Tariful la gigacalorie urmează să crească, în Ploieşti, în baza unei deciziii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, până la aproape 375 de lei. Vestea bună e că, în sezonul rece, Primăria va asigura o subvenţie de la bugetul local, astfel încât preţul facturat populaţiei va rămâne la valoarea de iarna trecută. Vestea proastă este că, odată cu majorarea, municipalitatea va fi obligată la un efort bugetar considerabil, greu de acoperit dintr-un buget şi aşa şubred.

 

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a reclamat decizia ANRE, arătând cu degetul spre rivalii politici de la PSD, cu "bătaie" în special la modul în care Guvernul a împărţit în acest an către primării banii de la bugetul central. Primarul spune că municipalitatea va asigura subvenţia de la bugetul local, anticipând că îi va plăti operatorului, în 2019, doar suma aferentă încălzirii din luna octombrie, urmând ca sumele pentru noiembrie şi decembrie să fie decontate după 1 ianuarie, din viitorul buget.

ANRE a avizat, pentru Ploieşti, un tarif de 315 lei pe gigacalorie, care ajunge automat, după aplicarea TVA-ului, la 374,85 lei, în creştere cu aproape 93 de lei faţă de tariful actual, de 282 de lei cu TVA. În schimb, preţul facturat populaţiei va rămâne la valoarea de iarna trecută, de 222 de lei.

"Facturile pe care ploieştenii le vor plăti în această airnă nu vor creşte, chiar dacă avem o decizie a ANRE care spune că tariful de producţie va creşte. Consiliul Local va asigura subvenţia necesară pentru ca oamenii să nu plătească un preţ mai mare. Din păcate, această decizie a ANRE vine ca o nouă palmă pe care PSD-ul o dă autorităţilor locale pentru a nu ştiu câta oară în acest an. Noi, autorităţile locale, vom fi nevoite să susţinem acest tarif ridicat, creşterea tarifului este un fenomen care în momentul de faţă se întâmplă în toată ţara. Nu este vina cetăţenilor ca să plătească toate aceste jocuri pe care actuala guvernare le face. La ANRE ştiţi bine că e un preşedinte care e din barca PSD-ului, iar aceste decizii iresponsabile nu trebuie să pice pe umerii cetăţenilor. Când am avut negocierile cu cei de la Veolia, lucrul pe care noi puteam să-l realizăm a fost de a avea o marjă de profit foarte mică, de 2,5%, dar de acolo plecând toate celelalte lucruri au fost stabilite de către ANRE. Toate aceste lucruri vin pe fondul unor decizii iresponsabile din partea PSD-ului, gândiţi-va că anul acesta noi nu am beneficiat de acele cote din TVA de aproape 47 de milioane de lei, nu am primit cotele din IVG pe primele trei luni, iar toate aceste lucruri au însemnat costuri neacoperite de aproximativ 60 de milioane de lei, din care Guvernul Dăncilă a hotărât să ne dea doar 5 milioane de lei la rectificarea bugetară în luna august", a declarat, vineri, primarul Adrian Dobre.

Joomla SEF URLs by Artio