Anunţul autorităţilor centrale privind trecerea cheltuielilor cu prestaţiile sociale în totalitate în sarcina autorităţilor publice locale dă peste cap calculele primăriilor, care vor avea de suportat cheltuieli foarte mari în 2019. Chiar dacă, în teorie, Guvernul promite o alocare substanţială din cotele pe impozitul pe venit, aşa cum solicitase Asociaţia Municipiilor din România, trcerea acestor plăţi la primării generează cheltuieli foarte mari, existând riscul ca, în momentul în care vor trage linie, edilii să constate că rămân cu mai puţini bani decât în 2017 sau 2018. Pentru Ploieşti, efortul bugetar ar fi de 50 de milioane de lei în 2019, a calculat primarul Adrian Dobre, care reclamă că unii dintre aceşti beneficiari trebuie să primească şi normă de hrană sau tichete de vacanţă.

Într-o conferinţă de presă organizată marţi la sediul instituţiei, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a reclamat că "formula propusă de Teodorovici şi Vâlcov" va conduce la situaţia în care numeroase primării din ţară nu numai că nu vor mai avea fonduri pentru investiţii, dar nu vor avea nici de unde să susţină cheltuielile de funcţionare proaspăt majorate. El a explicat că, în 2018, instituţia a plătit 43 de milioane de lei pentru aceste prestaţii sociale, numai că 90% din sumă a venit de la Guvern, din cotele defalcate din TVA, şi doar 10% a fost suportată din bugetul Ploieştiului. Acum, suma creşte, pentru că asistenţii au fost asimilaţi ca salariaţi din administraţia locală şi, automat, vor primi din 2019 vouchere de vacanţă şi normă de hrană, reclamă primarul.

"Noi, anul trecut, pe cheltuieli sociale, din cotele defalcate pe TVA am avut o execuţie de 43 de milioane de lei. Sunt aproximativ 1.700 de persoane cu dizabilităţi care primesc netul minimului pe economie, care anul acesta a crescut, plus încă 481 de persoane care sunt însoţitori ai persoanelor cu dizabilităţi şi care, pe lângă salariul pe care noi îl plătim la nivel de brut, mai iau şi vouchere de vacanţă şi normă de hrană. Toate lucrurile acestea vor duce, într-o estimare pe care noi am făcut-o - asta dacă numărul beneficiarilor nu se va modifica - la o sumă de 50 de milioane de lei aferentă anului 2019. Vreau să se înţeleagă foarte clar, nu am o problemă cu aceste persoane, sunt unele situaţii la limită, dar discutăm o chestiune strict de buget şi de modul în care putem finanţa lucrurile acestea, nu discutăm despre necesitatea acordării acestor bani", a declarat Adrian Dobre.

"Pe proiectul de buget, autorităţile publice locale vor plăti asistenţa socială din venituri proprii şi din cotele defalcate din TVA. Atenţie, acele cote defalcate, care reprezintă venituri suplimentare, se acordă doar la primăriile care nju îndeplinesc 1.200 de lei pe cetăţean ca venit, dar noi suntem peste această sumă. La consiliile judeţene şi Primăria Capitalei, pe lângă aceste cheltuieli, ei mai plătesc şi personalul neclerical, suplimentar", a mai explicat primarul Ploieştiului.

Joomla SEF URLs by Artio