Consiliul Local Ploieşti a aprobat joi, într-o şedinţă-maraton, majorarea tarifului la energie termică până la 375 de lei pe gigacalorie pentru utilizatorii casnici, stabilind totuşi, prin aceeaşi hotărâre, şi acordarea unei subvenţii astfel încât persoanele racordate la sitemul centralizat să plătească acelaşi preţ de iarna trecută. În premieră în Ploieşti, autorităţile vor acorda o subvenţie, în acelaşi cuantum, şi pentru persoanele care folosesc alte metode de încălzire a locuinţei.

 

Consilierii PSD au introdus un amendament, prin care autorităţile se angajează să achite o subvenţie de la bugetul local şi pentru ploieştenii care locuiesc la case sau cei care folosesc centrale de apartament. Măsura vine să pună capăt unei discriminări care se întinde de ani întregi, prin care zeci de mii de oameni care nu erau racordaţi la sistemul centralizat nu primeau facilităţi din partea autorităţilor locale, în timp ce pentru cei racordaţi la Dalkia au existat aproape an de an subvenţii. Totuşi, problema se mută acum la Primărie, care trebuie să realizeze în termen de 30 de zile un regulament care să stabilească în ce mod se va acorda noua subvenţie şi, mai departe, să găsească şi bani într-un buget şi aşa sărac pentru plata ei. Dacă nu se respectă acest termen de 30 de zile impus de consilieri prin amendament, întreaga hotărâre devine nulă, ceea ce ar duce atât la revenirea preţului pe gigacalorie la valoarea de până acum, cât şi la pierderea subvenţiei, cel puţin până la o nouă decizie.

Discuţiile în timpul şedinţei forului legislativ local au fost aprinse, inclusiv mai mulţi ploieşteni prezenţi în sală solicitând să ia cuvântul şi cerându-le consilierilor să nu accepte preţul pe gigacalorie propus de Veolia Energie şi avizat de ANRE. Preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Prahova, Eugen Cristescu, a cerut ca proiectul să nu fie votat fără o dezbatere publică prealabilă, venind şi cu o serie de întrebări pe care doreşte să le adreseze celor de la Veolia Energie în cadrul acestei consultări. Cum autorităţile au trecut la vot, acesta a părăsit nervos sala, avertizând că va contesta în instanţă hotărârea Consiliului Local şi că ia în calcul organizarea unui masiv protest de stradă.

Confor hotărârii adoptate joi, bugetul local va suporta peste 150 de lei pe gigacalorie, astfel încât tariful facturat populaţiei să rămână la valoarea de iarna trecută, de 222 de lei. În plus, Primăria va mai plăti încă 41 de lei pe gigacalorie către operator, lucru convenit încă din primăvară, la prelungirea contractului, ca o compensaţie pentru diferenţele dintre venituri şi costrui înregistrate în anii anteriori de societatea care administrează sistemul de termoficare din Ploieşti. Propunerea aprobată de Consiliul Local este ca şi persoanele care folosesc alte sisteme de încălzire să beneficieze de o subvenţie de la buget în acelaşi cuantum.

Joomla SEF URLs by Artio