Ca să nu mai rămână repetentă şi anul acesta, conducerea Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti are toate şansele să primească un cadou extraordinar din partea administraţiei locale: tarife mai mari pentru parcările cu plată şi program de funcţionare prelungit. Motivând probleme financiare înregistrate la firma administraţiei locale care se ocupă de parcări, generate de cursul valutar sau majorarea salariului minim, autorităţile locale propun creşterea substanţială a tarifelor aplicate şoferilor, astfel încât cel mai mare tarif, pe un an de zile, ar urma să ajungă - ţineţi-vă bine! - la peste 3.200 de lei.

Un proiect de hotărâre de Consiliu Local îniţiat de viceprimarul Cristian Ganea şi, în mod previzibil, fundamentat de SGU Ploieşti, propune introducerea unui nou tarif de jumătate de oră, majorarea substanţială a tarifelor pentru o oră şi a celor pentru abonamente, alături de creşterea programului de încasare.

Acum câteva luni, când începeau lucrul la acest proiect, autorităţile ploieştene spuneau că este vorba despre o măsură necesară pentru a demonstra, în faţa Uniunii Europene, că se preocupă de gestionarea eficientă a traficului, de altfel măsură obligatorie pentru a putea obţine fonduri nerambursabile pentru proiectele din zona mobilităţii urbane. Între timp, discuţiile despre fluidizare, reducerea emisiilor de carbon, descurajarea accesului cu maşina înspre centru, încurajarea transportului în comun sau valori europene s-au pierdut pe drum, iar proiectul nu vorbeşte decât despre crearea unui climat cât mai favorabil pentru SGU Ploieşti, societate care, în ultimii ani, nu s-a dovedit tocmai pricepută în gestionarea parcărilor cu plată. Acum, dacă e să fim cârcotaşi, ne putem aştepta să fie la fel de nepricepută, dar pe mai mulţi bani. Lăsând în urmă speculaţiile, trebuie amintit că proiectul pus zilele trecute în dezbatere publică propune împărţirea parcărilor cu plată în trei zone, din ce în ce mai scumpe pe măsură ce şoferii se apropie de centru. Vedeţi toate zonele şi parcările incluse AICI!

Documentul propune şi un nou program de funcţionare, din nou diferenţiat. Astfel, trebuie achitate aceste tarife în cazul ocupării unui loc de luni până vineri, în intervalul orar 8.00 - 16.00, în cazul parcărilor deservite de casieri SGU, respectiv de luni până sâmbătă, de la 7.00 la 20.00 în perioada octombrie - mai şi de la 7.00 la 21.00 în perioada iunie - septembrie, în parcările gestionate prin parcometre sau pentru care există varianta de plată prin SMS. Separat, parcările din zona Oborului Ploieşti, situate pe străzile Apelor, Oborului şi Ostaşilor, au program de funcţionare doar sâmbăta şi duminica, în intervalul orar 7.00 - 14.00.

Conform proiectului, ocuparea unui loc în parcările cu plată ale SGU, care acum se tarifează cu 2 lei pe oră indiferent unde se află, va costa pe viitor 3 lei pe oră în zona C, 4 lei pe oră în zona B şi 5 lei în zona A. În toate trei zonele va exista şi plata a jumătate din acest tarif pentru ocuparea locului timp de o jumătate de oră.

Pentru persoane fizice, abonamentul pe o lună, în prezent de 80 de lei, va costa 120, 160 sau 200 de lei, în funcţie de zona aleasă. Mai departe, dacă se păstrează valorile din propunerea publicată, un abonament pe trei luni va costa 288 de lei în zona C, 384 la zona B şi 480 la A, unul semestrial va avea valorile de 504, 672, respectiv 840, iar unul pe un an întreg va costa 864, 1.152 sau 1.440, în funcţie de zone. Pentru persoanele juridice, un abonament pe o lună e propus la valorile de 270 de lei în zona C, 360 la B şi 450 la A, tarifele pentru un trimestru ajung la 648, 864 sau 1.080, cele pe şase luni la 1.134, 1.512 sau 1.890, iar cele pe 12 luni la 1.944, 2.592, respectiv 3.240.

Joomla SEF URLs by Artio