Aprobată în decembrie 2018, odată cu restul dărilor către bugetul local pe 2019, taxa pe activităţile de jocuri de noroc a fost anulată de autorităţile ploieştene. În varianta iniţială, municipalitatea solicita 10.000 de lei pe an, pentru fiecare punct de lucru. După jumătate de an în care au perceput-o, reprezentanţii Primăriei au ajuns la concluzia că taxa e ilegală.

 

Cum era de aşteptat, situaţia a generat discuţii aprinse în timpul şedinţei forului legislativ ploieştean, mai mulţi consilieri locali criticând reprezentanţii Direcţiei Juridice şi secretarul municipiului, cel care, conform atribuţiilor, trebuie să verifice legalitatea proiectelor. Aceştia au cerut să vadă cine a avizat proiectul din decembrie 2018 şi au observat că legea în domeniu nu s-a schimbat de atunci şi până acum, întrebându-se, mai mult retoric, când s-a comis o ilegalitate şi ce se va întâmpla cu banii care au fost plătiţi între timp către bugetul local. Mai departe, consilierii i-au solicitat primarului Dobre măsuri disciplinare faţă de subordonaţii săi.

În explicaţia oferită în timpul şedinţei, şeful de acum al Direcţiei Juridice din Primăria Ploieşti a spus că, în interpretarea sa, există un singur for, la nivel naţional, care supervizează aceste tipuri de activităţi, iar municipalitatea nu avea voie să instituie o taxă suplimentară. Directoarea a mai explicat că raportul de specialitate de la hotărârea din decembrie a fost semnat de o altă persoană din cadrul instituţiei, care a considerat, evident, că taxa era legală.

Această taxă a fost aprobată în decembrie 2018, odată cu stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe 2019. Implicit, de la 1 ianuarie, ea s-a aplicat, pentru toate societăţile care desfăşoară activităţi pe codul CAEN 9200, dedicat jocurilor de noroc şi pariurilor. În varianta iniţială, toate aceste societăţi, deloc puţine la număr, au fost obligate să achite 10.000 de lei pe an către bugetul local, pentru fiecare punct de lucru, suma reprezentând, conform hotărârii de atunci a Consiliului Local, "taxă de eliberare/viză anuală".

Joomla SEF URLs by Artio