Aflată de ani buni într-o situaţie financiară cel puţin delicată, pe alocuri în pragul colapsului, firma de transport public a administraţiei ploieştene, Transport Călători Express, urmează să încheie acest an, potrivit celor mai recente estimări, cu o pierdere de 3 milioane de lei. După standardele ultimilor ani, vestea e considerată fericită de conducere, care anunţă că sunt mari şanse ca 2019 să se încheie şi mai bine, posibil chiar pe profit.

Directorul TCE Ploieşti, Alexandri Nicolae, a declarat vineri că estimarea, care cu greu mai poate suferi modificări majore în aceste ultime săptămâni rămase din an, arată că operatorul va înregistra o pierdere de circa 3 milioane de lei. Bilanţul vine după un 2017 încheiat cu 12 milioane pe minus şi, în acest context, e prezentat ca o veste bună, mai ales că aproape jumătate din suma de 3 milioane provine din cheltuieli de amortizare şi cealaltă jumătate din activitatea operaţională propriu-zisă.

Situaţia financiară a fostei regii de transport public din Ploieşti a fost marcată de pierderea a două litigii majore, cu ANAF şi SPFL, în urma cărora TCE a fost obligată să achite nişte restanţe uriaşe, aferente unor de diferenţe de taxe generate de deconturile primite de la bugetul local. Cu alte cuvinte, vina pentru aceste procese pierdute nu a fost neapărat a operatorului, care doar a pus în practică hotărârile Consiliului Local. Totuşi, au existat numeroşi alţi factori care, într-o măsură mai mare sau mai mică, au contribuit la declinul societăţii, de la schema de personal încărcată la mijloacele de transport extrem de vechi aflate în exploatare, pe lângă care conducerea a tot invocat şi tarifele, pe care adesea le-a considerat prea mici. 2018 a adus disponibilizări, plecări prin pensionare sau demisie, majorări de tarife pentru abonamente şi bilete şi, cel mai recent, 10 autobuze noi. În condiţiile în care Primăria promite în continuare înnoirea parcului auto, cu încă 40 de autobuze diesel până în 2020, din fonduri proprii, plus 9 autobuze electrice, 20 de tramvaie şi 20 de troleibuze cu bani europeni şi alte 11 autobuze electrice din fonduri de la Ministerul Mediului, directorul TCE estimează că 2019 va aduce rezultate bugetare mult mai bune pentru societate, ţintele fiind înregistrarea unei pierderi şi mai mici decât în acest an, respectiv, în varianta optimistă, chiar ajungerea pe profit pentru prima dată după multă vreme.

Joomla SEF URLs by Artio