Autoritățile județene pregătesc noi măsuri pentru limitarea riscului răspândirii noului coronavirus. Ca și în alte zone din țară, purtarea unei protecții în dreptul nasului și a gurii, în locurile publice, dar și la serviciu, va deveni obligatorie pe teritoriul județului.

 

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a anunțat că s-a consultat cu prefectul Cristian Ionescu și șeful DSP Prahova, Bogdan Nica, iar ca urmare a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) adoptarea unei noi măsuri cu caracter de obligativitate în județ, care să fie aplicată începând cu data aprobării ei.

"Începând cu data aprobării, devine obligatorie pentru toți cetățenii județului Prahova sau pentru cei care tranzitează județul, acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție, de unică folosință sau reutilizabile, în vederea reducerii riscului epidemiologic, de transmitere a virusului SARS-Cov-2.

Măsura să fie aplicată în spații publice sau la locul de muncă de către toate persoanele, fie că acestea prezintă simptome de infecție respiratorie sau nu.

Persoanele care nu pot să își achiziționeze măști sunt rugate să le confecționeze din orice material cât mai dens, de preferință bumbac, și să fie foarte bine spălate înainte de a fi purtate. (Ex. fular, eșarfă etc.)", a detalia Bogdan Toader noile măsuri care ar urma să fie adoptat la nivel de județ.

Obligativitatea este valabilă, deja, în Galați, Vaslui, Maramureș, Suceava și Iași. De altfel, este foarte probabil că această măsură să fie adoptată la nivel național. Până atunci, într-o postare pe pagina sa de Facebook, de. Raed Arafat, secretar de stat în MAI, le-a recomandat duminică tuturor purtarea unei măști de protecție sau chiar a unei protecții improvizate, de câte ori ies din casă:

"Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.

Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.

Sunt cunoscute faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine că să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obişnui cu această practică dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta.

Măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măştii sau a orice material care poate împiedica ca particolele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutam, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii.

Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii... puteţi improviza!

Totodată dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o mască acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă întoarceţi acasă, şi să o călcaţi.

Nu uitaţi că numai împreună putem învinge acest virus!"

Foto: divahair.ro

Joomla SEF URLs by Artio