Consiliul Local Ploieşti urmează să dezbată un proiect de hotărâre, iniţiat de 10 consilieri PSD, vizând creşterea plafonului de venituri de la care se acordă gratuitate la transportul în comun pentru pensionari. Practic, dacă va fi aprobată, măsura va duce la creşterea numărului de beneficiari. Primarul Dobre se numără printre contestatarii proiectului, reclamând că acesta ar aduce o creştere a cheltuielilor administraţiei locale şi că iniţiatorii nu au stat să calculeze impactul bugetar.

 

În prezent, gratuitatea pentru pensionari se acordă de la suma de 2.100 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, cei care au venituri nete sub acest plafon beneficiază de legitimaţie de gratuitate pentru toate traseele TCE Ploieşti, iar operatorul primeşte de la bugetul local contravaloarea abonamentelor. Automat, o creştere a plafonului va conduce la situaţia în care mai mulţi pensionari vor putea să beneficieze de subvenţie, deci, implicit, şi la o majorarea a cheltuielilor de la bugetul local. Este doar unul dintre argumentele aduse de contestatarii acestui proiect, care amintesc şi că pentru ploieştenii cu venituri reduse care încă n-au atins vârsta pensionării nu există o astfel de subvenţie. Cu alte cuvinte, un adult care primeşte salariul minim sau ceva mai mult ajunge acasă cu aproximativ 1.300 de lei pe lună, net, fără să aibă parte de gratuitate la transport, în timp ce un vârstnic cu o pensie aproape dublă ar urma să beneficieze de această facilitate. O altă critică ţine de impactul bugetar. Primarul Adrian Dobre reclamă că iniţiatorii proiectului de hotărâre nu au făcut şi un calcul precis ca să afle în ce măsură bugetul şi aşa sărac al Ploieştiului ar fi afectat de această majorare.

"Mărindu-se plafonul, bugetul local va fi cu siguranţă afectat, însă nimeni nu mi-a prezentat o simulare, să vedem care ar fi impactul. Toate aceste lucruri vin ca o consecinţă a unei politici eronate la nivel de Guvern faţă de autorităţile locale", a declarat primarul Ploieştiului, Adrian Dobre.

Propunerea vine după ce, în ultimii doi ani, asociaţiile de pensionari din Ploieşti au solicitat majorarea acestui prag, invocând faptul că au crescut pensiile, dar şi multe cheltuieli casnice, şi că unele persoane care până nu demult beneficiau de transport public decontat 100% de la bugetul local au ajuns să nu se mai încadreze.

Joomla SEF URLs by Artio