lucrari dj101O Ordonanță de Urgență adoptată joi modifică actele normative în vigoare în sensul că legislația va permite, de acum, autorităților, să facă pe bucăți recepția unor lucrări, dacă loturile/secțiunile respective pot fi utilizate separat. Potrivit noilor reglementări, se vor putea da în circulaţie sectoare, loturi, secţiuni sau obiecte de lucrări incluse în autorizaţia de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuţie diferite, dacă acestea pot fi utilizate separat, conform destinaţiei lor.

Potrivit autorităților, actul normativ a fost adoptat pentru crearea unui cadru legal pentru proiectele de infrastructură de transport care acoperă toate categoriile de lucrări specifice, dar și în vederea eliminării blocajelor în implementarea proiectelor şi accelerarea punerii în funcţiune a obiectivelor de investiţii, inclusiv pe loturi/ secţiuni /sectoare/ părţi/ obiecte din cuprinsul autorizaţiei de construire, înainte de finalizarea tuturor lucrărilor din contract.

Totodată, se încearcă astfel "reducerea riscurilor financiare asociate implementării proiectelor de investiţii în infrastructura naţională de transport, accelerarea conectării reţelei naţionale de transport rutier şi feroviar la reţeaua trans-europeană de transport, îmbunătăţirea condiţiilor de siguranţă a circulaţiei, reducerea nivelului de poluare a mediului înconjurător".

Până acum, lucrările de construcţii autorizate se considerau finalizate dacă erau realizate toate elementele prevăzute în autorizaţia de construire şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor. Practic, legislația din domeniu nu permitea recepţionarea pe loturi, secţiuni, sectoare sau obiecte de lucrări incluse în autorizaţia de construire, prevăzute într-un contract sau în contracte de execuţie diferite, care fac parte din proiecte complexe pentru care s-a emis o singură autorizaţie de construire, chiar dacă secțiunile puteau fi utilizate separat, conform destinaţiei lor.

"Actul normativ elimină disfuncţionalităţile existente în implementarea proiectelor aferente infrastructurii de transport de interes naţional din domeniul rutier şi feroviar ca obiective de utilitate publică", au transmis reprezentanții Ministerului Transporturilor.

Joomla SEF URLs by Artio