Primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a discutat despre situaţia contractului de termoficare, în condiţiile în care operatorul acestui sistem, Veolia Energie Prahova, a avertizat oficial că din 2019 va sista furnizarea. Edilul a precizat că pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Local urmează să apară un proiect pentru desemnarea unei comisii de renegociere a contractului, proiect propus de consilierii PSD, care, alături de ALDE, au o majoritate confortabilă în forul legislativ.

 

Practic, în acest moment, se conturează două datebere, una care susţine finalizarea contractului cu actualul operator şi lansarea unei noi proceduri de selecţie şi una care militează pentru negociere şi, foarte probabil, prelungirea acordului, în alţi termeni tarifari. E posibil, totuşi, ca o eventuală sistare să oblige Primăria Ploieşti la plata unor compensaţii, în condiţiile în care operatorul susţine că a făcut investiţii masive, care au depăşit obligaţiile contractuale. Totodată, mai mult ca sigur municipalitatea va trebui să suporte, de la bugetul local, şi diferenţele de costuri dintre cheltuielile reale cu materia primă şi cele din contract. Pe de altă parte, în scenariul unei eventuale prelungiri de contract e aproape la fel de sigur că vor exista cu totul alte terife, mai ales că operatorul susţine public că are pierderi foarte mari şi aminteşte că tariful pe gigacalorie e nemodificat din 2011. Acestea fiind spuse, primarul Dobre se poziţionează în prima tabără, afirmâbnd public că nu vrea majorări de tarife, iar în conferinţa de astăzi a mers mai departe şi a dat de înţeles că aleşii de la PSD ar apăra interesele operatorului. Continuând în această temă, edilul a dat asigurări că furnizarea apei calde şi a agentului termic se va face fără probleme în sezonul rece 2018-2019, iar după aceasta Primăria Ploieşti va găsi o soluţie.

Dacă ţinem cont de celebra vorbă care spune că adevărul e întotdeauna undeva la mijloc şi dacă ne mai gândim şi la lentoarea şi ineficienţa cu care Primăria a derulat precedentele licitaţii pentru servicii publice, s-ar putea să observăm că există, cel puţin la acest moment, un risc uriaş ca ploieştenii să rămână fără apă caldă din primăvara anului viitor, ceea ce ar putea explica şi poziţia celei de-a doua tabere, care susţine prelungirea. Totodată, în scenariul în care Veolia ar cere aşa-zise despăgubiri pentru investiţiile efectuate în plus, care să se adauge la plata ratrapajului pe anul trecut, bugetul local ar avea de suportat o sumă uriaşă, însă scenariul ar putea fi evitat în cazul unei renegocieri care să ofere o perioadă suplimentară de amortizare.

Subiectul este unul extrem de încâlcit, iar până acum au existat o expertiză amplă şi o altă comisie de negociere, care n-au reuşit să-i dea de cap, lucruri amintite şi de Adrian Dobre în conferinţa organizată astăzi, în care a afirmat că, prin propunerea de a numi o nouă comisie, "PSD-ul nu lucrează în folosul cetăţenilor, ci în folosul unui operator economic". "Este un serviciu de utilitate publică de foarte mare importanţă, iar tariful trebuie să fie unul sustenabil, să poată fi plătit de către cetăţeni, el trebuie stabilit pe nişte baze reale. Nici până în momentul de faţă Veolia nu a venit să ne spună care sunt costurile reale de producere a energiei termice. Investiţiile făcute de către această societate nu au fost în direcţia care ar fi dus la o creştere a eficienţei acestui sistem. Numai dacă ne uităm pe rapoartele lor observăm că numai pe o bucată din reţea, pe reţeaua primară, pierderile sunt de 30%. Investiţiile, din câte am observat, sunt făcute în zona producerii de energie electrică, în detrimentul energiei termice, pentru obţinerea bonusului de cogenerare. Din aceste motive, am considerat că este inacceptabil ca tariful să crească atât de mult, nefiind în interesul cetăţenilor. Sunt surprins că se doreşte reluarea acestor negocieri, în condiţiile în care consilierii PSD şi ALDE ştiu foarte bine aceste lucruri", a tunat primarul, care a precizat că ambii viceprimari, care sunt propuşi de PSD şi de ALDE, au participat la negocierile anterioare.

Joomla SEF URLs by Artio