Cu o lună înainte de expirarea contractului cu Veolia Energie pentru agent termic şi apă caldă, Primăria Ploieşti a organizat o dezbatere publică în care primarul Dobre a înfierat reprezentanţii PSD şi a prezentat cele trei variante pentru continuarea acestui serviciu public, după care a demontat două dintrele ele, reclamând că, din cauza consilierilor din coaliţia majoritară, singura soluţia reală este prelungirea înţelegerii. Singura necunoscută rămâne viitorul tarif, edilul declarând că nu a ajuns la un acord cu operatorul, pe motiv că acesta cere prea mult. Prezent în sală, preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD, Bogdan Toader, a afirmat că reprezentanţii formaţiunii pe care o conduce vor vota orice soluţie propusă de primar şi, suplimentar, a promis că de la bugetul CJ vor veni fonduri pentru acoperirea unei subvenţii pentru populaţie. Prezent şi el la dezbaterea publică de miercuri seară, fostul primar Andrei Volosevici a cam reuşit, cum ar spune americanul, să fure spectacolul, cu un discurs încheiat în aplauzele audienţei, axat pe soluţii şi în care i-a dojenit pe cei doi, în special pe primarul Dobre.

Expunerea primarului a urmat linia din scrisoarea transmisă anterior ploieştenilor, Adrian Dobre argumentând, practic, că reprezentanţii PSD-ALDE, care au majoritatea în forul legislativ local, sunt nişte nenorociţi care, pe lângă faptul c-au blocat lucrurile în administraţie, mai şi susţin majorarea tarifelor la termie. În replică, încercând să dezmintă argumentaţia construită de primarul liberal, Bogdan Toader a a firmat că reprezentanţii PSD vor vota favorabil atât pentru soluţia care va fi propusă de Dobre, cât şi pentru acordarea unei subvenţii, încât ploieştenii să nu resimtă o eventuală majorare de tarif pentru apă caldă şi căldură.

"Una din opţiuni a fost de a constitui o societate comercială în urma asocierii dintre Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. Ştiţi foarte bine că a fost o şedinţă de Consiliu în care PSD-ul a votat împotriva acestui ADI. Deci nu mai putem să facem o societate comercială. O altă opţiune era aceea de a licita. Dar avem o problemă. Unele lucruri le-am văzut şi eu pe parcurs, apropo de situaţia litigioasă a terenurilor. Ce societate serioasă care lucrează în domeniul termiei ar veni să liciteze ştiind că acolo sunt nişte probleme litigioase, ştiind că este o situaţie incertă? Şi atunci a treia variantă este cea a negocierii. Din păcate, demersurile făcute până în momentul de faţă au făcut ca această negociere să rămână cam singura variantă pe care o avem. Obiectivul pe care îl am este de a avea un tarif normal, suportabil şi corect, nu o dublare de la 222 de lei la 404 lei", a afirmat primarul Adrian Dobre la începutul dezbaterii.

Probabil cel mai important mesaj al edilului, menit să liniştească populaţia, a fost că niciodată în timpul negocierilor nu s-a pus problema ca Veolia să plece din Ploieşti, Adrian Dobre exemplificând, plastic, că "nu s-a văzut câine care să plece de la măcelărie".

Prezent la dezbatere, fostul primar Andrei Volosevici a intervenit, în principiu pentru un drept la replică după ce-i fusese pomenit numele, şi a avut un discurs în care a pus accentul pe găsirea unei soluţii, după ce, în prealabil, îl criticase pe Adrian Dobre pentru că n-a lansat la timp o licitaţie pentru selecţia unui nou operator, ceea ce ar fi eliminat actualele emoţii. "Adi, poate că nişte lucru trebuie spuse! Nu mai avem subvenţie, poate că trebuie să găsim formula să dăm. Avem o negociere din care, iartă-mă, nu m-am lămurit. Preţul acceptabil de tine care ar fi? Ai dat una din soluţii - din punctul meu de vedere cea mai bună - licitaţia. Ne poţi descrie în cât timp se poate face lucru acesta? Haideţi să lucrăm împreună şi să găsim formula! Haideţi să vedem cum lucrează toată lumea încât, unu, să informăm populaţia în mod corect; şi, doi, să găsim formula de aşa manieră încât populaţia să plătească cât se poate de puţin. Real, Adi, cred că ştii la fel de bine, este foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să facem o licitaţie, deşi era ideal, poate că paşii ăştia ar fi trebuit pregătiţi de mai mult timp. Şi o societate ar fi avut aceleaşi probleme. Haideţi să informăm mult mai corect oamenii. Eu vă rog din tot sufletul, dacă vă pot ajuta cu ceva spuneţi-mi şi faceţi de aşa manieră încât să fim corecţi faţă de oameni şi lucraţi împreună", le-a transmis Andrei Volosevici primarului Ploieştiului şi preşedintelui Consiliului Judeţean.

Aceeaşi întrebare, legată de decizia Primăriei de a nu lansa o licitaţie publică deşi ştia că actualul acord expiră în primăvara acestui an, a fost pusă şi de mulţi dintre ploieştenii prezenţi în sală, iar răspunsul lui Adrian Dobre a fost că, din momentul preluării mandatului, a făcut totuşi unele demersuri, cum ar fi comandarea unei strategii în domeniul termiei şi a unui studiu de oportunitate. În privinţa licitaţiei, el a reclamat că terenul de sub CET-ul de la Brazi e într-o situaţie juridică dificilă, fiind pus sub sechestru, şi că nicio firmă de termie serioasă n-ar fi licitat în condiţiile actuale, deşi a fost contrazis de preşedintele Consiliului Judeţean, care a afirmat că acolo e vorba de o greşeală privind intabularea, care ar putea fi rezolvată până săptămâna viitoare.

Joomla SEF URLs by Artio