stema romaniei icrlondraPagina romaniacentenary.org, realizată de Institutul Cultural Român din Londra cu prilejul Centenarului, folosește o stemă greșită a României. Simbolul este lipsit de unul dintre principalele elemente, coroana de oțel, și apare de mai multe ori pe portalul care se vrea o sinteză a evenimentelor ce au dus la crearea României Mari.

Chiar în deschiderea paginii apar simbolul centenarului și logo-ul Institutului Cultural Român, care încadrează ceea ce s-a dorit a fi, pesemne, stema României. Numai că nu este! Pentru că din ea lipsește un element deosebit de important: coroana de oțel.

"La 23 iunie 1921, pe baza propunerilor Comisiei Consultative Heraldice, Parlamentul votează legea privind noua stemă a României Mari. Stema se prezenta sub trei forme (mare, mijlocie, mică) fiind folosită, fiecare din ele, în funcţie de importanţa actului. Ea se prezenta astfel: scut, albastru-azur, pe care este o acvilă cruciată, încoronată, cu spada şi sceptrul în ghiare, totul din aur, purtând pe piept un scut scarletat având la bază un triunghi şi pe centru un ecuson alb/negru. În primul cartier, pe fond albastru-azur, o acvilă cruciată de aur, cu ciocul şi ghiarele roşii, flancată de un soare şi o semilună, tot de aur; în cartierul al doilea, pe fond roşu, un cap de zimbru în culori naturale, cu o stea între coarne şi flancată de o floare şi o semilună conturnată, din aur; în cartierul al treilea, pe fond roşu, un leu ieşind dintr-un pod, ambele de aur; în cartierul al patrulea, tăiat de o fascie roşie, pe câmpul superior, de culoare albastră, o acvilă neagră cu limbă roşie, având un soare de aur şi o semilună conturnată, iar în câmpul inferior, pe aur, 7 turnuri de cetate, colorate roşu; în triunghiul în şef, pe albastru, doi delfini afrontaţi, de aur. Scutul este timbrat cu coroana regală românească, din oţel, şi este susţinut de doi lei de aur, cu limbile roşii. Colanul Ordinului "Carol I" atârnă la baza scutului iar eşarfa albastră, cu deviza "NIHIL SINE DEO", de aur, este plasată sub lei şi scut. Totul este aşezat pe un mantou de purpură dublat cu hermină şi bordisit cu franjuri de aur şi timbrat cu o coroană regală de aur", se arată într-un articol publicat chiar pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Legea de la vremea respectivă, pentru fixarea Stemei Regatului României, prevedea că "Stema se va întrebuința în trei forme: 1-a, stema cea mare, cum e descrisă mai sus; a 2-a, stema cea medie, fără pavilion; a 3-a, stema cea mică, compusă din cele trei scuturi cu coroana de oțel". Stema medie ar fi cea care apare pe site-ul romaniancentenary.org, dar fără coroana de oțel. Varianta sa completă a fost utilizată până în 1947, la abdicarea Regelui Mihai I.

Pe site-ul romaniancentenary.org se menționează că pagina a fost creată și finanțată de Institutul Cutural  Român, prin Institutul Cutural  Român din Londra și Departamentul de promovare și Comunicare a ICR. La secțiunea "Autori și parteneri" sunt indicați Dorian Branea (coordonator, responsabil de concept și introduceri), dr. Florin Nicolae Ardelean și dr. Ioana Bonda (relatări istorice), Andreea Scridon (traducere), Magda Stroe (manager de proiect) și Cristian Luchian (design, grafică). Proiectul creării acestei pagini web a fost susținut, potrivit informațiilor publicate de același site, de prof. Ioan-Aurel Pop, de la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și președintele Academiei Româneși prof. Dennis Deletant (Universitatea College London și Universitatea Georgetown.

De asemenea, proiectul este susținut de ambasadorul României în Marea Britanie, Dan Mihalache, și Ambasada României la Londra, scrie aceeași sursă.

Site-ul a fost creat în cadrul programului dedicat împlinirii a 100 de ani de la Unirea din 1918.

Joomla SEF URLs by Artio