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din  regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene. Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București", potrivit unei informări publicate duminică de MS.

Totodată, oficialii Ministerului au anunțat că:

> Vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

> Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

> În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

> Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Noile măsuri au fost luate după ce, în Italia, numărul îmbolnăvirilor a explodat în numai câteva ore, autoritățile din peninsulă fiind îngrijorare și pentru că unii pacienți nu au călătorit în China și nici nu ar fi avut contact cu alți bolnavi, fiind inexplicabilă, deocamdată, îmbolnăvirea lor.

Localitățile intrate în carantină sunt Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano. Cursurile au fost suspendate, trenurile nu mai efectuează opririle în aceste stații, unele instituții au fost închise, iar mulți angajatori privați au decis să-i țină pe salariați acasă.

Cele mai afectate regiuni sunt Lombardia (47 de cazuri) și Veneto (11 cazuri).

În Peninsulă au fost înregistrate și două decese, la o femeie de 75 de ani din  Casalpusterlengo și la un bărbat de 77 de ani din Vo’ Euganeo.

Deocamdată nu există informații cu privire la români din Italia care să fi fost infectați cu coronavirus.

„De ieri suntem în casă, ieri și astăzi, tot ce știu, știu din presă sau de pe Internet, adevăr sau speculație nu știu ce să vă spun, realitatea nu se știe. Cert e ca trebuie să stăm în casă. Nu am fost obligați, nu este o carantină obligatorie, ni s-a spus că ar fi preferabil și mai bine pentru noi să rămânem în case. Panică, alertă, teamă, e normal, discutam cu soțul că vrem să plecăm în România, suntem conștienți că fără o testare nu putem pleca, vrem să o facem, nu vrem să punem în pericol pe nimeni, familia, apropiații. Dacă sunt simptome trebuie să sunăm la 112, nu avem voie să ne apropiem de spitale, mai ales spitalul din Codogno e înconjurat de ambulanțe, ni s-a spus că nu avem voie în urgență sau spitalul respectiv”, a declarat pentru Digi24 o româncă stabilită în Italia, în una dintre zonele intrate în carantină.

Foto: captură ansa.it

Joomla SEF URLs by Artio