Pe Bulevardul Republicii, aproape de centrul municipiului Ploieşti, a apărut o groapă de proporţii. Craterul s-a creat foarte aproape de zona în care, în februarie, o magistrală de apă s-a fisurat, Apa Nova estimând că a pierdut atunci un volum echivalent cu aproape trei bazine olimpice de înot, cantitate de apă dispărută misterios. Şi conducta şi asfaltul de pe această porţiune au fost realizate odată cu proiectul de modernizare din fonduri europene a liniilor de tramvai.

Un cititor "Actualitatea Prahoveană" ne-a trimis la redacţie mai multe fotografii făcute marţi pe Bulevardul Republicii, aproape de sensul giratoriu din zona Caraiman, în care apare un crater, format pe sensul de mers spre nord, între benzile de circulaţie. Imaginea de aici este una îngrijorătoare, craterul arătând ca şi cum pământul "se deschide", semn că fenomenul ar putea să se amplifice în perioada imediat următoare. Surparea s-a produs pe mai bine de un metru lungime şi are o adâncime foarte mare.

crater bd republicii

Groapa a apărut foarte aproape de zona unde, în februarie, o magistrală de apă s-a fisurat în zona unei îmbinări. Atunci, Apa Nova a reclamat că a pierdut o cantitate uriaşă de apă, iar autorităţile au reclamat după acel incident - care a dus la o interdicţie de consum pe care probabil mulţi ploieşteni şi-o amintesc bine - că apa scursă din conductă nu a apărut nicăieri la suprafaţă, aşa cum ar fi fost firesc. S-a speculat la acel moment, ţinând cont de istoria zonei, că apa ar fi putut ajunge în anumite "caverne" existente sub asfalt, fiind cunoscut faptul că, în urmă cu foarte mulţi ani, pe acel loc existau case cu beciuri. Este posibil ca surparea de acum să fie tot "rezultatul" acestor goluri de sub stratul de asfalt, aşa cum se poate specula şi că apa scursă acum câteva luni din conducta magistrală ar fi putut să îndepărteze o parte din pământul şi pietrişul din zonă.

Indiferent care ar fi motivele, cert este că acest crater de proporţii apare la circa trei ani şi jumătate după finalizarea proiectului din fonduri europene pentru modernizarea liniilor de tramvai, proiect odată cu care s-au făcut atât lucrările pentru introducerea conductei de apă potabilă, cât şi cele de asfaltare pe acest tronson din Bulevardul Republicii.

Joomla SEF URLs by Artio