Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor" Prahova nu a reuşit să ia o decizie, la şedinţa de vineri, cu privire la rezilierea sau menţinerea contractului de salubritate cu Rosal, o nouă şedinţă fiind programată pe 5 august, când, conform statutului, nu mai e obligatorie prezenţa delegaţilor din toate cele 36 de localităţi deservite de operator.

 

La întrunirea de vineri nu au participat reprezentanţii tuturor celor 36 de primării, iar unii dintre cei prezenţi, şi aşa puţini la număr, nu aveau o împuternicire din partea consiliilor locale, ca să voteze într-un sens sau în altul. Propunerea de reziliere vine ca urmare a nemulţumirilor cu privire la ridicarea gunoaielor. Cele mai multe sesizări au venit din Ploieşti şi Blejoi, în timp ce alţi primari, mai mulţi la număr, s-au declarat mulţumiţi de activitatea operatorului. Din nou, cel mai vocal în timpul întrevederii de vineri a fost primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, care a propus ca, la viitorul contract, municipiul să fie singur într-o zonă şi să nu mai fie, ca acum, alături de alte 35 de localităţi, explicând că locuitorii oraşului suferă din cauza acestei crize, însă Primăria are un singur vot din 36, deşi populaţia localităţii reprezintă aproape două treimi din întregul sector deservit de Rosal.

Propunerea de reziliere vine ca urmare a nerespectării de către operator a programului de ridicare, după ce ADI anunţa deja, în urmă cu o lună, că a decis unilateral rezilierea, de data aceasta pentru neplata redevenţei cuvenite. Totuşi, autorităţile "forţează" şi procedura bazată pe neîndeplinirea clauzelor contractuale, surse din Palatul Administrativ dând de înţeles că în spatele acestui demers ar sta cel puţin trei motive. Pe de o parte, probabil că reprezentanţii ADI consideră că un vot în plen "cântăreşte" mai mult decât o notificare unilaterală. Cu alte cuvinte, de ce să-şi asume o persoană o responsabilitate, când decizia ar putea fi asumată de 36 de primari? Celelalte două motive cântăresc şi mai mult, unul ţinând de posibilitatea ca operatorul să conteste notificarea de reziliere primită în iunie, iar celălalt de varianta ca Rosal să poată participa la selecţia pentru noul contract în cazul rezilierii pe motiv de neplată, lucru pe care nu l-ar mai putea face, potrivit scenariilor prezentate în Palatul Administrativ, dacă i-ar fi reziliat contractul pe motiv de neexecutare a lui. Indiferent care sunt motivele, cert este că un răspuns oficial urmează să vină pe 5 august, când, conform statutului asociaţiei, nu mai e obligatorie prezenţa delegaţilor din toate cele 36 de localităţi deservite.

Joomla SEF URLs by Artio