Primăria Ploieşti a anunţat pe pagina de internet a instituţiei lansarea unei proceduri de achiziţie, pentru realizarea unui studiu cu privire la sistemul de termoficare. Autorităţile sunt dispuse să aloce până la 160.000 de lei cu tot cu TVA, pentru un document care să stabilească "modalitatea optimă de gestiune" a acestui serviciu public. Mai pe româneşte, expertul contractat ar urma să primească aproximativ 34.000 de euro, pentru ceea ce, în esenţă, ar fi un sfat legat de oportunitate.

 

Anunţul, publicat în această săptămână, vorbeşte despre o achiziţie directă, pe criteriul preţului cel mai scăzut, în care ofertele pot fi depuse până pe 12 noiembrie. Oficial, se solicită un "Studiu privind stabilirea modalităţii optime de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat în sistem producţie-transport-distribuţie la nivelul Judeţului Prahova pentru Municipiul Ploieşti", care va fi plătit, jumate-jumate, de Primărie şi Consiliul Judeţean. Practic, autorităţile sunt dispuse să dea aceşti bani pentru o analiză, care să arate dacă ar fi mai bine să existe un serviciu propriu sau o societate la care şi cele două societăţi să aibă acţiuni. Cârcotaşii ar putea privi această măsură ca o tentativă a factorilor de decizie de a-şi declina responsabilitatea, bazându-şi o eventuală decizie în acest domeniu pe un sfat asumat de o societate privată, sfat care, în linii mari, să suplinească rolul aparatului de specialitate şi necesitatea dezbaterilor de oportunitate din Consiliul Local.

Această analiză vine după ce, în ultimele luni, autorităţile ploieştene au comandat alte două studii cu privire la sistemul de termoficare. Unul, plătit tot la comun cu CJ, a vizat verificarea stadiului actual al sistemului, proiecţii investiţionale, identificarea unor potenţiale surse de finanţare şi identificarea unor potenţiale surse alternative de generare a agentului termic. Al doilea studiu a fost comandat pentru a lămuri situaţia investiţiilor făcute de actualul operator, în contextul unor discuţii ample pe această temă, în care Veolia Energie susţine că a făcut mai mult decât i s-a cerut prin contract.

Joomla SEF URLs by Artio