Autorităţile prahovene discută în această perioadă o propunere de majorare a tarifelor de salubritate, pusă pe seama creşterii salariului minim, creşterii cheltuielilor pentru combustibili şi modificării datelor privind numericul populaţiei. Măsura ar afecta sectoarele 2 şi 6 din judeţ, care includ municipiul Ploieşti şi sunt deservite de operatorul Rosal, iar dacă ar fi aprobată în forma actuală ar duce la o dublare a preţurilor pentru populaţie în mediul urban şi la o creştere ceva mai domoală în cel rural.

Astăzi a avut loc în Palatul Administrativ din Ploieşti o şedinţă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deşeurilor Prahova, structură din care fac parte Consiliul Judeţean şi majoritatea primăriilor din Prahova şi care se ocupă de coordonarea contractelor de ridicare a deşeurilor. În cazul zonei 2-6, care include oraşele Ploieşti, Boldeşti-Scăeni, Plopeni şi Slănic şi alte 32 de comune, operatorul a solicitat ca tariful lunar, în mediul rural, să crească de la 3,98 lei de persoană până la 5,55 lei. Pentru mediul urban, este propusă o majorare de la 6,29 la 10,74 lei. Toate sumele includ TVA. Propunerea este făcută de operator în baza unei clauze contractuale care îi permitea, după trei luni de contract, să solicite o echilibrare, ţinând cont de creşterile de cheltuieli de operare şi de diferenţele demografice înregistrate în ultimii ani, din momentul în care a fost făcut studiul de fezabilitate pe care s-a bazat master-planul judeţean de management al deşeurilor şi până la zi, cifre demografice din care reiese că, în această perioadă, populaţia din mediul urban a scăzut dramatic, pierzându-se câteva zeci de mii de locuitori, care fie au plecat din ţară, fie au "migrat" spre Capitală, fie s-au stabilit în localităţi rurale învecinate, aici înregistrându-se, de altfel, o uşoară creştere a populaţiei. Un alt factor invocat a fost cel al reintroducerii celebrei taxe de mediu, care generase un blocaj uriaş acum un an şi ceva, care a fost scoasă între timp şi reintrodusă în 2019, la valoarea de 30 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată în rampă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, cel care a condus şedinţa de astăzi, a prezentat argumentele şi calculele operatorului, explicându-le primarilor prezenţi că este o negociere şi că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară nu e obligată să accepte în întregime tarifele solicitate. Oricum, o decizie nu se poate lua acum, fiind nevoie ca fiecare dintre cele 36 de unităţi administrative incluse în sectorul vizat să treacă mai întâi propunerea prin consiliile locale, autorităţile convenind să convoace o nouă şedinţă în luna februarie. Şedinţa de astăzi a avut, aşadar, mai degrabă un rol informativ, iar cu această ocazie mai mulţi primari au adus în discuţie unele disfuncţionalităţi resimţite în ultimele luni în activitate de ridicare a deşeurilor. Cel mai vocal a fost edilul din Ploieşti, Adrian Dobre, care a venit cu o serie de reclamaţii vizând calculele făcute în momentul licitaţiei organizate de ADI şi a afirmat, totodată, că nu i se pare normal să crească tarifele tocmai într-un moment în care există reclamaţii cu privire la activitatea operatorului. Primarul a mai amintit şi că, pe finalul anului trecut, a solicitat rezilierea contractului cu Rosal, firmă pe care municipalitatea a amendat-o în mai multe rânduri.

În susţinerea punctului de vedere al Rosal, reprezentantul societăţii prezent la şedinţa de astăzi a argumentat că, dincolo de unele defecţiuni care au generat blocaje punctuale, operatorul a făcut în ultimele luni investiţii pentru îmbunătăţirea serviciului, cel mai recent exemplu fiind aducerea a patru noi maşini de gunoi pentru zona urbană, programul de înnoire a parcului auto urmând să continue, în săptămânile ce vor veni, cu alte două maşini dedicate localităţilor rurale.

Joomla SEF URLs by Artio