Ultimele zile din 2019 vor fi cu adevărat unele de iarnă, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie, care arată că un val de aer polar pătrunde pe teritoriul României, aducând precipitaţii abundente. De altfel, 17 judeţe, inclusiv Prahova, se află, total sau parţial, sub cod galben de ninsori şi viscol până duminică seara. Meteorologii mai anunţă că vremea se va mai încălzi după Revelion.

 

Un front de aer rece va ajunge în sud-estul Europei, iar în paralel unul de aer cald, neobișnuit pentru această perioadă, va afecta jumătatea vestică a continentului, informează Digi24. În România, vor fi ninsori la munte, iar în Moldova, Transilvania, Maramureș, încet-încet, pe lângă ploi apar lapovița și, treptat, ninsoarea. În noaptea de sâmbătă spre duminică, precipitațiile sub forma de ninsoare vor apărea în partea de centru, est și sud-est a teritoriului, iar duminică va mai ninge, în general slab, în jumătatea de sud-est a teritoriului, după care precipitațiile vor mai lua o pauză, au mai anunţat reprezentanţii ANM. Regimul termic va fi unul de iarnă, după o lună decembrie caracterizată până acum de temperaturi peste medie. Totuşi, „pauza de iarnă” se va termina după Anul Nou, când europenii vor avea parte de aceeași vreme mult mai caldă decât normal, cum a fost până acum, mai anunţă sursa citată.

De altfel, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, o informare de ninsori şi viscol, valabilă la nivelul întregii ţări de vineri până duminică. 17 judeţe ale ţării sunt sub avertizare cod galben de ninsori puternice şi viscol. Potrivit informării valabile de vineri de la ora 22.00 până duminică la ora 22.00, vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 45-50 km/h şi de peste 60-70 km/h la munte, iar pe parcursul zilei de duminică (29 decembrie) şi în sud-est. Temporar în zona montană va ninge, iar local în Transilvania, sudul Moldovei şi din a doua parte a zilei de sâmbătă (28 decembrie) şi în Muntenia şi vestul Dobrogei vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă.

De asemenea, în intervalul vineri ora 22.00 - duminică ora 20.00, judeţele Suceava, Neamţ, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Hunedoara , Botoşani, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea şi Buzău se vor afla sub avertizare cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol.

 

Joomla SEF URLs by Artio