Primăria Ploieşti s-a implicat într-o campanie pentru salvarea din drumul spre fier vechi a unei aeronave Rombac 1-11, unul dintre puţinele avioane de pasageri autohtone rămase întregi. Acesta ar urma să ajungă în Parcul Municipal Vest, ca o primă exponată dintr-o dorită expoziţie mai amplă, care să cuprindă tramvaie, locomotive sau autoturisme de epocă.

 

O campanie de strângere de semnături a fost lansată, sub titlul "Salvăm un Rombac", de o fundaţie din care fac parte reprezentanţi ai Aeroclubului României şi Asociaţiei Aeronautice Române.Viceprimarul municipiului Ploieşti, Cristian Ganea, spune că a discutat cu iniţiatorii campaniei, stabilind ca aeronava să ajungă în Parcul Municipal Vest. El a anunţat că, înainte de aducere, se aşteaptă un aviz de la Ministerul Dezvoltării, pe motiv că parcul a fost realizat din fonduri europene.

"Campania «Salvăm un Rombac» ajunge la Ploieşti. Iniţiatorii proiectului mi-au propus amplasarea unuia dintre cele două avioane Rombac 1-11, încă, existente în România în Parcul Municipal Vest. Mi se pare o idee excelentă pentru că este păcat ca o bucată din istoria aeronautică a ţării noastre să ajungă la fier vechi. Cred că putem amplasa în acea zonă un muzeu în aer liber cu tot felul de exponate reprezentative pentru istoria acestei ţări", a afirmat Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploieşti.

Avionul a fost retras din uz, iar în ultimii ani a "zăcut" la sol la Aeroportul "Henri Coandă", folosit din când în când doar pentru exerciţii ale salvatorilor în situaţii de urgenţă.

Joomla SEF URLs by Artio