Contractul de concesionare a sistemului de încălzire din Ploieşti expiră în luna aprilie a acestui an, Consiliul Local tocmai a aprobat o majorare de tarif, care probabil tot din primăvară va intra în vigoare, iar autorităţile au două variante pentru perioada de după aprilie 2019: fie prelungirea contractului, fie crearea unei societăţi proprii care să opereze sistemul. A doua ipoteză, susţinută de primarul Adrian Dobre, este respinsă de preşedinte Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, care spune că nu există timp pentru obţinerea autorizaţiilor necesare şi că, ţinând cont de vechimea sistemului, ar exista riscul ca noua societate publică să nu reuşească să producă agent termic mai ieftin sau măcar la actualul tarif.

Prezent, joi, în şedinţa Consiliului Local Ploieşti în care a fost aprobată această majorare de tarif, care pe timp de iarnă va veni "la pachet" şi cu o subvenţie de la bugetul local, Bogdan Toader a afirmat că instituţia pe care o conduce e dispusă să îi cedeze Primăriei Ploieşti centrala termică de la Brazi, deţinută de Consiliul Judeţean şi folosită, în baza contractului de concesiune a sistemului semnat în 2004, de către Veolia Energie. Preşedintele CJ Prahova a argumentat că oricum aceasta deserveşte o singură localitate, municipiul Ploieşti, deci n-ar exista criteriile pentru considerarea ei ca fiind de interes judeţean. El a mai afirmat că evită intrarea într-o asociere cu autorităţile ploieştene pentru crearea unei noi firme de termoficare, arătând că situaţiile financiare de la actualele societăţi ale municipalităţii, SGU, TCE şi Hale şi Pieţe, nu-i inspiră încredere.

Pe acelaşi subiect: Majorare la gigacalorie. Vezi ce tarif a fost aprobat şi de când se va aplica!

"Consiliul Judeţean Prahova are CET-ul de la Brazi, acolo unde se produce energia termică. Primăria Ploieşti are distribuţia în tot oraşul. Fără cele două instituţii nu se poate furniza energie termică. Sistemul este din anii '70, multe reţele sunt deteriorate, ca să nu spun altceva, în sensul că reţeaua primară este atât de degradată, încât sunt pierderi de 30% pe reţea. Şi domnul primar Dobre cred că este conştient că, dacă Veolia pleacă în acest an în aprilie, noi nu ştim ce să facem cu sistemul, cum să-l operăm, n-avem cum şi, în plus, este un sistem învechit. S-ar putea să venim către populaţie peste câteva luni şi să spunem că sub 400 de lei gigacaloria nu putem să dăm. Lehliu Gară - 471 de lei costă gigacaloria, Bucureşti - 430, Constanţa - 427, Sighişoara - 379. Tariful din Ploieşti nu a fost modificat din 2011. Consideraţi că de atunci nu au evoluat salariile, preţurile, gazele?", a spus Bogdan Toader în timpul şedinţei de joi a Consiliului Local, în care acesta a prezentat două variante. Prima ar fi cea a majorării tarifului, plus subvenţie, de altfel şi aprobată într-un final de consilieri, cu voturile de la PSD şi ALDE. "Varianta doi: am discutat cu mai mulţi colegi din Consiliul Judeţean să îi dau CET-ul Primăriei, pentru că nu este un sistem de interes judeţean. Ca să fie de interes judeţean, trebuie să deservească două sau mai multe localităţi, însă în acest caz este o singură localitate, Ploieştiul. Iar Primăria va putea să gestioneze cum doreşte sistemul. Din punctul meu de vedere, noi nu suntem în măsură să facem o societate şi să ne luăm o autorizaţie în trei luni. Dacă vă convine varianta să rămâneţi fără apă caldă, domnule Dobre, care susţineţi că puteţi să faceţi această societate, eu dau scris că predăm CET-ul de la Brazi, cu toate pierderile", a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean în timpul şedinţei de joi.

Citiţi şi: 

"De ce am propus să cedez centrala termică? Eu nu am văzut o societate gestionată de Consiliul Local - şi nu doar acesta - care să meargă bine. TCE merge prost, este în pierdere, a trebuit să mărim tariful, SGU merge prost, să fim realişti. Ce mai avem, Hale şi Pieţe? Problema mea, la înfiinţarea acestei societăţi, este ce facem dacă ne trezim că avem un preţ de operare mai mare decât al Veoliei", a completat acesta.

Pe aceeaşi temă: 

La rândul său, primarul Ploieştiului şi-a arătat dezacordul faţă de propunerea de ieşire a Consiliului Judeţean din acest parteneriat, afirmând că, prin contractul semnat în 2004, această instituţie şi-a asumat nişte obligaţii de mediu privind "imobilele existente pe suprafaţa teritoriului pe care se află centrala, obligaţii care n-au fost îndeplinite". Preşedintele CJ Prahova a răspuns că obligaţiile invocate vizează înlocuirea a două arzătoare, obiectiv estimat la o valoare de aproximativ 7 milioane de lei şi care n-ar reprezenta neapărat o problemă pentru bugetul judeţului.

Joomla SEF URLs by Artio