Consiliul Local Ploieşti a aprobat astăzi actul adiţional pentru prelungirea contractului cu operatorul de termoficare, în contextul în care actual acord expira peste o săptămână şi exista riscul întreruperii acestui serviciu public. Actul, agreat în urma negocierilor dintre primar, conducerea Consiliului Judeţean şi reprezentanţii Veolia Energie, propune o nouă formulă de calcul a tarifului. Aceasta se va aplica, potrivit informaţiilor transmise de autorităţi, începând din iulie şi va duce, foarte probabil, la un cost de aproape 400 de lei pe gigacalorie, aproape dublu faţă de cel de până acum.

Deşi vorbim despre o şedinţă publică, în care au existat numeroase întrebări pe tema acestui proiect, unele aspecte rămân neclare, în primul rând din cauza faptului că şedinţa CL a fost convocată pe fugă, cu vreo 40 de minute înainte de începere, iar timpul pentru studierea unei documentaţii extrem de stufoase a fost redus. Câteva lucruri sunt clare, şi anume că actul adiţional aprobat acum va aduce o prelungire cu trei ani a înţelegerii şi o nouă formulă de calcul pentru tarif. Autorităţile spun că aceasta se va aplica din iulie şi ar putea urca preţul gigacaloriei, în funcţie de anumiţi indicatori, până la 400 de lei. Tot autorităţile promit că ploieştenii nu vor resimţi creşterea, pentru că se va reveni la acordarea unor subvenţii de la bugetul local. Însă aici revenim în sfera incertitudinilor, întrucând bugetul nu a fost aprobat, existând semnale că el va cuprinde o alocare proprie de 10 milioane de lei, insuficientă pentru a acoperi suma necesară. În paralel, răspunzând întrebărilor insistente ale consilierilor, primarul Adrian Dobre a amintit că se aşteaptă ca alte 10 milioane să fie acordate de către Consiliul Judeţean Prahova, conform promisiunilor publice de sprijin.

Consilierii de la PSD şi ALDE i-au reproşat primarului că a gestionat incompetent situaţia sistemului de termoficare, lăsându-i acum, cu o săptămână înainte de termenul limită al contractului, cu două opţiuni nu tocmai fericite, de a accepta o prelungire pe un preţ majorat, respectiv de a lăsa ploieştenii fără apă caldă. Aceştia i-au mai reproşat lui Adrian Dobre şi faptul că, la majorarea de tarif aprobată de ei în ianuarie, până la valoarea de 237 de lei pe gigacalorie, i-a criticat că fac jocurile operatorului, aducând acuze grave, pentru ca acum el să propună un tarif şi mai mare de atât.

Tot în domeniul termiei şi tot în urma negocierilor cu operatorul acestui sistem, Consiliul Local a mai aprobat astăzi şi plata unui aşa-zis ratrapaj, pentru acoperirea diferenţelor de costuri la materia primă înregistrate de Veolia Energie. Este vorba despre aplicarea unei clauze contractuale, prin care, în cazul de faţă, municipalitatea s-a obligat să achite de la buget, eşalonat, în următorii trei ani, aproape 40 de milioane de lei fără TVA.

Joomla SEF URLs by Artio