Primarul Ploieștiului a lansat, miercuri dimineață, un apel alarmant cu privire la banii care ar putea ajunge în municipiu după rectificarea bugetară care ar urma să fie operată la finalul acestei luni. În urma întâlnirii cu ministrul de Finanțe, Adrian Dobre anunță că municipiul va primi mai puțin de un sfert din suma de care are nevoie pentru  servicii de utilitate publice funcționale.

 

În intervenția pe care a avut-o la Realitatea TV, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a catalogat întâlnirea de la București drept una dezastruoasă. Acesta spune că la prezentarea de ieri ”s-a prezentat o sumă neîndestulătoare pentru a ne acoperi cheltuielile de funcționare, s-au tăiat investițiile, din bugetele pe care le aveam noi. Avem bugete de supraviețuire. Anul trecut, acest Guvern ne-a dat 45 milioane lei în plus. Dacă anul trecut era suportată de bugetul național, anul asta trebuie din bugetul local. Avem această OUG 114 prin care s-au mărit salariile în sectorul de construcții, Guvernul nu a venit cu nicio măsură să suplimenteze cheltuielile, să nu mai vorbim de contractele pe care le vom tăia la sume mult mai mari. Avem numeroase proiecte pe fonduri europene și am fost obligați să încheiem un contract pentru un împrumut de 34 milioane de lei. Avem multe lucrări de investiții pe partea de canalizare, străzi și căutăm să facem străzi. Aseară am aflat că vom primi niște sume de bani. Ne-au promis vreo 16 milioane lei, necesarul e 70-80 de milioane de lei ca să obținem servicii de utilitate publice funcționale pentru Ploiești”, a spus Adrian Dobre, la Realitatea TV.

Declarațiile vin la două zile după ce, chiar la Ploiești, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și premierul Viorica Dăncilă vorbeau despre rectificarea bugetară și se declarau contrariați de faptul că în teritoriu sunt nemulțumiri cu privire la banii alocați localităților.

"Pe 31 iulie vom avea o rectificare bugetară. Eu le-aș transmite primarilor că acest Guvern a demonstrat că este un partener credibil pentru primarii din România. Dacă ne gândim la cele două programe, PNDL I și PNDL II, care au fost solicitate de aproape fiecare comunitate din România, indiferent de culoarea politică, arătăm că ne-a interesat dezvoltarea comunităților locale. Cred că nu este localitate în România să nu fi beneficiat de acest program. Mai mult, dacă anul trecut, prin PNDL I și PNDL II, am avut o alocare de 4,5 miliarde de lei, anul acesta, în jumătate de an, avem 4,4 miliarde de lei, deci iată că suma alocată pentru investiții în comunitățile locale s-a dublat. FDI-ul pe care vrem să-l implementăm în următoarea perioadă, arată că primarii au avut susținere mai mult decât în orice guvernare. Ne interesează să dezvoltăm și mediul rural, și mediul urban, să eliminăm diferențele între urban și rural. Știu să mai sunt probleme, sunt probleme punctuale, de multe ori, dar încercăm să rezolvăm din problemele pe care le au primarii", a spus, duminică, premierul Viorica Dăncilă.

"Vom avea un dialog cu toate structurile asociative. Nu separat, că nu este corect. Legat de impozitul pe venit, s-a spus foarte clar că pe primul trimestru se va aloca la nivel local în întregime - cu toate că legea bugetului pe anul acesta nu prevede acest lucru - cum este corect față de UAT-uri, numai că trebuie ca structurile asociative să decidă pe baza cărei formule se va distribui către comunitățile locale. Dacă se face pe bază de formulă - cei care au primesc mai mult, cei care nu au vor fi păgubiți. A doua variantă, să se facă pe principiul echilibrării, din lege, și anume ca Ministerul de Finanțe să vină să echilibreze bugetele locale, pentru acele comunități locale care au nevoie, până la final de an, să funcționeze. Dar decizia aparține celor  patru structuri asociative. În zilele următoare vom avea discuții pentru a găsi soluția optimă", a completat și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Joomla SEF URLs by Artio