Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, și Liviu Mușat, directorul ADR Sud-Muntenia, au semnat, luni, al șaselea contract cu finanțare europeană pentru stațiunea prahoveană, aferent proiectului "NOCO2 - Cale pentru pietoni".

 

Durata totală de implementare a proiectului este 40 de luni, cheltuielile totale fiind de 22.755.436,29 de lei, din care fondurile nerambursabile alocate de UE înseamnă 22.300.327,55 de lei, adică 4.841.582,13 euro. Contribuția administrației locale va fi de 455.108,74 lei, a anunțat Primăria Sinaia.

 “Vom construi 2 pasarele unice în România (una dotata cu lift, amplasată în spatele Colegiului «Mihail Cantacuzino», pe Aleea Kusadasi) care vor traversa râurile Zgarbura, respectiv Izvorul Dorului. Punțile de legătură vor facilita accesul celor peste 5000 de sinăieni, în mai mare siguranță, din cartierele Izvor și Platou-Izvor către centru. «NOCO2» este proiectul prin care vom crește mobilitatea urbană, utilizând soluții inovative reducând emisiile de dioxid de carbon în orașul Sinaia, prin crearea unui traseu pietonal. Este astfel încurajată deplasarea cetățenilor pe jos în defavoarea plimbărilor cu autoturismul”, a declarat Vlad Oprea primarul orașului Sinaia

Proiectul vizează, mai exact, amenajarea unui pasaj pietonal integrat pentru populația și pentru turiștii orașului Sinaia, creșterea atractivității tranzitării pietonale a orașului Sinaia în termen de 30 de luni de la semnarea Contractului de finanțare, accesibilizarea și infrastructurii de circulație pietonală pentru persoanele cu dizabilități, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproape 5%, respectiv creșterea numărului de persoane care utilizează trasee pietonale cu aproape 7%.

"Inițiativa autorităților locale din Sinaia are în vedere creșterea mobilității urbane și reducerea emisiilor de carbon, prin crearea unui traseu pietonal care să determine o creștere a interesului pentru circulația fără autoturisme private. Prin implementarea acestui proiect, turiștii și populația orașului vor beneficia de un pasaj pietonal integrat ce va asigura o tranzitare mai atractivă a stațiunii, diminuându-se totodată emisiile de gaze cu efect de seră. De asemenea, persoanele cu dizabilități vor avea la dispoziție o infrastructură de circulație pietonală accesibilă", au punctat și reprezentanții ADR Sud Muntenia.

Cele șase proiecte cu finanțare europeană aprobate până acum pentru Sinaia însumează investiții de peste 21 de milioane de euro.

Potrivit ADR Sud Muntenia, în regiune s-au înregistrat 1.165 de proiecte (inclusiv aplicațiile depuse în cadrul SUERD), prin care sunt solicitate fonduri nerambursabile de peste 7,8 miliarde de lei. La nivelul județului Prahova au fost depuse de solicitanții de fonduri Regio 302 cereri de finanțare, având o valoare solicitată de peste 1,9 miliarde de lei. Dintre acestea, 3 proiecte depuse în cadrul Axei prioritare 3, Prioritatea de investiții 4e, solicită fonduri de peste 62 de milioane de lei. Aceasta se referă, mai exact, la oportunitățile de finanțare prin Regio (Programul Operațional Regional 2014 – 2020), în cadrul Axei prioritare „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Prioritatea de investiții 4e privește „promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”. Obiectivul specific este „reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Foto: Primăria Sinaia                               

Joomla SEF URLs by Artio