Primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a cerut miercuri, într-o conferinţă de presă, demisia şefilor de la structurile judeţene ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu, reclamând lipsa de implicare pentru reducerea poluării aerului şi lipsa de interes pentru îmbunătăţirea legislaţiei în domeniu. Edilul a mai propus, la acest capitol, şi schimbarea legii privind normele de poluare şi amenzile aplicate, sugerând ca sancţiunile să nu mai aibă un cuantum fix, cum e în prezent, ci să fie raportate la cifra de afaceri a poluatorilor, astfel încât aceştia să fie determinaţi să facă investiţii în retehnologizare.

 

"În ultima perioadă avem foarte multe sesizări din parte cetăţenilor, care reclamă, pe bună dreptate, că nivelul suportabilităţii mirosurilor este din ce în ce mai scăzut. De fiecare dată, ele sunt transmise către Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu şi, bineînţeles, sunt solicitări trimise de Regia de Servicii Publice Ploieşti către cele două instituţii, pentru a vedea ce măsuri s-au luat în vederea diminuării acestei stări pe care noi constant o avem în municipiu. Dacă, până nu demult, poate că nu exista un interes din partea Ministerului, eu cred că trebuie să gândim într-o altă cheie. Am avut inclusiv o discuţie cu domnul ministru, l-am invitat săptămâna viitoare la Ploieşti. Cred că un lucru la fel de important este că am avut chiar astăzi o discuţie, a nu ştiu câta, cu reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei şi am constatat că au aceeaşi atitudine, n-am văzut că sunt determinaţi să vină cu măsuri, nu am văzut acţiuni din care să identifice şi să amendeze poluatorul, nu am văzut propuneri concrete prin care să determine poluatorii să diminueze efectele negative pe care le produc", a declarat primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, amintind de raportul oficial care a arătat o creştere alarmantă, în ultimii ani, a numărului cazurilor de îmbolnăviri de cancer şi leucemii, pe fondul poluării: "În acelaşi timp, am văzut că toată această poluare are un efect nociv în Ploieşti şi Prahova, pe anumite categorii de boli lucrurile escaladând la proporţii alarmante. Ne-am umplut de adrese în care cele două instituţii vin şi ne spun că nu sunt depăşiri ale normelor de poluare. În acest context, le-am solicitat celor doi directori să îşi dea demisia, este o atitudine total necorespunzătoare. O să-i cer domnului ministru să analizeze consecinţele acestei atitudini total pasive".

Primarul a mai propus şi o modificare a legislaţiei în domeniu, reclamând că legea nu este adaptată la situaţiile specifice din Ploieşti şi că, de-a lungul anilor, conducerile Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu nu s-au arătat interesate de îmbunătăţirea legislaţiei. "O să-i solicit (n.r ministrului Mediului) să analizeze posibilitatea modificării legislaţiei privind modul în care se acordă amenzile, am văzut că există instituţii care acordă amenzi nu într-un cuantum stabilit, ci în funcţie de cifra de afaceri. Poate că, atunci când va exista această abordare cu privire la un agent economic care poluează iar efectul acestei poluări e extrem de nociv, ar fi mai bine să se aplice aceste amenzi în funcţie de cifra de afaceri, şi nu nişte amenzi de parcă tragem cu praştia într-un tanc. Lăsând la o parte faptul că aceste amenzi sunt date extrem de rar, cuantumul lor este unul care cred că nu înseamnă nici 0,01% din investiţiile pe care ar trebui să le facă în protejarea mediului şi, bineînţeles, a calităţii aerului", a conchis primarul Adrian Dobre.

Joomla SEF URLs by Artio