Conf. univ. dr. Mihai Apostolache a comentat, miercuri, înainte de votul din Senat, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de Camera Deputaților.

 

"Autonomia Ținutului Secuiesc sau ciorba reîncălzită de UDMR în fiecare an electoral. Așa poate fi calificat demersul unor reprezentanți ai minorității maghiare din Parlamentul României de a legifera un teritoriu autonom în interiorul statutului român. Din dorința de a obține cât mai multe voturi la alegerile din acest an, UDMR flutură, din nou, tema autonomiei Ținutului Secuiesc, reușind să își treacă prin Camera Deputaților, prin procedura adoptării tacite (fără dezbatere parlamentară), un proiect de lege prin care creează o regiune autonomă cu personalitate juridică formată din Județele Covasna, Harghita și «scaunul istoric Mureș»”, consideră conf. univ.dr. Mihai Apostolache.

Acesta a explicat că o astfel de inițiativă legislativă "încalcă, în principal, dispozițiile art. 1 alin. 1, art. 2 și art.3 din Constituția României".

Mai exact, "prin Decizia nr. 80/2014, Curtea Constituțională a statuat că acceptarea unei alte organizări administrativ-teritoriale, cu o fundamentare diferită de cea care stă la baza delimitării unităților administrativ-teritoriale expres și limitativ prevăzute de Constituție, este de natură să afecteze caracterul unitar al statului, constituind, de asemenea, o încălcare a limitelor revizuirii.

Cu privire la posibilitatea constituirii unor organe de decizie și executive ale minorităților naționale, distincte de cele ale statului, Curtea Constituțională a arătat, în cuprinsul aceleiași decizii, că România este stat unitar, iar de esența statului unitar este existența unui ansamblu unic de instituții cu putere de decizie politică și juridică (un singur organ legiuitor, o singură autoritate executivă, o singură autoritate judecătorească)", a argumentat conf. univ. dr. Mihai Apostolache.

Joomla SEF URLs by Artio