Câteva școli și grădinițe din Prahova se regăsesc constant, de multă vreme, pe lista unităților de învățământ care nu pot obține autorizația sanitară de funcționară. În cele mai multe cazuri, motivele erau lipsa unor grupuri sanitare corespunzătoare, lipsa alimentării cu apă potabilă sau spațiile subdimensionate. În acest septembrie, situația pare să se schimbe în câteva localități din județ.

 

În aceste zile, prefectul județului, Mădălina Lupea, și inspectorul general al ISJ Prahova, Nicolae Angelescu, efectuează vizite de lucru în teritoriu, incluzând în traseu și unitățile care nu au putut obține, până acum, autorizația sanitară de funcționare. Ieri, de exemplu, autoritățile au poposit la Mănești, Filipeștii de Târg, Bănești și Comarnic. Din datele de până acum, există șanse reale ca aproape toți copiii din Prahova să meargă la școli și grădinițe autorizate sanitar.

"Școala și grădinița din Mănești, sat Zalhana, nu puteau fi autorizate sanitar din cauza faptului că apa furnizată nu corespunde din punct de vedere bacteriologic. Pentru ambele clădiri există contract în derulare privind lucrări de alimentare cu apă potabilă și până la finalizarea lucrărilor, primăria va asigura apă cu ajutorul unor dozatoare omologate, apa proprie fiind folosită doar pentru toalete.

Grădinița din satul Seciuri, comuna Șotrile avea aceeași problemă, dar a fost înlocuită țeava de apă și în urma analizelor a rezultat că apa se încadrează în parametrii. Pentru siguranță, analizele vor fi repetate înainte de începerea noului an școlar.

La școala primară și grădinița din Lopatnița, precum și la școala primară și grădinița Măgura, din comuna Șoimari, unde apa curentă lipsea, iar grupurile sanitare erau în curtea unităților, au fost finalizate investițiile privind amenajarea clădirilor, a grupurilor sanitare interioare, inclusiv alimentarea cu apă curentă, urmând a fi semnat procesul verbal de recepție a lucrărilor", au anunțat reprezentanții Prefecturii Prahova.

Grădinița de la Posada se număra, și ea, printre unitățile de învățământ fără autorizație sanitară de funcționare. Cei 10 copii înscriși aici  vor învăța în altă locație, până la remedierea deficiențelor constatate de DSP Prahova, a anunțat Prefectura, menționând că Primăria Comarnic a solicitat Consiliului Județean Prahova fonduri pentru amenajarea curții interioare și a grupurilor sanitare.

În plus față de unitățile enumerate până acum, în 2018, pe lista unităților de învățământ din Prahova care nu aveau autorizație sanitară de funcționare mai apăreau Școala Gimnazială din Lapoș, Grădinița cu program normal Izvoru (comuna Provița de Sus) și Școala Gimnazială Mehedința (comuna Podenii Noi).

Foto: Prefectura Prahova

Joomla SEF URLs by Artio