Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de instabilitate atmosferică pe alocuri accentuată, valabile de vineri şi până duminică noapte. Vineri şi duminică va fi viziată şi zona montană din Prahova. Cele mai mari probleme sunt anunţate în jumătatea estică a ţării, unde meteorologii se aşteaptă la precipitaţii însemnate, ajungând până la 90 de litri pe metrul pătrat.

 

ANM a emis mai multe avertizări, care se succed. Prima vizează ziua de vineri. Este vorba despre un cod galben, valabil în intervalul 14:00 - 21:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 35...45 l/mp.

Urmează un cod portocaliu şi un cod galben, ambele valabile de vineri noapte şi până duminică dimineaţă:
COD GALBEN Interval de valabilitate: 17 iulie, ora 21:00 - 18 iulie, ora 09:00; Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, Crișana și sud-vestul Transilvaniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 20...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.
COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 17 iulie, ora 23:00 - 18 iulie, ora 09:00; Fenomene vizate: cantități de apă însemnate. În Banat, sudul Crișanei și vestul Olteniei și al Carpaților Meridionali vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 30...40 l/mp și, izolat, 50...60 l/mp.

Duminică dimineaţă intră în vigoare o nouă avertizare, care, din nou, cuprinde şi partea de nord a judeţului Prahova.
COD GALBEN Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 09:00 - 19 iulie, ora 22:00; Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în vestul, sud-vestul și centrul țării, precum și în zona de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie și, izolat, grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 15...25 l/mp și izolat 30...40 l/mp.
COD PORTOCALIU Interval de valabilitate: 18 iulie, ora 09:00 - 19 iulie, ora 22:00; Fenomene vizate: cantități de apă însemnate. În Oltenia, local în Transilvania, Maramureș și la munte vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, sud-vestul Transilvaniei și vestul Carpaților Meridionali, 70...90 l/mp.

Joomla SEF URLs by Artio