scena festival medievalPrimăria Ploieşti organizează în perioada 13-15 iulie a doua ediţie a "Ploieşti Târg Domnesc", însă cu doar câteva zile înainte de debutul aşa-zisului festival medieval a apărut un scandal de proporţii, după ce o firmă care a pierdut licitaţia a lansat acuzaţii grave. Reprezentantul societăţii spune că ofertantul declarat câştigător nu ar fi prezentat toate documentele necesare şi că reprezentanţii Primăriei ar fi intervenit personal pentru a convinge să concerteze la medieval artiştii propuşi de el, dar sub contract cu cealaltă firmă. Primarul Adrian Dobre a organizat joi o conferinţă de presă, în care a dezminţit informaţiile şi a anunţat că se va adresa instanţei, pe motiv că imaginea sa, a colegilor şi a întregii instituţii a fost prejudiciată.

Reprezentantul societăţii Produktiv Assets SRL reclamă, după ce a pierdut la procedura de achiziţie, că Primăria a ales să semneze contractul cu un alt ofertant, declarat câştigător chiar dacă acesta nu prezentase anterior acordurile cu trupele propuse să urce pe scenă. Mai mult, acesta spune că primarul ar fi intervenit personal, purtând discuţii cu reprezentanţii unora dintre aceste trupe de muzică. „Deşi s-au depus documente doveditoare că respectiva firmă nu a contactat artiştii propuşi prin Caietul de sarcini, nici măcar Acord de principiu în ceea ce priveşte acceptul artiştilor de a cânta la eveniment, conducerea Primăriei Municipiului Ploieşti, prin însuşi primarul Adrian Dobre, sună insistent la artişti şi la firmele de impresariat pentru influenţarea contractelor în favoarea firmei preferate şi da,chiar a reuşit. Situaţia este ridicolă, în condiţiile în care chiar primarul trebuia sa abordeze o atitudine imparţială şi să accepte oferta reală din timpul procedurii de achiziţie. Oare aşa se atribuie contractele în cadrul Primăriei Municipiului Ploieşti?”, a reclamat Edgar Surin, reprezentantul Produktiv Assets SRL.

Acesta a reclamat şi că administratorul public al Ploieştiului, Teodora Marin, l-ar fi ameninţat că nu va mai prinde vreodată vreun contract cu municipalitatea.

În conferinţa organizată joi, primarul Adrian Dobre a declarat că aceste acuzaţii sunt nefondate şi că va merge în instanţă pentru a-şi apăra imaginea sa, a colegilor şi a întregii instituţii. „Acuzaţiile sunt extrem de grave, drept pentru care mă voi vedea nevoit să merg în instanţă şi să dovedesc că ceea ce s-a spus acolo este total neadevărat. Această licitaţie a demarat - aşa cum începe orice licitaţie, există o procedură foarte clară care respectă legea - în data de 14 iunie, a existat un referat în care s-au precizat elementele principale în vederea benefcierii de serviciile unui organizator de evenimente şi tot în data de 14 iunie a existat şi caietul de sarcini. Apoi, pe baza procedurii pe care o avem în Primărie, aceste documente au fost ridicate pe SICAP pe data de 19 iunie, existând un termen de depunere a ofertelor până pe 25 iunie. Au existat trei oferte. În urma evaluării de către colegii mei pe baza procedurii, una dintre ofertele respective a fost declarată câştigătoare, existând un termen de contestaţie până pe 9 iulie, dată până la care nu am primit nicio contestaţie. În acest context, colegii mei au solicitat documentele prealabile după finalizarea procedurii de licitaţie, astfel încât să poată fi încheiat contractul, şi mă refer aici la acordurile pe care societatea care a câştigat trebuia să le aibă, contractele pe care trebuia să le aibă şi, bineînţeles, recomandările pe care trebuia să le aibă. Toate aceste lucruri au fost evaluate de către colegii mei şi, în urma acestor verificări şi a raportului final al comisiei, a fost încheiat contractul”, a declarat Adrian Dobre.

Cu alte cuvinte, conform spuselor primarului din Ploieşti, comisia de licitaţie a declarat un ofertant câştigător şi abia după aceea a verificat şi documentele doveditoare, după care a încheiat contractul. Această procedură, chiar dacă poate să pară ilogică, este legală, a dat asigurări edilul, ea fiind de altfel practicată şi la alte achiziţii publice, nu numai la Primăria Ploieşti, în ideea de a face o economie de timp şi a scuti comisia de licitaţie să verifice documentele de la toţi ofertanţii, verificând doar conformitatea în cazul ofertei clasate pe primul loc.

Întrebat de jurnalişti dacă l-a contactat telefonic pe ofertantul care a pierdut licitaţia pentru a-i cere numerele de telefon ale artiştilor propuşi de acesta, cumva pentru a-i „fura” trupele, aşa cum reclamase Edgar Surin, primarul a spus că a avut o convorbire cu acesta, însă doar pentru a lămuri câteva aspecte: „Pe mail am primit o informare prin care mi se aducea la cunoştinţă faptul că şi el la rândul său are un acord cu firma respectivă şi că, vezi Doamne, toate documentele depuse de către celălalt ofertant sunt false, drept pentru care l-am sunat să-l întreb pe ce se bazează, pentru că, înainte de a semna contractul respectiv, aşa cum prevede regulamentul pe care îl avem, am solicitat toate acele documente, care ne-au fost prezentate. Eu consider că atunci când participi la o licitaţie trebuie să ai nişte acorduri de principiu. Pe data de 4 iulie, după ce a fost stabilit câştigătorul, firma respectivă s-a prezentat cu acele contracte încheiate cu cei care reprezintă cântăreţii. Pentru a clarifica situaţia, am zis că trebuie să vorbesc cu unul dintre impresari, pentru a mă lămuri care este realitatea”.

Joomla SEF URLs by Artio