Prahova domină clasamentele din regiunea de dezvoltare Sud Muntenia privind numărul de proiecte europene depuse în cadrul Programul Operaţional Regional şi valoarea totală a proiectelor care deja au primit finanţare. Experţii anunţă că sumele vor creşte considerabil în următorul an, în contextul în care abia acum vor ajunge la semnat mai multe proiecte consistente propuse de autorităţile locale.

 

Potrivit unui bilanţ prezentat marţi de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în regiune au fost depuse 1.176 de proiecte pentru atragerea de fonduri europene, iar 628 au primit deja finanţare. Dintre proiectele finanţate, un sfert provine din judeţul Prahova, care e lider în clasamentul privind valoarea totală a proiectelor contractate. Mai precis, din Prahova au venit către ADR, în actuala sesiune de finanţare de la Uniunea Europeană, 304 proiecte, cu o valoare cumulată de 2,41 miliarde de lei, judeţul fiind lider şi în această privinţă, urmat de Argeş, cu 249 de proiecte, şi Dâmboviţa, cu 218, în timp ce pe ultimul loc în regiune se află Teleorman, cu numai 73 de proiecte depuse. Mai departe, analizând situaţia contractelor deja semnate, observăm că 158 de obiective dintre cele 304 depuse au primit deja finanţare în Prahova. Stă mai bine, la limită, doar judeţul Argeş, cu 162, însă clasamentul valorilor totale regseşte judeţul Prahova din nou pe primul loc, cu peste un miliard de lei, în timp ce în Argeş au fost semnate contracte de finanţare în cuantum de 839 de milioane, iar în Dâmboviţa sunt 119 contracte, cu o valoare însumată de 782,3 milioane. Din nou, Teleorman are doar 44 de contracte de finanţare, la fel ca judeţul Călăraşi, cu valori totale de aproape 238,3 milioane, respectiv 263 de milioane.

Din cele 158 de proiecte europene finanţate din Prahova, aproximativ o treime provine de la instituţii publice, restul fiind reprezentat de proiecte de modernizare provenite din mediul privat. Ponderea se va modifica în viitorul apropiat, estimează directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, explicând că urmează să intre în implementare, cât de curând, obiectivele de investiţii propuse de Consiliul Judeţean şi de primării pentru infrastructura rutieră şi pentru mobilitatea urbană, unde, spre exemplu, numai Ploieştiul are la dispoziţie 45 de milioane de euro, cu posibilitatea să atragă şi mai multe fonduri dacă alte municipii reşedinţă de judeţ din regiunea de dezvoltare nu-şi vor atinge propriile cote.

"În Prahova au fost semnate 158 de contracte de finanţare, din totalul de 628 la nivelul întregii regiuni de dezvoltare, adică un sfert din toată regiunea. În următoarea perioadă, ne vom concentra foarte mult pe Axa 4 de finanţare, cea dedicată reşedinţelor de judeţ. Încă aşteptăm finalizarea analizelor la contractele mari, în acest moment baza noastră de realizare a gradului de absorbţie e reprezentată de investiţiile solicitate de mediul privat şi de cele prin Axa 5, dedicată patrimoniului. 2020 va avea ca principală sursă de absorbţie Axa 6, cea dedicată infrastructurii de transport rutier, iar de acolo ne va parveni cea mai mare sumă pentru a ne atinge ţinta de absorbţie", a declarat Liviu Muşat, în timpul unei conferinţe organizate în Palatul Administrativ din Ploieşti.

Joomla SEF URLs by Artio