Primăriile sunt obligate pe durata stării de urgenţă să aibă grijă de persoanele izolate la domiciliu care nu au bani sau nu se pot deplasa ca să-şi cumpere bunuri de strictă necesitate, însă unele primării au mers mai departe şi, pe lângă alimente, au început să le distribuie locuitorilor, cu ajutorul funcţionarilor, al poliţiştilor locali sau al unor voluntari, măşti de protecţie şi formulare pentru declaraţiile pe propria răspundere.

 

De luni, mai multe primării din Prahova au început să distribuie măşti de protecţie pentru populaţie. Măsura vine în condiţiile în care, de la izbucnirea pandemiei, stocurile de materiale de protecţie din comerţ s-au epuizat rapid, iar cele rămase pe piaţă s-au scumpit considerabil. În acelaşi context, cel puţin patru judeţe din România au introdus obligativitatea purtării unei măşt de protecţie la ieşirea din casă, iar autorităţile din Prahova analizează o propunere similară. Practic, dacă ea ar fi aprobată, măştile vor deveni obligatorii pentru toţi cei care ies din locuinţe, indiferent de motive şi indiferent de faptul că ele se găsesc foarte greu. Cei care au lansat propunerea spun că vor fi permise, totuşi, şi măştile improvizate, în situaţiile în care oamenii nu ar mai găsi măşti medicale.

Pentru a veni în ajutorul populaţiei, mai multe primării au început să distribuie gratuit astfel de materiale de protecţie, dar şi modele de formulare care trebuie completate în momentul ieşirii din casă. La Sinaia, acţiunea a debutat luni, sub sloganul "Venim noi la tine!". "Ajungem la toţi cei care au domiciliul sau reședința în Sinaia. Am început distribuirea măștilor de protectie. Vă rugăm să le folosiți în spațiile publice dacă chiar este nevoie să ieșiți din casă", a anunţat Primăria pe Facebook.

La rândul său, primarul comunei Lipăneşti, Robert Nica, a anunţat că administraţia locală demarează o campanie: "Primăria Lipănești pregătește kit-urile de protecție (mască de protecție- 2 buc, declarație pe propria răspundere-2 exemplare,recomandări prevenire răspândire coronavirus). Distribuirea către populație se va face în zilele următoare de către funcționari ai Primăriei și voluntari". O acţiune similară a fost lansată, de luni, şi la Tomşani. "La nivelul localităţii Tomşani au fost distribuite 3000 de măşti de protecţie şi 6000 de declaraţii pentru cele 1300 de gospodării. Mulţumesc pe aceasta cale celor 15 persoane care au făcut parte din echipa care a distribuit plicurile cu formulare şi măşti. Cei care nu au fost găsiţi acasă le pot solicita de la Primărie sau prin telefon 0724574197 (Poliţia Locală). Având în vedere că măştile de protecţie se găsesc foarte greu încercăm în perioada următoare să mai achiziţionăm", a transmis, tot pe Facebook, primarul Mihai Florin Pelin. Anunţurile făcute pe reţeaua de socializare au fost întâmpinate foarte bine de populaţie, iar mulţi prahoveni au sugerat ca aceste acţiuni de voluntariat să fie extinse şi în alte localităţi.

Joomla SEF URLs by Artio