Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, prin hotărâre definitivă, recursul formulat de primarul comunei Filipeștii de Pădure, Costel Morărescu, în procesul cu Agenția Națională de Integritate. Edilul a fost găsit în incompatibilitate.

 

În iunie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că primarul comunei prahovene Filipeștii de Pădure "MORĂRESCU COSTEL se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 28.03.2011, întrucât exercită, simultan, funcția de Primar al Comunei Filipeștii de Pădure, Jud. Prahova, calitatea de reprezentant persoană juridică - Președinte al Adunării Generale a Asociaților în cadrul S.C. Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeștii de Pădure S.R.L., precum și funcția de membru în Consiliul de administrație al Grupului Școlar / Liceului Teoretic Filipeștii de Pădure. Astfel, MORĂRESCU COSTEL nu a respectat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d), e) și f) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «Funcţia de primar [...] este incompatibilă cu funcţia de preşedinte […] membru al consiliului de administraţie [...] societăţile comerciale [...] funcţia de preşedinte [...]  al adunărilor generale ale [...]  asociaţilor la o societate comercială [...] funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local [...]». "

Edilul a contestat raportul ANI, procesul pe fond fiind judecat de Curtea de Apel Ploiești. Instanța a apreciat că "împrejurarea invocată de reclamant, că faptele ar fi avut loc în perioada mandatului precedent, 2008 - 2012, și nu în perioada mandatului în care s-a întocmit raportul de evaluare, început în anul 2012, demisia din calitatea de președinte al organului de conducere al Adunării generale a asociaților SC Servicii Apă, Canal, Salubritate Filipeștii de Pădure S.R.L., revocarea dispoziției 1193/27.09.2011 prin care se desemnase pentru a face parte din consiliul de administrație al unei instituții de învățământ, Grupul Școlar Filipeștii de Pădure, nu sunt de natură a dovedi netemeinicia raportului de evaluare  și de a înlătura starea de incompatibilitate în care s-a aflat reclamantul, potrivit dispozițiilor art. 87, alin (1), lit. (d) din Legea nr. 161/2003, în perioada în care a deținut concomitent funcția de primar și funcțiile prevăzute de prevederile legale menționate, astfel cum s-a reținut anterior".

Prin urmare, pe 19 decembrie 2017, Curtea de Apel Ploiești a decis că "admite în parte acţiunea. Anulează în parte Raportul de evaluare, în ceea ce priveşte nerespectarea prevederilor art. 87 alin. 1 lit. e şi f din Legea nr. 161/2003. Menţine Raportul de evaluare, cu privire la nerespectarea prevederilor art. 87 lit. d din Legea nr. 161/2003. Respinge în rest acţiunea ca neîntemeiată".

Față de această hotărâre, Morărescu, dar și ANI au formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, instanță care a pronunțat, miercuri, hotărârea definitivă în acest caz: "Respinge recursurile declarate de reclamantul Morărescu Costel şi de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva sentinței nr.299 din 19 decembrie 2016 pronunțate de Curtea de Apel Ploieşti – Sec?ia a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, ca nefondate. Definitivă".

Decizia Instanței Supreme îl lasă fără mandat pe primarul Costel Morărescu, la un an și jumătate după ce și Vasile Surugiu a pierdut funcția de viceprimar al comunei Filipeștii de Pădure tot în urma unei hotărâri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pe o speță identică. "SURUGIU VASILE GEORGEL s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada septembrie 2009 – 29 august 2012, întrucât a deținut, simultan, funcția de Viceprimar al Comunei Filipeștii de Pădure, Jud. Prahova, și calitatea de membru în Consiliile de administrație ale instituțiilor publice: Liceul Teoretic Filipeștii de Pădure și Liceul Tehnologic Filipeștii de Pădure, precum și în cadrul S.C. Servicii Apă, Canal, Salubritate, Filipeștii de Pădure S.R.L., societate comercială înființată de Comuna Filipeștii de Pădure" comunica ANI pe 29 noiembrie 2013. În cazul lui Surugiu, hotărârea definitivă a fost pronunțată de Instanța Supremă pe 16 noiembrie 2017, pentru ca, în mai 2018, tot ÎCCJ să anunțe că "respinge cererea de revizuire formulată de Surugiu Vasile Georgel împotriva deciziei nr. 3624 din 16 noiembrie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Definitivă".

Iar acestea nu sunt singurele probleme pe care le au Morărescu și Surugiu. Cei doi au fost trimiși în judecată și pentru infracțiuni de corupție (VEZI DETALII AICI și AICI), iar primarul are o condamnare, pe fond, din iulie 2017, la trei ani și șase luni de închisoare, pentru uz de fals (VEZI DETALII).

Update - Procedura legală în acest caz cere ca Agenția Națională de Integritate să informeze Prefectura, care va solicita un raport de specialitate de la secretarul localității, în cazul de față comuna Filipeștii de Pădure. Pe baza acestui raport, prefectul va emite ordinul de încetare a mandatului primarului.

Joomla SEF URLs by Artio