Autorităţile ploieştene discută un proiect de majorare a tarifului de termoficare, până la valoarea de 237 de lei pe gigacalorie plus TVA. După ce a convocat o dezbatere publică pe această temă, primarul Adrian Dobre a declarat astăzi că nu susţine această scumpire, pe care o pune în seama consilierilor PSD şi ALDE, şi a lansat un apel public către ploieşteni, solicitându-le să participe într-un număr cât mai mare, spre finalul acestei luni, la şedinţa Consiliului Local în care ar urma să fie discutat proiectul de modificare a tarifului.

Într-o conferinţă de presă organizată azi la sediul instituţiei, primarul Dobre a declarat că nu susţine majorarea, arătându-se nemulţumit de proiectul propus de consilierii din comisia internă de utilităţi publice. El spune că tariful propus a primit avizul de la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, dar reclamă că întreaga formulă de calcul e greşită, în condiţiile în care ia în calcul ca materii prime utilizabile atât gazele naturale cât şi păcura, deşi ultima categorie nu s-a mai folosit de ani întregi. "Eu nu sunt de acord cu aceste majorări, motivat şi de faptul că, din punctul meu de vedere, datele de la care s-a plecat în calculul acestui tarif nu exprimă realitatea, pentru că în momentul de faţă operatorul consumă doar gaz ca sursă de producere a energiei termice, drept pentru care calculul pentru acest tarif trebuia să plece de la 75 de lei plus TVA şi nu de la 90 de lei plus TVA. Am transmis şi o adresă către ANRE în acest sens, dorind să amintesc că la momentul la care s-a încheiat contractul cu Veolia a existat chiar şi un punct de vedere, precizându-se foarte clar că acel preţ de 90 de lei era peste media care exista în România, dar luându-se în calcul că se dorea realizarea unor investiţii se accepta preţul respectiv, cu condiţia ca în viitor, pe măsura amortizării, preţul gigacaloriei să scadă, lucru care nu s-a mai întâmplat. Acel preţ a rămas, rostogolindu-se de-a lungul timpului", a argumentat Adrian Dobre.

"Îmi doresc un tarif echitabil pentru cetăţeni, suportabil şi corect calculat. De aceea am şi dat curs unei iniţiative de a avea şi o dezbatere cu participare publică. Din nefericire, nu a participat multă lume. Mi-am dorit o participare mult mai mare, pentru a-i determina pe cei care au iniţiat acest proiect şi au susţinut cu vehemenţă - mă refer la consilierii PSD - să nu meargă în şedinţă de Consiliu Local şi să adopte acest tarif majorat", a mai afirmat primarul, încheind cu un apel public către ploieştenii direct interesaţi, în special către administratorii sau preşedinţii de asociaţii, să vină la şedinţa CL în care ar urma să fie discutată situaţia.

În replică, viceprimarul Cristian Ganea, preşedintele PSD Ploieşti, acuzat de primar că ar apăra interesele operatorului, spune că există riscul unui blocaj în sistemul de termoficare şi aminteşte că tariful n-a mai fost ajustat din 2011. "Îmi pare rău dacă vor avea cetăţenii de suferit, însă sunt nişte măsuri care au fost amânate foarte multă vreme. Tariful a fost menţinut la nivelul din 2011 mai degrabă din motive politice. Dacă ar fi fost ajustat din timp, dacă ar fi fost o creştere naturală, nu s-ar fi mai resimţit acum atât de mult această creştere. Ne gândim la nişte soluţii ajutătoare pentru ploieştenii care vor avea dificultăţi să suporte tariful la termoficare", a declarat viceprimarul.

Potrivit calculelor oficiale, circa 54.000 de gospodării din Ploieşti sunt racordate la sistemul centralizat.

Joomla SEF URLs by Artio